Varíme s Medveďom - Tikvička bjureg

Ahojte.Jedno z u nás málo známych balkánskych jedál zato vynikajúcich je "čuška bjureg", ktoré sme už dávnejšie pripravili aj na našom blogu. Len nedávno som na bulharskom serveri našiel recept na "tikvička bjureg" teda bjureg z tevičiek, cukín, či baklažánov. Ich podstatou je usmaženie tekvičiek na oleji, naplnenie balkánskym syrom, obalenie v trojobale (múka, vajíčko, strúhanka) a opäť smaženie. Recept sa mi páčil, len to dvojité smaženie ma príliš nelákalo. Tak som začal experimentovať...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (33)

Potrebujeme:

Na 6 veľkých porcii som použil 2 stredne veľké cukiny a 1 baklažán. Ďalej potrebujeme 3 vajíčka, 20 dkg balkánskeho syra, 10 dkg orechov, trochu hladkej múky či kukuričnej múky, máličko sódabikarbóny, mletého čierneho korenia, soľ a olej. Na zálievku potom ešte veľký biely jogurt či kyslú smotanu, trochu kôpru, 1 strúčik cesnaku, trochu olivového oleja a soli.

Obrázok blogu

Cukiny môžeme nakrájať pozdĺžne na cca 3/4 cm hrubé kúsky, tak aby vytvorili dvojice, baklažán priečne na kolieska. Posolíme.

Obrázok blogu

Výborný je gril či griovacia panvica, ak ich nemáme, neostane nám iné, ako jednotlivé časti poprášené múkou usmažiť. Ak máme grilovaciu panvicu (môžete si ju pri tejto príležitosti aj kúpiť, nebudete ľutovať, nepoznám človeka, ktorý by, keď ju má a rád varí, neprepadol jej kúzlu) natrieme ju olejom, rozpálime a kúsky baklažánu a cukiny (bez múky) na nej tááákto pekne z oboch strán ugrilujeme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Balkánsky syr nastrúhame na hrubom strúhadle, pridáme jedno vajíčko, trochu mletého čierneho korenia a vymiešame, orechy zomelieme a pripravíme si cestíčko z dvoch vajíčok, múky (môžeme zjemniť mliekom) a trochy sódabikarbóny. Pozor na solenie, tekvičky boli pred grilovaním posolené a balkánsky syr je slaný. Ja som cestíčko už nesolil, je to ale na vás...

Obrázok blogu

Nižšie už vidíme jednotlivé ugrilované tekvičky pospájané a naplnené plnkou z balkánskeho syra.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ďalší postup bol zrejmý. Naplnené tekvičky som namočil v cestíčku, pokládol na plech, pokrytý papierom na pečenie, posypal orechmi a v rúre so zapnutým a rozohriatym vrchným grilom som bjuregy ugriloval. (cca 10 minút) Bolo to chutné, dokonca skvelé, ale výsledný vzhľad trochu utrpel. Čo poviete? Cestíčko sa predsa len roztieklo príliš.

SkryťVypnúť reklamu

Takže navrhujem inú variantu. Urobte cestíčko hustejšie, ako na obrázku. Natoľko husté, aby už netieklo, ale bolo dosť mäkké, aby sa dalo nabrať na lyžicu a na každý kúsok naplnenenej tekvičky, položený tentokrát bez namáčania na plech s papierom na pečenie, ste mohli kydnúť príslušnú dávku na vrch. Do cestíčka nezabudnite vmiešať sódabikarbónu, aby bolo nadýchanejšie. Posypte orechmi a ugrilujte. Myslím, že tvar a celkový vzhľad sa významne zlepší...:)

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Nižšie už máme pripravenú zálievku. Jogurt vymiešame so strúčikom pretlačeného cesnaku, trochou kôpru, olivového oleja (pol decko) a soli.

Obrázok blogu

Podávali sme so zemiakmi priečne rozrezanými ma polovice, pokvapkanými olivovým olejom, posolenými a upečenými v rúre, zaliate zálievkou.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu