Tento recept už nemôžeme nazvať sarmami, ale aj názov Koložvárska kapusta prakticky nesedí. To preto, lebo okrem vajec, ryže, smotany či jogurtu a kyslej kapusty sa zvyšok ingrediencií dosť dramaticky mení. Potrebujeme ešte kuracie pečienky, trochu lesných húb či len šampiňónov, kuracie stehná, tých viac ako pečienok, cibuľu, trochu cesnaku a soľ. Ochutíme ešte čiernym mletým korením, nejakou bylinkou (napríklad tymian) a muškátovým orieškom.

A už čistíme, krájame, šampiňony na malé kúsky, kuracie mäso a pečienky na kúsky väčšie, dobré je trochu poprekrajovať aj kyslú kapustu, ak je nastrúhaná na dlhé kúsky, cibuľu a cesnak najemno...

Na trochu oleja dáme cibuľu, trochu neskôr pridáme prerestovať aj cesnak a keď sú do sklovita, pridáme šampiňóny, pečienku a jemne okoreníme.

Prikryjeme a po 5-7 minútach dusenia, pridáme ryžu a ešte pohár vody. Posolíme s ohľadom na kyslú kapustu, ktorá je dosť slaná.

Po ďalších 5-7 minútach dusenia pod pokrievkou nám vznikne kompaktná hmota. Ryža nemusí byť uvarená domäkka. A pozor! S množstvom ryže nepreháňame, na taký veľký pekáč nám stačilo maximálne 250 g suchej ryže.

A ideme vrstviť. Prvá vrstva je ryža s pečienkou a hubami.

Na ňu poukladáme kuracie stehná pokrájané na väčšie kúsky, ktoré jemne okoreníme a posypeme tymianom. Už nesolíme.

Nasleduje vrstva kyslej kapusty.

Smotanu či jogurt rozmiešame s vajíčkami, pridáme nastrúhaný muškátový oriešok, prípadne jemne dosolíme. Rovnomerne nalejeme na vrch zmesi. Pekáč prikryjeme a necháme asi 40 minút dusiť pri teplote cca 170 stupňov.

Následne odokryjeme a zapekáme asi ešte 20 minút. Tak a tu je výsledok.

Fantastickú, šťavnatú a voňavú lahôdku podávame najlepšie s varenými zemiakmi.

Dobrú chuť.
