Potrebujeme:
1 kg pomletého mäsa (ja som použil morčacie), 1 veľký pór, viazaničku petržlenovej vňate, 2 papriky, 6 rajčín, 1 veľký baklažán, 1 veľkú (dve menšie) cuketu, toľko väčších šampiňónov, koľko bude gúľ, olivový olej, 20 dkg tvrdého neúdeného syra, 2 vajíčka, kúsok chleba (2 krajíčky), strúhanku, bylinky (ja som použil oregano a čierne korenie), cesnak a soľ.

Najprv si vymiešame mleté mäso s vajíčkami, 2-3 strúčikmi roztlačeného cesnaku, čiernym korením, oreganom a soľou. Nezabudneme do vody namočiť chlieb, ktorý poriadne vyžmýkame a vmiešame do zmesi. Výslednú hustotu upravíme strúhankou. Snažíme sa nepreháňať ani s chlebom, ani so strúhankou, ale sú potrebné, aby gule po upečení neboli príliš tvrdé. No proste neutrálna fašírka. To oregano preto, lebo majoránka by nám ju 'sklobásovitela'. :)

Kým nám mäso odpočíva, pokrájame si cukety aj baklažán na väčšie kúsky a jemne posolíme. Necháme chvíľu postáť. Šampiňóny umyjeme, očistíme a oddelíme od klobúčikov nožičky.

Pór a papriku nakrájame na malé kúsky a môžeme to urobiť rovno do tromi lyžicami oleja vymasteného pekáča. Pridáme ešte petržlenovú vňať, trochu korenia a soľ.
Položíme na šporák a ak je pekáč veľký, tak pokojne aj na dvoch horákoch či platniach zeleninu opekáme.
Na treťom zábere už vidíme, ako sa nám zelenina urestovala, pridáme cuketu, baklažán a nožičky so šampiňónov. V tejto fáze môžeme pridať trochu vody a pekáč prikryť iným pekáčom.

Po ďalších pár minútach máme všetko prehriate a preddusené.

Ak sme šikovní, môžeme ešte počas dusenia zeleniny pripraviť rýchlu a jednoduchú rajčinovú omáčku.
Z rajčín si urobíme pyré. Celkom jednoducho ako na obrázku. Po postrúhaní nám šupka zostane v ruke. Jeho tvorbu som už spomínal aj tu.

Pyré pomiešame s druhou časťou jemne nasekanej petržlenovej vňate, pridáme roztlačený cesnak, soľ, oregano a čierne korenie. Nezabudneme na trochu cukru.

A takto jednoducho v priebehu niekoľkých málo minút sa nám rajčinové pyré podusí v hustú voňavú rajčinovú omáčku.

Z 20 dkg syra odoberieme polovicu a nakrájame ju na väčšie kocky. Každú kocku obalíme mäsom. Budeme tvoriť vlastne väčšie mäsové gule, v ktorých vnútri bude kocka syra.

Gule poukladáme na zeleninu v pekáči.

Zalejeme rovnomerne rajčinovou omáčkou a na každú guľu pridáme šampiňónovú hlavičku. V predhriatej rúre na 180 stupňov pečieme asi 40-50 minút. Následne druhú polovicu syra nastrúhame na mäsové gule,

teplotu rúry zvýšime na 200 stupňov a ešte pár minút zapekáme.

My sme podávali s dusenými zemiakmi a uhorkovým šalátom s jogurtom.

Dobrú chuť.

P.S. : Jasne, že ani fašírka nebola zlá. Ale tá zelenina v rajčinovej omáčke pod ňou... hmm. Vegetariáni budete veľmi spokojní len so samotnou zeleninou bez gúľ. :)
tenjeho