Potrebujeme:
1 veľký biely jogurt, 40 dkg balkánskehosyra, 3 poriadne cukety (ešte lepšie tenké tekvičky, ktoré u násvidieť zriedka) úhrnne aspoň 1,20 kg, 5 dkg očistených vlašskýchorechov, 2-3 lyžice strúhanky, 6 vajec, olivový olej na vysmážanie, 4rajčiny, 2 veľké strúčiky cesnaku, kôpor (najlepšie čerstvý, ja somnemal šťastie), trochu hladkej múky a samozrejme soľ. Dnes, deti moje, nebudú žiadnekoreniny...

...ani žiadna veľká robota:
Cukety (tekvičky) nakrájame na hrubé kolieska (3/4cm +-), osolíme a necháme postáť.

V tom čase si vymiešame hrubo nastrúhaný balkánsky syr s dvomi vajíčkami, kôprom a 2-3 lyžicami strúhanky na hustú hmotu.

Ďalej si vymiešame dressing na šalát. Opäť veľmi jednoducho. Jogurt,2 pretlačené strúčiky cesnaku, 5 dkg zomletých (či rozmixovaných)vlašských orechov, hrsť nasekaného kôpru (či kopcovitá lyžičkanaloženého soleného, potom už zálievku nesoliť) a decko olivového olejadohladka vymiešame. Podľa potreby posolíme. Fotku vymiešanej zálievkysom tento krát akosi pozabudol urobiť.:)

Nakrájané posolené cukety zlejeme, namočíme do hladkej múky a takto krásne dohneda vysmažíme.

Zo zvoleného množstva ingrediencií dostaneme 4 perfektné veľkéšaláty. Jedli sme to dva dni, takže sme vymysleli dve rôzne dekorácie.Jednu takú fajnovú pre hostí a druhú takú typicky bulharskú.
Usmažené cukety poukladáme na šalátový tanier pre každého 'jedlíka' zvlášť.

Teraz sa vrátime k zmesi balkánskeho syra, vajec, strúhanky a kôpra.Na panvici dobre rozohrejeme olej a veľkou lyžicou zo zmesi odkrajujemenapríklad takéto kôpky, ktoré rýchlo z oboch strán usmažíme. Balkánskysyr má jednu skvelú vlastnosť a to, že sa smažením nerozteká, lenzmäkne. Žiadne strachy, keď to bude mäkšie, pomocou dobrého podberákajednotlivé kôpky krásne poobraciame. Ešte pol minútky smažíme a šup snimi na, na tanieroch rozložené cukety. Je dobé pre každý šalát smažiťzvlášť, bude to viac v pohode.

Pridáme nakrájané rajčiny, na každý šalát jedno na tvrdo uvarené nakrájané vajíčko a...

...všetko dobre polejeme dressingom.

Tak takto sme to robili prvý deň. Boli sme fajnoví, ako detské zadočky.:))

A druhý deň? Na jeden veľký tanier pre oboch sme nakládli vysmaženécukety v dvoch radoch, následne na ne poukladali vysmažené kôpky syra,obložili rajčinami a namiesto vajec na tvrdo sme na vrch kydli naoleji, ktorý zostal zo smaženého syra vysmaženú praženicu z dvochvajec. Všetko sme nahrubo zaliali dressingom a veľkými lyžicami sme sito naberali na malé tanieriky a jedli. Hádajte, ktorý variant bollepší?

Dobrú chuť.

tenjeho