Varíme s medveďom - Variácia na pastiersky koláč

Pastiersky koláč je starý anglický recept. Patrí k tým jedlám, ktoré každý robí tak trochu po svojom. Každý šéfkuchár má vlastný, trochu odlišný recept. Ja sám mám doma skoro desať rôznych alternatív pastierskeho koláča. Aj u nás sme jeden skúšali „po svojom“ a ten dnešný je tiež trochu inak prevedený.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Ingrediencie sú ale veľmi klasické, potrebujeme v šupke uvarené zemiaky (dva na stravníka), mleté hovädzie, cibuľu, mrkvu, zeler, smotanu a paradajkovú konzervu.

Jedlo okoreníme soľou a čiernym korením. Ja sa priznám, že som použil aj lyžičku provensálskych byliniek.

Obrázok blogu

Uvarené zemiaky rozrežeme na polovice a ostrou lyžičkou vydlabeme vnútro tak, aby sme spravili malé lodičky.

Obrázok blogu

Z vydlabanej zemiakovej hmoty a smotany pripravíme zemiakovú kašu. Ak je príliš hustá, môžeme pridať mlieko. Ozaj, skúšali ste už niekedy robiť kašu zo zemiakov uvarených v šupke? Skúste.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Zemiakové lodičky jemne natrieme olejom, osolíme a okoreníme. Rozložíme na plech a pečieme v rúre rozohriatej na stosedemdesiat stupňov asi pätnásť minút, len aby zemiakové lodičky jemne schrumkaveli.

Obrázok blogu

A ideme na náplň. Vo väčšej panvici rozohrejeme olej a dosklovita orestujeme cibuľu. Pridáme nastrúhanú mrkvu a zeler a všetko pražíme pokiaľ zelenina neskaramelizuje do hneda.

Obrázok blogu

Osolíme, okoreníme a pridáme mleté mäso.

Obrázok blogu

Za stáleho miešania pražíme do hneda a vlejeme paradajkovú konzervu. Zmes necháme pomaly prebublávať, pokiaľ sa nevyparí všetka prebytočná voda a náplň nezíska krémovitú konzistenciu.

Obrázok blogu

Polovičky zemiakov naplníme mäsovou zmesou a navrch pomocou zdobiaceho sáčku nastriekame zemiakovú kašu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pečieme dvadsať minút pri stosdemdesiatich stupňoch.

Obrázok blogu

Podávame so surovou, alebo nakladanou zeleninou. Ak si mám vybrať ja, tak mne určite s uhorkovým šalátom so smotanou. Šťavnatá mäsová plnka a krémovitá kaša v chrumkavej zemiakovej lodičke.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu