Varíme s medveďom - Tekvice

Tekvica je zelenina, z ktorej môžete pripraviť kompletne celé menu. Raz sme to už aj skúšali. Je to ale viac ako šesť rokov a tie tekvice sú také nádherné... Jednoducho mali by sme skúsiť niečo podobné znovu. Keď som na nete vyhľadával recepty z tekvice, drvivá väčšina bola na krémové polievky. Takže pre dnešok som k tým polievkam vymyslel len hlavné jedlo a dezert.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Hlavné jedlo bude vegánske a využijeme aj inú typicky jesennú zeleninu. Z tekvice na obrázku budeme potrebovať len polovicu. K nej ešte pridáme dvesto gramov zelených fazuľových luskov, dvesto gramov ružičkového kelu, dvestopäťdesiat gramov sladkých zemiakov, dve mrkvy, dva póry, stopäťdesiat gramov kus kusu, petržlenovú a kôprovú vňať, soľ a trochu oleja.

Čo sa týka korenia, môžeme použiť akékoľvek aromatické sušené bylinky, napríklad aj klasické Provensálky.

Obrázok blogu

Všetku zeleninu očistíme, ošúpeme, umyjeme a vôbec s ňou spravíme všetko, čo sa so zeleninou pred uvarením má urobiť. Všetku okrem póru ju nakrájame na kúsky veľkosti na vidličku. Pór nakrájame na tenké kolieska.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Por na troche oleja do sklovita opražíme a osolíme.

Obrázok blogu

Pridáme všetku zeleninu, suché bylinky, zalejeme vodou, osolíme, prikryjeme pokrievkou a strčíme do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov. Môžeme variť aj na sporáku, ale mne sa príprava v rúre páčila viac.

Varíme pokiaľ všetka zelenina nie je mäkká. Trvalo to necelú hodinu, ale môže to trvať aj dlhšie. Naozaj to záleží od zeleniny.

Obrázok blogu

Na konci varenia by sme mali mať niečo ako veľmi hustú polievku. Tekutina by mala presne zakrývať zeleninu. Ak je jej menej pridáme vriacu vodu z kanvice a zľahka premiešame.

Na vrch nasypeme kus kus opäť zľahka premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme pätnásť minút odstáť. Teraz už zeleninu s kus kusom nevaríme.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Po pätnástich minútach všetko posypeme poriadnou porciou nasekanej petržlenovej a kôprovej vňate.

Obrázok blogu

Svieža zeleninová chuť a ľahký kus kus plný mäkkých kúskov zeleniny, to je skvelý vegánsky obed. Dá sa jesť horúci aj za studena.

Obrázok blogu

Musím sa priznať že sme tento kus kus vyskúšali aj ako prílohu ku grilovanému a pečenému mäsu a hodil sa výborne. Skúste niekedy namiesto tradičných zemiakov.

Obrázok blogu

A je čas na dezert. Základom je veľká podlhovastá Hokkaido tekvica, z ktorej použijeme iba tú tenkú časť. Dala by sa samozrejme použiť aj celá, alebo guľatá, ale tvar jednotlivých porcií by potom nebol taký sofistikovaný. :)

SkryťVypnúť reklamu

Toto jedlo už nie je vegánske, pretože v ňom použijeme aj odtečený jogurt (tu sa dá nájsť ako ho pripraviť). Tento dnešný odtekal dvadsať štyri hodín a samozrejme sme ho nedochucovali soľou a cesnakom. Zostal čistý. Potrebovať budeme ešte hnedý cukor, med a vlašské orechy.

Obrázok blogu

Tekvicu nakrájame na približne dvojcentimetrové kolieska, ošúpeme hrubú kožu a každé posypeme hnedým cukrom. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvanásť až pätnásť minút. Cukor sa roztopí na karamel a pri tom ako bude stekať, obalí celú tekvicu, ktorá je medzitým upečená celkom do mäkka.

SkryťVypnúť reklamu

Všetko sa dá spraviť jednoduchšie, ak máte doma opaľovaciu kuchynskú pištoľ. Potom kolieska najprv upečieme, potom ich posypeme cukrom a ten opálime pištoľou na karamel.

Obrázok blogu

Podávame s odtečeným jogurtom posypané drvenými orechmi a pokvapkané medom. Opečená tekvica má výraznú muškátovú dochuť a zemitá chuť orechov a svieža chuť jogurtu ju vynikajúco dopĺňajú.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu