Na plnenie som použil listy čínskej kapusty, ale môžete použiť aj obyčajnú kapustu, kvasené kapustové listy, alebo hoci aj kel. Oproti tomu čo vidíte na fotkách, by som vám len odporučil, aby ste listy kapusty na desať sekúnd ponorili do vriacej vody. Po odbalení zmäknutých listov postup opakujte.
Okrem toho si pripravíme ešte balíček červenej šošovice, misku uvarenej ryže, kilogram kyslej kapusty, cesnak, lyžicu červenej papriky, pol lyžice drvenej rasce, lyžičku čierneho korenia, pol lyžice majoránky a soľ.

Šošovicu prepláchneme, umyjeme, necháme odtiecť a potom ju do mäkka uvaríme v jemne osolenej vode. Červenej šošovici stačí len päť až sedem minút a nebojte sa, ak sa niektoré kúsky trochu rozvaria. Po uvarení vodu zlejeme a šošovicu necháme vychladnúť.

Pridáme ryžu a všetky koreniny vrátane roztlačeného cesnaku.

Premiešame na jednotnú hmotu. Ak sa nám zdá, že je to celé príliš riedke, pridáme lyžicu hladkej múky. Hmota by mala byť jemne lepkavá a držať pohromade.

Plnka je hotová a ideme si pripraviť listy na plnenie. Z listov odrežeme spodnú tretinu, ktorú si odložíme na šalát a zbytok listu ponoríme do vriacej vody, ako som písal v úvode (ja som vynechal).

Naberieme hrsť plnky a uložíme na kapustový list.

Zavinieme. Práve pri zvinovaní listu oceníme, že sme si dali prácu s jeho niekoľkosekundovým varením. List nebude taký veľmi krehký a nebude sa tak strašlivo lámať. Ja som si veru pekne zanadával. Takto postupne spotrebujeme celú plnku.

Na dno hrnca rozložíme hrsť kyslej kapusty. Na ňu naukladáme jednotlivé sarmy.

Potom znovu kyslú kapustu.

Znovu sarmy.

A takto pokračujeme, až pokiaľ neminieme všetky ingrediencie.

Do hrnca nalejeme vodu. Prsne toľko aby hladina siahala po povrch jedla. Zaťažíme hlineným tanierom, prikryjeme pokrievkou a varíme priblžne štyridsaťpäť minút.

Ako sme tak tie sarmy pojedali a ja som bol v tejto činnosti naozaj veľmi dobrý, celkom som ich zabudol odfotiť. Tak si môžete pozrieť len túto porciu zabalenú ako obed do práce.
Kúsok tmavého čerstvého chleba dokonale doplní toto skvelé, chutné jedlo. Ja osobne sarmy milujem a táto vegánska verzia u mňa za tou mäsovou ničím nezoastávala.

Dobrú chuť.