Varíme s Medveďom - Takmer Kapama

Dnes mám po naozaj dlhšom čase milú povinnosť. A síce uviesť konečne mäsové jedlo. Úvodom sa chcem za nás oboch veľmi pekne poďakovať za nesmiernu podporu, ktorú naše varenie na blogu vašim prostredníctvom má. Absolvujete s nami všetky druhy jedál od kačice plnenej kuraťom až po mrkvu s omáčkou z kyslých uhoriek bez frfľania, bez kritiky a veľmi odovzdane. (veď by ste skúsili kritizovať...:))Dnes sa chceme odmeniť najmä našim mäsožravcom za pochopenie, ktoré majú pre naše často krát diétne a vegetariánske varenie. Tak som po dlhšom čase siahol po bulharskom recepte a rozhodol sa urobiť dobrú 'gozbu', ako sa mäsité jedlá v Bulharsku úhrnne nazývajú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (59)

Tak si teda listujem v bulharskej kuchárke a hľadám inšpiráciu. Narazil som na jedlá z baranieho mäsa. Upútal ma recept zvaný Kapama, čo je vlastne národné jedlo, ktoré Bulhari pripravujú z baranieho mäsa. Perfektné jedlo, ktorého je možno uvariť naozaj kotol a skrýva v sebe úžasný domáci imidž a pohodu.

-No pravda, pravda...-, hovorím si. - Recept je to pekný, ale baranie mäso by po tom vegetariánskom pôste bolo predsa len trochu priveľa. - Tak som si povedal, že ho nahradím oveľa diétnejším teľacím, lebo dokonca aj jahňacie by bolo príliš tučné.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hľadám, hľadám teľacie a ako na potvoru som ho nikde nenašiel. Dokonca zlyhal aj Orbán a to už je naozaj schválnosť. Posledný pokus v Tescu na Kamennom dopadol rovnako, tak som kúpil kus morčacieho stehna a takto to dopadlo.

Na tento 'Eintopf' potrebujeme:

1kg morčacieho (teľacieho, jahňacieho, alebo originálneho baranieho) mäsa, 4 rajčiny, 500g listového špenátu (alebo mrazený listový, nie pyré), 4 rajčiny, malý rajčinový pretlak, hlavičku cesnaku, 2 mrkvy, 4 zemiaky, 6 viazaničiek mladej cibuľky (áno, správne čítate), viazaničku petržlenovej vňate, olej (masť), saturejku (čubricu), mletú papriku, mleté čierne korenie a soľ. Z tohto množstva budete mať minimálne osem medvedích porcií, takže si objem ingrediencií prispôsobte.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Ale aj tak sa treba zrobiť, lebo dobré jedlo si treba zaslúžiť.

Mrkvu očistíme a pokrájame na malé kocky, alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Všetko ostatné, teda cibuľky, špenát, mäso, rajčiny a zemiaky očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Takže tej roboty zase až tak veľa nie je. Cesnak očistíme a strúčiky necháme vcelku, petržlen nasekáme...

Obrázok blogu

Varenie je opäť 'brnkačka'.

Použijeme veľký hrniec. Mäso dáme na olej a poriadne ho necháme zatiahnuť. Môžeme aj chvíľu zakryté dusiť, aby pustilo šťavu. Následne ho povyberáme a odložíme na teplé miesto.

Obrázok blogu

Do výpeku nasypeme zhruba polovicu cibuľky, mrkvu a strúčiky cesnaku. Zakryté podusíme aspoň 10 minút. Následne pridáme pretlak, poriadnu veľkú hrsť saturejky, pol lyžičky mletého čierneho korenia, pol hrste mletej papriky a soľ. Dobre pomiešame, prilejeme veľký pohár teplej vody (vývaru), zakryjeme a necháme zovrieť. V tejto fáze sa odporúča pridať aj veľkú lyžicu vo vode rozmiešanej múky, ale ja som sa zdržal, takže to nechám na vás.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Do vriacej omáčky vrátime zatiahnuté mäso a zakryté dusíme, kým nie je mäso úplne mäkké.

Obrázok blogu

Mäsko už zmäklo? Fajn. Na rad prichádzajú nakrájané rajčiny, zvyšok cibuľky a zemiaky. Vsypeme ich dovnútra, dolejeme teplou vodu tak, aby bol obsah hrnca práve prekrytý. Necháme zovrieť.

Obrázok blogu

Počas varu postupne pridávame nasekaný špenát, obsah premiešavame a hrniec vždy na chvíľu prikryjeme, kým nám všetok špenát neskončí vo variacom sa pokrme. Klesne skutočne veľmi rýchlo.

Obrázok blogu

Teraz už iba čakáme, kým nám zemiaky nezmäknú.

Obrázok blogu

Tesne pred dokončením zasypeme petržlenovou vňaťou a premiešame. Zrejme bude potrebné dosoliť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Vôňa tejto Kapamy - nekapamy je 'extrasuperexcelsiózna'. :)

Obrázok blogu

A ide sa dekorovať.

Obrázok blogu

Podávame s chlebom, alebo pečivom.

Obrázok blogu

Na vrch môžeme dať poriadnu lyžicu jogurtu. (my sme zabudli, ale neskôr sme si dali...)

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

224 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu