Varíme s Medveďom - Syrové morčacie gule na zelenine

Ten čas ale letí, však? Ako splašený. A máme tu znovu nedeľu. A čas na recept. Dnes sa pokúsim uspokojiť mäsožravcov, ale predsa len takým skôr racionálnejším spôsobom. Ale aj to len veľmi light.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (83)

Potrebujeme:

1 kg pomletého mäsa (ja som použil morčacie), 1 veľký pór, viazaničku petržlenovej vňate, 2 papriky, 6 rajčín, 1 veľký baklažán, 1 veľkú (dve menšie) cuketu, toľko väčších šampiňónov, koľko bude gúľ, olivový olej, 20 dkg tvrdého neúdeného syra, 2 vajíčka, kúsok chleba (2 krajíčky), strúhanku, bylinky (ja som použil oregano a čierne korenie), cesnak a soľ.

Obrázok blogu

Najprv si vymiešame mleté mäso s vajíčkami, 2-3 strúčikmi roztlačeného cesnaku, čiernym korením, oreganom a soľou. Nezabudneme do vody namočiť chlieb, ktorý poriadne vyžmýkame a vmiešame do zmesi. Výslednú hustotu upravíme strúhankou. Snažíme sa nepreháňať ani s chlebom, ani so strúhankou, ale sú potrebné, aby gule po upečení neboli príliš tvrdé. No proste neutrálna fašírka. To oregano preto, lebo majoránka by nám ju 'sklobásovitela'. :)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Kým nám mäso odpočíva, pokrájame si cukety aj baklažán na väčšie kúsky a jemne posolíme. Necháme chvíľu postáť. Šampiňóny umyjeme, očistíme a oddelíme od klobúčikov nožičky.

Obrázok blogu

Pór a papriku nakrájame na malé kúsky a môžeme to urobiť rovno do tromi lyžicami oleja vymasteného pekáča. Pridáme ešte petržlenovú vňať, trochu korenia a soľ.

Položíme na šporák a ak je pekáč veľký, tak pokojne aj na dvoch horákoch či platniach zeleninu opekáme.

Na treťom zábere už vidíme, ako sa nám zelenina urestovala, pridáme cuketu, baklažán a nožičky so šampiňónov. V tejto fáze môžeme pridať trochu vody a pekáč prikryť iným pekáčom.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Po ďalších pár minútach máme všetko prehriate a preddusené.

Obrázok blogu

Ak sme šikovní, môžeme ešte počas dusenia zeleniny pripraviť rýchlu a jednoduchú rajčinovú omáčku.

Z rajčín si urobíme pyré. Celkom jednoducho ako na obrázku. Po postrúhaní nám šupka zostane v ruke. Jeho tvorbu som už spomínal aj tu.

Obrázok blogu

Pyré pomiešame s druhou časťou jemne nasekanej petržlenovej vňate, pridáme roztlačený cesnak, soľ, oregano a čierne korenie. Nezabudneme na trochu cukru.

Obrázok blogu

A takto jednoducho v priebehu niekoľkých málo minút sa nám rajčinové pyré podusí v hustú voňavú rajčinovú omáčku.

Obrázok blogu

Z 20 dkg syra odoberieme polovicu a nakrájame ju na väčšie kocky. Každú kocku obalíme mäsom. Budeme tvoriť vlastne väčšie mäsové gule, v ktorých vnútri bude kocka syra.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Gule poukladáme na zeleninu v pekáči.

Obrázok blogu

Zalejeme rovnomerne rajčinovou omáčkou a na každú guľu pridáme šampiňónovú hlavičku. V predhriatej rúre na 180 stupňov pečieme asi 40-50 minút. Následne druhú polovicu syra nastrúhame na mäsové gule,

Obrázok blogu

teplotu rúry zvýšime na 200 stupňov a ešte pár minút zapekáme.

Obrázok blogu

My sme podávali s dusenými zemiakmi a uhorkovým šalátom s jogurtom.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

P.S. : Jasne, že ani fašírka nebola zlá. Ale tá zelenina v rajčinovej omáčke pod ňou... hmm. Vegetariáni budete veľmi spokojní len so samotnou zeleninou bez gúľ. :)

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu