Varíme s Medveďom - Turecká diétna lahôdka

Decká, toto som fakt ukradol z nejakého tureckého tv programu o varení. Len ešte vedieť, ako to nazvať. :)

Varíme s Medveďom - Turecká diétna lahôdka
Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Samozrejme, že som to celé upravil inak. Napríklad v pôvodnej predlohe nebolo mäso a ani bulgur. Už aj preto pokrm špeciálne odporúčam vegetariánom, ktorí proste mleté mäso vynechajú.

Potrebujeme:

No sťažňová ingrediencia tejto dobroty je, predstavte si, kapusta. Tej potrebujeme aspoň pol kila. Na 4 - 6 porcii jedla. Ďalej je to pol kila mletého mäsa (ja som použil morčacie), 1-2 cibule, 2 papriky, najlepšie zelenú a červenú, veľkú mrkvu, dva zemiaky, mištičku bulguru (150g), 150 g tvrdého syra, mleté čierne korenie, mletú papriku (pridajte aj trošku štipľavej, alebo chilli), oregano, rascu, olej a soľ.
Na zálievku 2 dcl mlieka, 2 dcl jogurtu, 2 dcl sódy, 3 vajíčka, 2 lyžice múky, 1 prášok do pečiva, olej, oregano, korenie, soľ a čerstvú petržlenovú vňať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

A ideme krájať, čistiť a strúhať...kapustu nasekáme, zemiaky očistíme a nakrájame na malé kúsky, mrkvu očistíme a nastrúhame nahrubo, podobne syr nahrubo, cibuľu zase nakrájame najemno, papriky taktiež očistíme a nasekáme a na záver posekáme pokojne aj celú veľkú viazaničku petržlenovej vňate. Oddýchneme si a potom ideme variť. :)

Zoberieme veľkú panvicu s pokrievkou, dáme do nej olej a na ňom speníme cibuľu.

Obrázok blogu

Ak použijeme mleté mäso, teraz je ten správny čas. Plameň stiahneme a mleté mäso v cibuli a oleji dobre rozmiešame, aby sa nám neurobili veľké hrudky.

Obrázok blogu

A pokračujeme zemiakmi, ktoré nám pomôžu mäso ešte lepšie zhomogenizovať...

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

...veľmi sa s tým nekašleme a pokračujeme ďalšou zeleninou. Pridáme papriku a mrkvu, posolíme, pridáme rascu, mletú papriku, chilli, čierne korenie a oregano. Prilejeme pol decko vody, premiešame ako sa dá, prikryjeme a chvíľočku dusíme.

Obrázok blogu

Hneď ako zelenina trochu zvädne, pridáme kapustu. Aj toto môžeme po častiach, ak sa nám nezmestí hneď celá. Premiešame a prikryté dusíme.

Obrázok blogu

Nepotrebujeme viac, ako 15 minút dusenia. Už teraz to vonia odzbrojujúco. :)

Obrázok blogu

Na rad prichádza bulgur, ktorý len vsypeme, pomiešame a hneď odstavíme.

Obrázok blogu

Dobré je horúci pokrm presypať do väčšej nádoby, aby sa nám dal dobre premiešať so zálievkou.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

A zálievka? Pomiešame 3 rozklepnuté vajíčka s rovnakými množstvami mlieka, jogurtu, sódy, pridáme prášok do pečiva, dve lyžice múky, dve tretiny nasekanej vňate, oregano, trošku mletého čierneho korenia, zo dve lyžice oleja a soľ.

Obrázok blogu

Túto šialenú zmes vlejeme do pariacej sa zeleniny a pomiešame.

Obrázok blogu

Zoberieme poriadnu veľkú zapekaciu misu, vytrieme ju olejom a zmes do nej naložíme a pekne vyrovnáme.

Obrázok blogu

Posypeme poslednou tretinou petržlenovej vňate a

Obrázok blogu

následne posypeme nastrúhaným syrom.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na 180 stupňov 45 minút až hodinu. Vonia to Balkánom na všetky strany.

Obrázok blogu

Poviem Vám, keby som nevedel, koľko som tam dal kapusty, tak v živote nepoviem, že v tom jedle bola. Vznikla veľmi lahodná zmes kompaktnej zeleninovej chute a vône. Nič tam nevyliezalo, bola to plná a pritom delikátna a sýta chuť. A na 6 porcii 2 zemiaky a 150 g bulguru, to je z hľadiska sacharidov paráda.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Dobrú chuť od Medveďa.

Roman Dulgerov

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

92 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

142 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,079 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu