Varíme s Medveďom - Teplý cuketový šalát so syrovými 'smaženkami'

Milí moji. Ponúkame ďalší recept, ktorý je inšpirovaný Bulharskom. Tento krát vyjde presne v čase našej dovolenky v Bulharsku, takže by vlastne bolo hriechom pripraviť niečo tematicky iné. Pokrm je vlastne inšpiráciou, zozbieranou z troch rôznych receptov. A napriek tomu je jeho príprava finančne i časovo veľmi nenáročná a jeho využitie je ako chutné, sýte a pritom nezaťažujúce jedlo na tento letný čas ako vyšité. Po návrate z Bulharska sa vám ozveme.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Potrebujeme:

1 veľký biely jogurt, 40 dkg balkánskehosyra, 3 poriadne cukety (ešte lepšie tenké tekvičky, ktoré u násvidieť zriedka) úhrnne aspoň 1,20 kg, 5 dkg očistených vlašskýchorechov, 2-3 lyžice strúhanky, 6 vajec, olivový olej na vysmážanie, 4rajčiny, 2 veľké strúčiky cesnaku, kôpor (najlepšie čerstvý, ja somnemal šťastie), trochu hladkej múky a samozrejme soľ. Dnes, deti moje, nebudú žiadnekoreniny...

Obrázok blogu

...ani žiadna veľká robota:

Cukety (tekvičky) nakrájame na hrubé kolieska (3/4cm +-), osolíme a necháme postáť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

V tom čase si vymiešame hrubo nastrúhaný balkánsky syr s dvomi vajíčkami, kôprom a 2-3 lyžicami strúhanky na hustú hmotu.

Obrázok blogu

Ďalej si vymiešame dressing na šalát. Opäť veľmi jednoducho. Jogurt,2 pretlačené strúčiky cesnaku, 5 dkg zomletých (či rozmixovaných)vlašských orechov, hrsť nasekaného kôpru (či kopcovitá lyžičkanaloženého soleného, potom už zálievku nesoliť) a decko olivového olejadohladka vymiešame. Podľa potreby posolíme. Fotku vymiešanej zálievkysom tento krát akosi pozabudol urobiť.:)

Obrázok blogu

Nakrájané posolené cukety zlejeme, namočíme do hladkej múky a takto krásne dohneda vysmažíme.

Obrázok blogu

Zo zvoleného množstva ingrediencií dostaneme 4 perfektné veľkéšaláty. Jedli sme to dva dni, takže sme vymysleli dve rôzne dekorácie.Jednu takú fajnovú pre hostí a druhú takú typicky bulharskú.

SkryťVypnúť reklamu

Usmažené cukety poukladáme na šalátový tanier pre každého 'jedlíka' zvlášť.

Obrázok blogu

Teraz sa vrátime k zmesi balkánskeho syra, vajec, strúhanky a kôpra.Na panvici dobre rozohrejeme olej a veľkou lyžicou zo zmesi odkrajujemenapríklad takéto kôpky, ktoré rýchlo z oboch strán usmažíme. Balkánskysyr má jednu skvelú vlastnosť a to, že sa smažením nerozteká, lenzmäkne. Žiadne strachy, keď to bude mäkšie, pomocou dobrého podberákajednotlivé kôpky krásne poobraciame. Ešte pol minútky smažíme a šup snimi na, na tanieroch rozložené cukety. Je dobé pre každý šalát smažiťzvlášť, bude to viac v pohode.

Obrázok blogu

Pridáme nakrájané rajčiny, na každý šalát jedno na tvrdo uvarené nakrájané vajíčko a...

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

...všetko dobre polejeme dressingom.

Obrázok blogu

Tak takto sme to robili prvý deň. Boli sme fajnoví, ako detské zadočky.:))

Obrázok blogu

A druhý deň? Na jeden veľký tanier pre oboch sme nakládli vysmaženécukety v dvoch radoch, následne na ne poukladali vysmažené kôpky syra,obložili rajčinami a namiesto vajec na tvrdo sme na vrch kydli naoleji, ktorý zostal zo smaženého syra vysmaženú praženicu z dvochvajec. Všetko sme nahrubo zaliali dressingom a veľkými lyžicami sme sito naberali na malé tanieriky a jedli. Hádajte, ktorý variant bollepší?

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu