Tart Tatin je vlastne koláč naopak. Najprv spravíme náplň a potom ju prikryjeme cestom. Nápad (ako veľa iných dobrých nápadov) vznikol omylom. Ale to je vlastne jedno. Dôležité je, že vznikol a že stojí za to ho vyskúšať.
Na cesto si pripravíme dvadsať dekagramov hladkej múky, päť dekagramov cukru, desať dekagramov masla a jedno vajce.
Na náplň dvadsať dekagramov cukru, desať dekagramov masla a jeden kilogram jabĺk.

Najprv si pripravíme cesto. Zmiešame múku, cukor, maslo a vajce do kompaktnej hmoty. Cesto zabalíme do potravinárskej fólie a odložíme do chladničky najmenej na dve hodiny.

Pokiaľ cesto chladne a tuhne, pripravíme si jablká. Ošúpeme ich, zbavíme jadrincov a nakrájame na štvrťky. Nakrájané krížalky potrieme citrónovou šťavou aby nezhnedli.

Na horák dáme liatinovú platňu a na ňu umiestnime okrúhly plech, v ktorom budeme piecť koláč. Vysypeme dvadsať dekagramov kryštálového cukru a pomaly zahrievame.

Keď je všetok cukor rozpustený na karamel, pridáme maslo. Miešame len veľmi veľmi jemne. Všetko sa musí spojiť do úžasnej karamelovej omáčky.

Do omáčky naukladáme jablká.

Teraz musíme pracovať pomerne rýchlo.
Cesto vyberieme z chladničky a rozbalíme
Rozvaľkáme ho pomúčenej doske na kruh vo veľkosti pekáča a v hrúbke približne pol centimetra.
Za pomoci valčeka prenesieme rozvaľkané cesto na plech. Prikryjeme ním jablká a okraje zahneme.

Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov dvadsať až dvadsaťpäť minút.

Vyberieme a ešte horúce preklopíme na servírovaciu misu. Jednoducho misu položíme zvrchu na pekáč. Chytíme do utierok a preklopíme. Z koláča môže vytiecť omáčka zložená s karamelu, masla a šťavy z jabĺk. Je výborná a môžeme ju použiť na poliatie pri servírovaní.

Najlepšie ako ho podávame ešte teplý so šľahačkou, zmrzlinou, alebo poriadnou lyžicou gréckeho jogurtu. Vynikajúci sladký múčnik s jemnou chuťou maslového cesta, sladkohorkého karamelu a ovocnej ľahkosti jabĺčok.

Dobrú chuť.
