Stévia vo svojej čistej podobe je tristokrát sladšia ako cukor. Pri rôznych úpravách sa jej sladkosť rôzne mení, ale vždy býva oveľa vyššia ako sladkosť cukru. U nás doma máme práve Stéviu so sladkosťou 10 : 1. Takže do receptu, kde potrebujeme päť polievkových lyžíc cukru, pôjde len polovica polievkovej lyžice Stévie. Problém je, že to množstvo cukru vytvára v piškótovom ceste hmotu, ktorá tam potom chýba. Keď som tú hmotu skúšal niečim nahradiť, spomenul som si na nastavovanú piškótu. K vyšľahaným žĺtkom sa zašľahá 5 lyžíc oleja a 5 lyžíc vriacej vody. V závere sa potom pridáva viac múky, a tak je torta vyššia. Priznám sa vám, nevyšlo to. Piškóta sa zrazila a pripomínala skôr vaječnú omeletu.
Takže to skúsime tradične. Pripravíme si päť vajec, Stéviu (ktorou nahradíme 5 lyžíc cukru), 5 lyžíc polohrubej múky (jednu lyžicu múky môžeme nahradiť 2 lyžicami mletých orechov, alebo lyžicou kakaa) a pol balíčka prášku do pečiva.

Najprv oddelíme bielka od žĺtkov a z bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

K žĺtkom pridáme Stéviu a šľaháme. Ak použijeme cukor, je jednoduché napísať, že šľaháme dokiaľ zmes celkom nevybledne a nezhustne. So Stéviou však žĺtka zblednú len veľmi jemne. Preto som si pripravil minútky a odporúčam šľahať zmes osem až desať minút.

Potom k žĺtkovej zmesi pridáme po tretinách sneh a múku s práškom do pečiva (prípadne s orechmi, alebo kakaom) a veľmi jemne premiešame. Múku je dobré do misy preosiať, aby sa prevzdušnila.

Zmes je dôležité miešať veľmi jemne, aby sa nezrazila a nespadla. Prelejeme ju do tortovej formy, ktorú sme vytreli olejom a vysypali múkou. Ja radšej dno tortovej formy vysteliem papierom na pečenie.

Pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov približne sedem až desať minút. Najlepšie je použiť špáradlový test. Zapichnuté špáradlo musí po vytiahnutí ostať suché. Torta je oveľa nižšia, ako keby sme ju robili s cukrom. Ale je to veľmi chutná piškóta.

Pripraviť plnku bez cukru sa mi zdá už celkom jednoduché. Klasická pudingová s maslom, alebo s vyšľahanou smotanou, ktorú namiesto cukrom osladíme Stéviou. Do nej potom vmiešame nasekaný ananás a plnka do torty je hotová.
Prípadne v mlieku, z ktorého budeme plnku variť, roztopíme jednu kvalitnú horkú čokoládu (najmenej 86 percentnú) a z nej potom pripravíme výborný čokoládový krém.
Stéviou veľmi jednoducho osladíte aj ktorúkoľvek vašu obľúbenú plnku (len karamelovú asi nie :)

Upečenú a vychladnutú tortu rozrežeme, každú polovicu natrieme domácim džemom bez cukru, potom plnkou a polovice torty opäť spojíme.

Celú tortu ešte natrieme krémom, aby bola trochu vyššia a ozdobíme podľa vlastného uváženia. Zdobenie môže byť aj celkom jednoduché. Postačia hoblinky z kvalitnej horkej čokolády.

Alebo mandľové lupienky.

Verím, že diabetikov možnosť pripraviť si tortu bez cukru naozaj poteší. Našu maminu teda potešila veľmi a Stévia sa stala jej obľúbenou bylinkou. Okrem toho že nemá žiadne kalórie, má aj iné užitočné vlastnosti pre telo a zdravie. Takže konečne zdravý múčnik! :)
Krásny zvyšok sviatkov a dobrú chuť.
