Tiež by som sa mal riadiť radou diskutéra Martyho a pozrieť sa na ten náš tlakový hrniec pekne tvárou v tvár. Nech si nemyslí (ten hrniec), že sa ho bojím a nech sa mu (Martymu) môžem pochváliť a vlastne aj pochváliť jeho (Martyho), že mi s ním (s tým hrncom) dobre poradil. A poradil naozaj dobre.
Čo budeme potrebovať
Na štyri pekné porcie asi jeden kilogram hovädzieho mäsa v kuse, tri mrkvy, šesť zemiakov, tri viazaničky mladej cibuľky, jednu konzervu paradajok (ak máme chutné a voňavé čerstvé paradajky, použijeme ich do jedla olúpané a vcelku, ale tieto konzervy sa vyrábajú z naozaj zrelých a chutných paradajok a v zime ich využívame veľmi radi), mrazený špenát v listoch (nepoužite špenátový pretlak dopadlo by to nevhodne) a päť strúčikov cesnaku.
Jedlo okoreníme bobkovým listom, čiernym korením, tymiánom a samozrejme posolíme.

Čo s tým urobíme
Najprv si mäso nakrájame na veľké kusy tak, aby každý kus bol jedna porcia. Mäso, ktoré je na hornom obrázku, jednoducho narežeme na štvrtiny. Mrkvu očistíme a nakrájame na väčšie kusy. Dve viazaničky cibuľky nasekáme. Mäso, mrkvu, nasekanú cibuľku a všetko korenie vložíme do hrnca a zalejeme vodou. Odporúčam, aby ste dali ešte menej vody ako je na obrázku, mäso a zelenina z nej pokojne môžu vytŕčať aj viac ako na obrázku. Všetko jemne posolíme.

Zavrieme tlakový hrniec a varíme asi jeden a štvrť hodiny. V hrnci je po otvorení oveľa viac tekutiny, a je to krásne voňavý a chutný vývar, aj keď by pokojne stačilo, aby ho bolo menej.

Do hrnca pridáme špenát, necháme ho rozmraziť a rozpadnúť, premiešame a opäť privedieme k varu.

Zemiaky očistíme, jeden nastrúhame na jemnom strúhadle, ostatné nakrájame na väčšie kusy. Posledný zväzok cibuľky nasekáme a otvoríme aj paradajkovú konzervu.

Do hrnca pridáme všetky zemiaky a necháme ich povariť do polomäkka...

... potom paradajky a nasekanú cibuľku...

... a všetko za občasného jemného premiešania ešte chvíľu varíme, až kým zemiaky celkom nezmäknú.

Hotové varené hovädzie je jemné a rozpadáva sa, pri tom si zachová chuť a šťavnatosť. Zelenina je celkom mäkká a vývar, v ktorom to všetko pláva je voňavý a delikátny. S kúskom čierneho chleba je toto jedlo hotová báseň. Čo báseň, epopeja.

Dobrú chuť.

PS - Na druhý deň po zohriatí bolo toto jedlo úplne úchvatné, bolo v ňom síce menej šťavy, ale za to sa plne rozvinuli všetky jeho chute a ja som musel pripustiť, že už čoskoro si ho budeme musieť uvariť znova.