Varíme s medveďom - Tart tatin ala caprese

Písmo: A- | A+

V dnešnom recepte spojíme dohromady francúzsku a taliansku kuchyňu. Klasický francúzsky obrátený koláč, ktorý sa pripravuje s jablkami a na sladko, pretvoríme na spôsob veľmi obľúbeného talianskeho šalátu z paradajok, mozarely a bazalky. Vznikne tak slaný koláč, ktorý mne osobne mimoriadne chutil.

Na tart tatin používame klasické maslové cesto. Desať dekagramov zmäknutého masla, dvadsať dekagramov hladkej múky a jedno vajce celkom výnimočne doplníme o lyžicu sušenej bazalky.

Obrázok blogu

Vypracujeme hladké cesto, ktoré zabalíme do fólie alebo mikroténu a necháme v chladničke stuhnúť.

Obrázok blogu

Na koláč si pripravíme cherry paradajky, dve lyžice cukru, päť dekagramov masla, čerstvú bazalku, jednu mozarelu a soľ.

Obrázok blogu

Do guľatého koláčového plechu dáme cukor a maslo a pomaly zahrievame. Najlepšie je položiť plech na platňu a zohrievať tak.

Obrázok blogu

Pripravíme karamel.

Obrázok blogu

Naukladáme paradajky, jemne posolíme a strčíme do vyhriatej rúry na stosedemdesiat stupňov päť minút, aby sme paradajky jemne predpiekli. Potom ich posolíme.

Obrázok blogu

Všetko prikryjeme rozvaľkaným cestom. Zhora potrieme vajíčkom a vrátime do rúry.

Obrázok blogu

Pečieme asi dvanásť až pätnásť minút. Koláč musí byť zhora zlatavý.

Obrázok blogu

Počas pečenia nasekáme nadrobno čerstvú bazalku a natrháme mozarelu.

Obrázok blogu

Koláč preklopíme na tanier a zhora posypeme bazalkou a mozarelou. Syr sa na horúcom koláči roztopí a zlepí s bazalkou.

Obrázok blogu

Môžeme podávať teplé, ale aj studené. Ako predjedlo, alebo ľahkú večeru. Väčšina stravníkov si hotový koláč ešte trochu prisolila, ale mne chutil aj takýto jemne sladkastý, s vôňou slnka a leta. Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Skryť Zatvoriť reklamu