Hlavné jedlo bude vegánske a využijeme aj inú typicky jesennú zeleninu. Z tekvice na obrázku budeme potrebovať len polovicu. K nej ešte pridáme dvesto gramov zelených fazuľových luskov, dvesto gramov ružičkového kelu, dvestopäťdesiat gramov sladkých zemiakov, dve mrkvy, dva póry, stopäťdesiat gramov kus kusu, petržlenovú a kôprovú vňať, soľ a trochu oleja.
Čo sa týka korenia, môžeme použiť akékoľvek aromatické sušené bylinky, napríklad aj klasické Provensálky.

Všetku zeleninu očistíme, ošúpeme, umyjeme a vôbec s ňou spravíme všetko, čo sa so zeleninou pred uvarením má urobiť. Všetku okrem póru ju nakrájame na kúsky veľkosti na vidličku. Pór nakrájame na tenké kolieska.

Por na troche oleja do sklovita opražíme a osolíme.

Pridáme všetku zeleninu, suché bylinky, zalejeme vodou, osolíme, prikryjeme pokrievkou a strčíme do rúry vyhriatej na stosedemdesiat stupňov. Môžeme variť aj na sporáku, ale mne sa príprava v rúre páčila viac.
Varíme pokiaľ všetka zelenina nie je mäkká. Trvalo to necelú hodinu, ale môže to trvať aj dlhšie. Naozaj to záleží od zeleniny.

Na konci varenia by sme mali mať niečo ako veľmi hustú polievku. Tekutina by mala presne zakrývať zeleninu. Ak je jej menej pridáme vriacu vodu z kanvice a zľahka premiešame.
Na vrch nasypeme kus kus opäť zľahka premiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme pätnásť minút odstáť. Teraz už zeleninu s kus kusom nevaríme.

Po pätnástich minútach všetko posypeme poriadnou porciou nasekanej petržlenovej a kôprovej vňate.

Svieža zeleninová chuť a ľahký kus kus plný mäkkých kúskov zeleniny, to je skvelý vegánsky obed. Dá sa jesť horúci aj za studena.

Musím sa priznať že sme tento kus kus vyskúšali aj ako prílohu ku grilovanému a pečenému mäsu a hodil sa výborne. Skúste niekedy namiesto tradičných zemiakov.

A je čas na dezert. Základom je veľká podlhovastá Hokkaido tekvica, z ktorej použijeme iba tú tenkú časť. Dala by sa samozrejme použiť aj celá, alebo guľatá, ale tvar jednotlivých porcií by potom nebol taký sofistikovaný. :)
Toto jedlo už nie je vegánske, pretože v ňom použijeme aj odtečený jogurt (tu sa dá nájsť ako ho pripraviť). Tento dnešný odtekal dvadsať štyri hodín a samozrejme sme ho nedochucovali soľou a cesnakom. Zostal čistý. Potrebovať budeme ešte hnedý cukor, med a vlašské orechy.

Tekvicu nakrájame na približne dvojcentimetrové kolieska, ošúpeme hrubú kožu a každé posypeme hnedým cukrom. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie.

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvanásť až pätnásť minút. Cukor sa roztopí na karamel a pri tom ako bude stekať, obalí celú tekvicu, ktorá je medzitým upečená celkom do mäkka.
Všetko sa dá spraviť jednoduchšie, ak máte doma opaľovaciu kuchynskú pištoľ. Potom kolieska najprv upečieme, potom ich posypeme cukrom a ten opálime pištoľou na karamel.

Podávame s odtečeným jogurtom posypané drvenými orechmi a pokvapkané medom. Opečená tekvica má výraznú muškátovú dochuť a zemitá chuť orechov a svieža chuť jogurtu ju vynikajúco dopĺňajú.

Dobrú chuť.
