A takto to išlo snáď všade. Ale nezúfal som. Máme predsa tretie tisícročie a google a heslo "tradičné slovenské Vianoce" ma určite zachráni. Vlastne aj zachránilo, aj keď výsledok bol dosť prekvapujúci.
Predstavoval som si, že to bude ako so slovenskými krojmi. Prejdeš kopec a hneď iný kroj a iná štedrovečerná večera. Tak toto nie je celkom tak.
Najrozmanitejším jedlom tradičnej štedrovečernej večere je polievka. Zo zemiakov, hríbov, strukovín, kyslej či sladkej kapusty, zapražená, na červeno, na kyslo... Polievka a kus voňavého domáceho chleba, to je základ. Pripravili sme teda dve polievky. To najpodstatnejšie v čom sa od seba líšia, je počet použitých surovín. Tak povediac, stoja na opačných koncoch barikády.
Všetky recepty sme varili pre osem ľudí.
Hubová polievka od chudobných
Potrebujeme na ňu:
Tri poriadne hrste sušených húb namočených v teplej vode, jednu malú cibuľu, bobkový list, celé aj mleté čierne korenie, smotanu na varenie, tri kopcovité lyžice hladkej múky, olej, ocot, soľ.

Cibuľu nakrájame na jemno a na oleji (kedysi určite na masti) ju opražíme do sklovita.

Pridáme lyžicu hladkej múky, premiešame a popražíme.

Vlejeme asi liter čistej vody, poriadne premiešame, vsypeme namočené huby a celé korenie. Polievku aj osolíme.

Dolejeme vodou do plna, prikryjeme pokrievkou a varíme asi tridsať minút.

Na panvici opražíme zvyšok hladkej múky do hnedasta. Radšej ako podľa farby, sa pri pražení múky na sucho orientujeme podľa vône. Múku počas praženia stále miešame a keď sa orieškovo rozvonia, je hotovo.

Opraženú múku vysypeme do smotany na varenie a poriadne premiešame.

Vylejeme do vriacej polievky, môžeme pridať trochu mletého čierneho korenia, premiešame a ešte päť minút varíme. Polievku dochutíme soľou a octom, pre tých, ktorí sú zvyknutí, môže byť aj trocha cukru.

Táto jednoduchá a pomerne lacná polievka vás určite prekvapí svojou úžasnou vôňou a chuťou.

Kapustová polievka od bohatých
Potrebujeme na ňu:
Kilogram kyslej kapusty, kilogram bravčového mäsa (použil som pliecko), kilogram údeného mäsa, tri až štyri klobásy, hrsť sušených húb namočených vo vode, jednu cibuľu, dve lyžice hladkej múky, červenú papriku, bobkový list, mleté čierne korenie, olej, soľ.

Cibuľu nasekáme na jemno a opražíme ju na oleji do sklovita. Pridáme červenú papriku, premiešame, jemne prisolíme a popražíme.

Pridáme vyžmýkanú a nasekanú kyslú kapustu. (tekutinu z nej si odložíme) Všetko premiešame a vložíme bravčové aj údené mäso.

Nakoniec pridáme korenie, bobkový list a sušené huby aj s vodou, v ktorej boli namočené.

Dolejeme vodou, prikryjeme pokrievkou a varíme, kým nie je údené mäso uvarené. (cca 45 minút, záleži na samotnom mäse)

Údené mäso vyberieme, ak treba dolejeme vodu a varíme ďalej.

Bravčové sa bude variť ešte približne ďalších tridsať minút. Či je hotové, najlepšie vyskúšame ostrým nožom. Musí ísť ľahko zabodnúť aj ľahko vytiahnuť. Na posledných desať až pätnásť minút pridáme k polievke aj klobásy.

Potom už mäso aj klobásy vytiahneme z polievky a odložíme. Mäso totiž do štedrovečernej večere nepatrí.

Je čas dokončiť polievku. Rovnako ako pri predchádzajúcom recepte na sucho opražíme hladkú múku. Potom ju vymiešame v studenej vode a vlejeme do vriacej polievky. Ak je polievka málo kyslá, môžeme do nej vyliať kapustovú vodu. (my ju určite vylejeme vždy) Varíme ešte päť minút a polievka je hotová. Obvykle ju vôbec netreba soliť, je totiž dostatočne slaná z použitých surovín.

Kapustová polievka sa počas štedrovečernej večere síce jedáva bez mäsa a klobás, ktoré sa v nej varili, zato však s úžasným domácim chlebom. Kto chce, môže si do taniera pridať smotanu.

Hlavné jedlo vianočnej večere je možno prekvapujúco sladké. Práve cukor, ktorý nebol vôbec lacnou záležitosťou, bol príkladom štedrosti a sviatočnosti. Po výbornej polievke si spravíme
Bobaľky, Pupáky, Pupáčiky, Opekance...
Je dobré si ich upiecť aspoň pár dní vopred. Dokončiť sa potom musia až tesne pred podávaním.
Potrebujeme:
Na cesto kilogram hladkej múky, balíček kvasníc, pol litra teplej vody, lyžicu práškového cukru a dva decilitre oleja.
Pri podávaní mlieko, med, mak (alebo orechy), maslo a práškový cukor.

Z teplej vody, lyžice cukru a kocky kvasníc si pripravíme kvások.

Do vhodnej nádoby vysypeme hladkú múku, pridáme kvások a deciliter oleja.

Všetko vypracujeme na hladké a pružné cesto (ak treba a cesto je veľmi tuhé, môžeme pridávať vodu) Cesto je hotové, keď sa všetko odlepí od stien nádoby a rúk.

Prikryjeme a necháme asi pol hodiny až hodinu vykysnúť na teplom mieste.

Z cesta vyvaľkáme asi centimeter široké šúľky, ktoré ostrým nožom nakrájame na jeden a pol centimetrové kúsky - bobaľky.

Ukladáme na vymastený pekáč a kuchynským štetcom celé bobaľky poolejujeme.

Pečieme na 170 stupňov asi dvadsať až dvadsaťpäť minút. Nestačí ich len upiecť, mali by sa aj trochu vysušiť.

Upečené poukladáme na vhodný podnos a necháme celkom vychladnúť a vyschnúť. Musia to byť tvrdé kúsky, ktoré sa vlastne ani nedajú jesť. Vyzerajú, že sa s nimi skôr budú hrať gorotky, alebo rozbíjať okná. Vtedy sú už celkom hotové a v dobre uzavretej nádobe vydržia aj dva týždne.

Pripravíme si ešte posýpku. Zomelieme mak (orechy) a premiešame s práškovým cukrom. Aj posýpku si môžeme odložiť v dobre uzavretej nádobe.
Pred samotným podávaním si najprv dáme variť mlieko, privedieme ho celkom k varu a odstavíme, aby nevykypelo.

Horúcim mliekom zalejeme bobaľky. Všetko jemne premiešavame a necháme bobaľky, aby nasali mlieko, zvlhli a zmäkli. Trvá to najviac tak minútu, potom zvyšné mlieko z misy vylejeme.

Pridáme med a premiešame.

Nakoniec ešte roztopíme maslo a všetko je pripravené na podávanie. Bobaľky naložíme na tanier, posypeme makom (alebo orechmi) a polejeme roztopeným maslom.

Makové

Orechové.

Bobaľky, pupáky či opekance môžeme podávať aj na slano. Výborné sú napríklad s bryndzou vymiešanou s kyslou smotanou či kyslou kapustou.
Štedrovečerná hostina skončila. Nastal čas pre zázračné vianočné zvyky a polnočnú omšu. Potom čo sa všetci vrátili domov, dostali sa na stôl aj dobroty z kapustovej polievky (ak ich teda mali). Dúfam, že ste na ne nezabudli.

Veľkú mäsovú misu podávame s chrenom, alebo kyslými uhorkami a samozrejme s voňavým domácim chlebom.

Dobrú chuť!

Tradičné slovenské vianočné sviatky sú viac než na jedlo bohaté na nádherné, tajomné a zázračné zvyky a obrady. Moje googlovské štúdium štedrovečernej večere sa nakoniec zmenilo na úžasné štúdium slovenských vianočných zvykov. Je ich naozaj obrovské množstvo a skrývajú v sebe prísľuby zdravia, lásky, šťastia a bohatstva, tak ako najdlhšia noc roku v sebe skrýva požehnanie nového života.
Želám vám presne také nádherné Vianoce plné lásky a života.