Varíme s Medveďom - Varí sa to, pečie sa to...

Mám dobrú správu pre všetkých, ktorí posielali neustále sťažnosti na zaslintané klávesnice. Každý vie, že klávesnica sa potom lepí sa zložito sa čistí a vôbec to nie je príjemné, písať na nej reakcie či články na blogy. Takže heslo dnešného receptu je - DNES NESLINTÁME! Presne ako v tej starej ľudovej hádanke - Varí sa to, pečie sa to, neje sa to. Teda nie úplne presne. Nemusíte sa báť, nebudeme dnes vyrábať drievka do jaterníc. Upečieme si voňavý Adventný veniec.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (89)

Vlastne ani neviem, či sa to dnešné pečenie dá nazvať receptom. Neslúži totiž na jedenie, ale ako dekorácia.

Čo budeme potrebovať

Jeden kilogram polohrubej múky, kocku kvasníc, celú Škoricu, celý Badyán, vanilínový cukor, štyri čajové sviečky, lyžicu cukru, vajíčko a jedno lepidlo. No už veríte, že sa to nebude jesť?

Obrázok blogu

Pripravíme si kvások z kocky kvasníc, 6 decilitrov teplej vody a lyžice cukru. Múku zmiešame s vanilínovým cukrom. Kvások vylejeme do múky a spracujeme tuhšie kysnuté cesto.

Obrázok blogu

Necháme ho aspoň hodinu kysnúť a potom ho prenesieme na múkou posypaný vál.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Cesto rozdelíme na štvrtiny, jednu štvrtinu odložíme. Z ostatných troch vymiesime samostatné bochníčky a necháme ich aspoň dvadsať minút kysnúť prikryté utierkou. Potom každý bochník v rukách rozšuľkáme na hada dlhého približne 50 centimetrov. Opäť necháme kysnúť približne dvadsať minút.

Obrázok blogu

Z hadov upletieme vrkoč, spojíme ho na koncoch aby vznikol veniec. Opäť necháme prikryté aspoň dvadsať minút kysnúť.

Obrázok blogu


Pokiaľ veniec vykysne pripravíme si ozdoby. Poslednú štvrtinu cesta na tenko rozvaľkáme a vykrojíme z neho ozdoby podľa našej fantázie. (Skoro som napísal, že podľa chuti). Budeme potrebovať tak 15 až 20 ozdôb.

SkryťVypnúť reklamu

Zo zvyšku cesta vykrojíme obdĺžnik ktorým zamaskujeme spoj na upletenom venci.

Obrázok blogu

Ozdoby prenesieme na vymastený plech a dve tretiny z nich poriadne natrieme vajíčkom.

Obrázok blogu

Veniec vykysol, tiež ho poriadne potrieme vajíčkom a zastrčíme do neho štyri prázdne kelímky z čajových sviečok. A všetko môže ísť do rúry.

Obrázok blogu

Po siedmich minútach pečenia vytiahneme ozdoby, ktoré sme nenatreli vajíčkom a polovicu natretých ozdôb.

Po ďalších piatich minútach vytiahneme s rúry všetky ozdoby. Tým sme dosiahli, že máme trojfarebné ozdoby.

Veniec vytiahneme tiež. Ešte raz ho poriadne ponatierame vajíčkom a necháme ho dopiecť. Všetko sa pečie pri 200 stupňoch a pečenie venca trvá približne 30 až 40 minút. Radšej ho pečme trochu dlhšie, aby nebol surový a nezačal plesnivieť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Veniec je upečený, teraz ho spolu z ozdobami necháme vychladnúť, najlepšie do druhého dňa. Niektoré kelímky z čajových sviečok kysnuté cesto príliš vytlačilo. Žiaden strach, pomôžeme si ostrým nožom a vo venci vydlabeme potrebné miesto.

Obrázok blogu

Do kelímkov vrátime sviečky a veniec polepíme pripravenými ozdobami. Určite je krásne použiť najmä prírodné materiály, Badyán, Škoricu... Fantázií sa medze nekladú. Mne sa už od pohľadu hodili aj ozdoby zo slamy.

Na lepenie som nakoniec nepoužil to sekundové lepidlo, ale termálnu pištoľ. Všetko drží ako pribité. Voňavý veniec naozaj prevoňal celý byt.

Obrázok blogu

Krásny Advent vám želám priatelia.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu


Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu