Tak si teda listujem v bulharskej kuchárke a hľadám inšpiráciu. Narazil som na jedlá z baranieho mäsa. Upútal ma recept zvaný Kapama, čo je vlastne národné jedlo, ktoré Bulhari pripravujú z baranieho mäsa. Perfektné jedlo, ktorého je možno uvariť naozaj kotol a skrýva v sebe úžasný domáci imidž a pohodu.
-No pravda, pravda...-, hovorím si. - Recept je to pekný, ale baranie mäso by po tom vegetariánskom pôste bolo predsa len trochu priveľa. - Tak som si povedal, že ho nahradím oveľa diétnejším teľacím, lebo dokonca aj jahňacie by bolo príliš tučné.
Hľadám, hľadám teľacie a ako na potvoru som ho nikde nenašiel. Dokonca zlyhal aj Orbán a to už je naozaj schválnosť. Posledný pokus v Tescu na Kamennom dopadol rovnako, tak som kúpil kus morčacieho stehna a takto to dopadlo.
Na tento 'Eintopf' potrebujeme:
1kg morčacieho (teľacieho, jahňacieho, alebo originálneho baranieho) mäsa, 4 rajčiny, 500g listového špenátu (alebo mrazený listový, nie pyré), 4 rajčiny, malý rajčinový pretlak, hlavičku cesnaku, 2 mrkvy, 4 zemiaky, 6 viazaničiek mladej cibuľky (áno, správne čítate), viazaničku petržlenovej vňate, olej (masť), saturejku (čubricu), mletú papriku, mleté čierne korenie a soľ. Z tohto množstva budete mať minimálne osem medvedích porcií, takže si objem ingrediencií prispôsobte.

Ale aj tak sa treba zrobiť, lebo dobré jedlo si treba zaslúžiť.
Mrkvu očistíme a pokrájame na malé kocky, alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Všetko ostatné, teda cibuľky, špenát, mäso, rajčiny a zemiaky očistíme a nakrájame na väčšie kúsky. Takže tej roboty zase až tak veľa nie je. Cesnak očistíme a strúčiky necháme vcelku, petržlen nasekáme...

Varenie je opäť 'brnkačka'.
Použijeme veľký hrniec. Mäso dáme na olej a poriadne ho necháme zatiahnuť. Môžeme aj chvíľu zakryté dusiť, aby pustilo šťavu. Následne ho povyberáme a odložíme na teplé miesto.

Do výpeku nasypeme zhruba polovicu cibuľky, mrkvu a strúčiky cesnaku. Zakryté podusíme aspoň 10 minút. Následne pridáme pretlak, poriadnu veľkú hrsť saturejky, pol lyžičky mletého čierneho korenia, pol hrste mletej papriky a soľ. Dobre pomiešame, prilejeme veľký pohár teplej vody (vývaru), zakryjeme a necháme zovrieť. V tejto fáze sa odporúča pridať aj veľkú lyžicu vo vode rozmiešanej múky, ale ja som sa zdržal, takže to nechám na vás.

Do vriacej omáčky vrátime zatiahnuté mäso a zakryté dusíme, kým nie je mäso úplne mäkké.

Mäsko už zmäklo? Fajn. Na rad prichádzajú nakrájané rajčiny, zvyšok cibuľky a zemiaky. Vsypeme ich dovnútra, dolejeme teplou vodu tak, aby bol obsah hrnca práve prekrytý. Necháme zovrieť.

Počas varu postupne pridávame nasekaný špenát, obsah premiešavame a hrniec vždy na chvíľu prikryjeme, kým nám všetok špenát neskončí vo variacom sa pokrme. Klesne skutočne veľmi rýchlo.

Teraz už iba čakáme, kým nám zemiaky nezmäknú.

Tesne pred dokončením zasypeme petržlenovou vňaťou a premiešame. Zrejme bude potrebné dosoliť.

Vôňa tejto Kapamy - nekapamy je 'extrasuperexcelsiózna'. :)

A ide sa dekorovať.

Podávame s chlebom, alebo pečivom.

Na vrch môžeme dať poriadnu lyžicu jogurtu. (my sme zabudli, ale neskôr sme si dali...)

Dobrú chuť.
tenjeho