Na tart tatin používame klasické maslové cesto. Desať dekagramov zmäknutého masla, dvadsať dekagramov hladkej múky a jedno vajce celkom výnimočne doplníme o lyžicu sušenej bazalky.

Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie alebo mikroténu a necháme v chladničke stuhnúť.

Na koláč si pripravíme cherry paradajky, dve lyžice cukru, päť dekagramov masla, čerstvú bazalku, jednu mozarelu a soľ.

Do guľatého koláčového plechu dáme cukor a maslo a pomaly zahrievame. Najlepšie je položiť plech na platňu a zohrievať tak.

Pripravíme karamel.

Naukladáme paradajky, jemne posolíme a strčíme do vyhriatej rúry na stosedemdesiat stupňov päť minút, aby sme paradajky jemne predpiekli. Potom ich posolíme.

Všetko prikryjeme rozvaľkaným cestom. Zhora potrieme vajíčkom a vrátime do rúry.

Pečieme asi dvanásť až pätnásť minút. Koláč musí byť zhora zlatavý.

Počas pečenia nasekáme nadrobno čerstvú bazalku a natrháme mozarelu.

Koláč preklopíme na tanier a zhora posypeme bazalkou a mozarelou. Syr sa na horúcom koláči roztopí a zlepí s bazalkou.

Môžeme podávať teplé, ale aj studené. Ako predjedlo, alebo ľahkú večeru. Väčšina stravníkov si hotový koláč ešte trochu prisolila, ale mne chutil aj takýto jemne sladkastý, s vôňou slnka a leta. Dobrú chuť.
