Varíme s Medveďom - Varené hovädzie

Tak veru, chcelo by to nejaký poriadny kus mäsa, povedal som si a hneď som dostal chuť na nejaké chutné hovädzie.  Ale čo s ním urobím? Na stejk nemám chuť. Guláš mi teraz tiež nič nehovorí. Možno sa rozhodnem na základe toho, čo kúpim u mäsiara. No a u mäsiara som našiel krásny kus hovädzieho plecka v kuse aj s trochou hovädzieho tuku a vtedy mi napadlo: "Uvarím ho s nejakou zeleninou. Bude to skvelé. A pripravím z neho také poriadne veľké kusy, jedna porcia, jeden kus mäsa." Recept sa mi už pomaly začal skladať pred očami a už som sa nevedel dočkať, kedy to bude hotové.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Tiež by som sa mal riadiť radou diskutéra Martyho a pozrieť sa na ten náš tlakový hrniec pekne tvárou v tvár. Nech si nemyslí (ten hrniec), že sa ho bojím a nech sa mu (Martymu) môžem pochváliť a vlastne aj pochváliť jeho (Martyho), že mi s ním (s tým hrncom) dobre poradil. A poradil naozaj dobre.

Čo budeme potrebovať

Na štyri pekné porcie asi jeden kilogram hovädzieho mäsa v kuse, tri mrkvy, šesť zemiakov, tri viazaničky mladej cibuľky, jednu konzervu paradajok (ak máme chutné a voňavé čerstvé paradajky, použijeme ich do jedla olúpané a vcelku, ale tieto konzervy sa vyrábajú z naozaj zrelých a chutných paradajok a v zime ich využívame veľmi radi), mrazený špenát v listoch (nepoužite špenátový pretlak dopadlo by to nevhodne) a päť strúčikov cesnaku.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Jedlo okoreníme bobkovým listom, čiernym korením, tymiánom a samozrejme posolíme.

Obrázok blogu

Čo s tým urobíme

Najprv si mäso nakrájame na veľké kusy tak, aby každý kus bol jedna porcia. Mäso, ktoré je na hornom obrázku, jednoducho narežeme na štvrtiny. Mrkvu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Dve viazaničky cibuľky nasekáme. Mäso, mrkvu, nasekanú cibuľku a všetko korenie vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Odporúčam, aby ste dali ešte menej vody ako je na obrázku, mäso a zelenina z nej pokojne môžu vytŕčať aj viac ako na obrázku. Všetko jemne posolíme.

Obrázok blogu

Zavrieme tlakový hrniec a varíme asi jeden a štvrť hodiny. V hrnci je po otvorení oveľa viac tekutiny, a je to krásne voňavý a chutný vývar, aj keď by pokojne stačilo, aby ho bolo menej.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Do hrnca pridáme špenát, necháme ho rozmraziť a rozpadnúť, premiešame a opäť privedieme k varu.

Obrázok blogu

Zemiaky očistíme, jeden nastrúhame na jemnom strúhadle, ostatné nakrájame na väčšie kusy. Posledný zväzok cibuľky nasekáme a otvoríme aj paradajkovú konzervu.

Obrázok blogu

Do hrnca pridáme všetky zemiaky a necháme ich povariť do polomäkka...

Obrázok blogu

... potom paradajky a nasekanú cibuľku...

Obrázok blogu

... a všetko za občasného jemného premiešania ešte chvíľu varíme, až kým zemiaky celkom nezmäknú.

Obrázok blogu

Hotové varené hovädzie je jemné a rozpadáva sa, pri tom si zachová chuť a šťavnatosť. Zelenina je celkom mäkká a vývar, v ktorom to všetko pláva je voňavý a delikátny. S kúskom čierneho chleba je toto jedlo hotová báseň. Čo báseň, epopeja.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

PS - Na druhý deň po zohriatí bolo toto jedlo úplne úchvatné, bolo v ňom síce menej šťavy, ale za to sa plne rozvinuli všetky jeho chute a ja som musel pripustiť, že už čoskoro si ho budeme musieť uvariť znova.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu