Varíme s Medveďom - Tekvica + cuketa v jednom jedle

Tak veru, milí moji. Dve rôzdne tekvicovité rastliny v jednom jedle vo vydarenej kombinácii s nízkosaridovou úpravou.

Varíme s Medveďom - Tekvica + cuketa v jednom jedle
Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Moje nízkosacharidové stravovanie pokračuje. Po počiatočnom 'boome' sa síce úbytok kíl zastavil, ale čo narobím? Trpezlivosť údajne plody prináša.

Tento recept som čiastočne ukradol, ale zároveň aj doplnil o zložku, ktorá mu chýbala. Ja tomu hovorím 'zasycovacia' ingrediencia. Tá má spôsobiť, že jedlo síce naďalej spĺňa podmienku zníženého obsahu sacharidov, ale zároveň nás zasýti. Lebo ak o hodinu po jedle vyhladneme, máme potom nábeh siahať a siahať do tej prekliatej studenej potvory v kuchyni a akoby náhodou sa v tej paprčke vždy objaví niečo, čo sa dá zblajznúť. :)

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Ako už názov napovedá, tekvica a cuketa v jednom jedle je celkom fajn kombinácia. A má jednu výhodu. Totižto keď zoberieme peknú malú súdkovitú tekvicu, ošúpeme ju, nakrájame a uvaríme, môžeme ju rozmixovať. A keď k nej pridáme vajíčka, vznikne nám zmes, s ktorou je možné zapekať bez použitia smotany, čo nám jednak jedlo odľahči a druhak ľudia s problémom intolerancie k laktóze nás môžu tiež pochváliť. (samozrejme vtedy vynecháme aj tvrdý syr...)

Tak dosť rečí, ideme variť. Potrebujeme:

Poriadne 4 porcie dostaneme z jednej malej tekvice, 2 veľkých mrkiev, 2 cukiet, 3 vajíčok, 1 póru alebo cibule, 2-3 strúčikov cesnaku, 20 dkg tvrdého nízkotučného syra a ako zasycovaciu zložku, pridal som šošovicové vrtuľky 20 dkg. Ochutíme čiernym korením, mletou rascou, kto má, ten dá vňate, bylinky...

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

A ideme najprv pracovať s tekvicou. Ošúpeme ju, zbavíme jadierok a nakrájame na väčšie kocky. Uvaríme vo vode (15 minút varu stačí) tak, aby tekvica zmäkla, ale nerozvarila sa. Zlejeme vodu a ponorným mixérom ju rozmixujeme. Necháme trochu vychladnúť a následne vmiešame vajíčka a môžeme trochu okoreniť, či pridať nejakú bylinku (oregano, alebo muškátový kvet rozomletý, alebo nič a bude to čisté v chuti) a samozrejme posolíme.

Pór očistíme a nakrájame, podobne cesnak, cuketu ošúpeme a nakrájame na kúsky aké chceme, mrkvu by som po očistení nastrúhal na hrubom strúhadle. Strukovinová cestovina sa varí v posolenej vriacej vode maximálne 4-5 minút...

SkryťVypnúť reklamu

Na troche oleja speníme pór, cesnak, pridáme mrkvu, na kúsky nakrájanú cuketu, posolíme, môžeme pridať vňať, rascu a mleté čierne korenie. Pomiešame, podlejeme deckom vody, prikryjeme a dusíme 10 - 15 minút.

Zoberieme poriadny vajling a zmes do neho presypeme. Pridáme rozmixovanú tekvicu, uvarenú lúšteninovú cestovinu a môžeme pridať aj polovicu nastrúhaného tvrdého syra. Všetko dobre pomiešame.

Obrázok blogu

A už ostáva len vytrieť vhodný pekáč olejom, vykydnúť do neho zmes, zarovnať, posypať zvyškom syra a dať piecť do rúry na 180 stupňov tak cca na 45 minút až hodinu.

Tak a máme hotovo. Voňavé, sýte, vegetariánske, ľahko sa z toho dá vyrobiť aj vegánske jedlo či jedlo pre ľudí s laktačnou intoleranciou.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Dobrú chuť od Medveďa.

Obrázok blogu

Roman Dulgerov

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu