Potrebujeme:
Na 6 veľkých porcii som použil 2 stredne veľké cukiny a 1 baklažán. Ďalej potrebujeme 3 vajíčka, 20 dkg balkánskeho syra, 10 dkg orechov, trochu hladkej múky či kukuričnej múky, máličko sódabikarbóny, mletého čierneho korenia, soľ a olej. Na zálievku potom ešte veľký biely jogurt či kyslú smotanu, trochu kôpru, 1 strúčik cesnaku, trochu olivového oleja a soli.

Cukiny môžeme nakrájať pozdĺžne na cca 3/4 cm hrubé kúsky, tak aby vytvorili dvojice, baklažán priečne na kolieska. Posolíme.

Výborný je gril či griovacia panvica, ak ich nemáme, neostane nám iné, ako jednotlivé časti poprášené múkou usmažiť. Ak máme grilovaciu panvicu (môžete si ju pri tejto príležitosti aj kúpiť, nebudete ľutovať, nepoznám človeka, ktorý by, keď ju má a rád varí, neprepadol jej kúzlu) natrieme ju olejom, rozpálime a kúsky baklažánu a cukiny (bez múky) na nej tááákto pekne z oboch strán ugrilujeme.


Balkánsky syr nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme jedno vajíčko, trochu mletého čierneho korenia a vymiešame, orechy zomelieme a pripravíme si cestíčko z dvoch vajíčok, múky (môžeme zjemniť mliekom) a trochy sódabikarbóny. Pozor na solenie, tekvičky boli pred grilovaním posolené a balkánsky syr je slaný. Ja som cestíčko už nesolil, je to ale na vás...

Nižšie už vidíme jednotlivé ugrilované tekvičky pospájané a naplnené plnkou z balkánskeho syra.


Ďalší postup bol zrejmý. Naplnené tekvičky som namočil v cestíčku, pokládol na plech, pokrytý papierom na pečenie, posypal orechmi a v rúre so zapnutým a rozohriatym vrchným grilom som bjuregy ugriloval. (cca 10 minút) Bolo to chutné, dokonca skvelé, ale výsledný vzhľad trochu utrpel. Čo poviete? Cestíčko sa predsa len roztieklo príliš.
Takže navrhujem inú variantu. Urobte cestíčko hustejšie, ako na obrázku. Natoľko husté, aby už netieklo, ale bolo dosť mäkké, aby sa dalo nabrať na lyžicu a na každý kúsok naplnenenej tekvičky, položený tentokrát bez namáčania na plech s papierom na pečenie, ste mohli kydnúť príslušnú dávku na vrch. Do cestíčka nezabudnite vmiešať sódabikarbónu, aby bolo nadýchanejšie. Posypte orechmi a ugrilujte. Myslím, že tvar a celkový vzhľad sa významne zlepší...:)


Nižšie už máme pripravenú zálievku. Jogurt vymiešame so strúčikom pretlačeného cesnaku, trochou kôpru, olivového oleja (pol decko) a soli.

Podávali sme so zemiakmi priečne rozrezanými ma polovice, pokvapkanými olivovým olejom, posolenými a upečenými v rúre, zaliate zálievkou.

Dobrú chuť.

tenjeho