Varíme s medveďom - Vegánske sarmy

Recept na sarmy pochádza z oblasti Balkánu. Sarmy nájdete v bulharskej, rumunskej aj v chorvátskej kuchyni. Kvasené kapustové listy plnené obvykle mäsovou plnkou varené spolu s kyslou kapustou. Obvykle sa varili v obrovských hrncoch aj niekoľko hodín a jedli sa aj celý týždeň. Jeden recept s mäsovou plnkou nájdete aj tu u nás v brlohu. Dnes sa s týmto klasickým receptom vyhráme a pripravíme ho tak, aby si na ňom mohli pochutnať aj vegáni.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Na plnenie som použil listy čínskej kapusty, ale môžete použiť aj obyčajnú kapustu, kvasené kapustové listy, alebo hoci aj kel. Oproti tomu čo vidíte na fotkách, by som vám len odporučil, aby ste listy kapusty na desať sekúnd ponorili do vriacej vody. Po odbalení zmäknutých listov postup opakujte.

Okrem toho si pripravíme ešte balíček červenej šošovice, misku uvarenej ryže, kilogram kyslej kapusty, cesnak, lyžicu červenej papriky, pol lyžice drvenej rasce, lyžičku čierneho korenia, pol lyžice majoránky a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Šošovicu prepláchneme, umyjeme, necháme odtiecť a potom ju do mäkka uvaríme v jemne osolenej vode. Červenej šošovici stačí len päť až sedem minút a nebojte sa, ak sa niektoré kúsky trochu rozvaria. Po uvarení vodu zlejeme a šošovicu necháme vychladnúť.

Obrázok blogu

Pridáme ryžu a všetky koreniny vrátane roztlačeného cesnaku.

Obrázok blogu

Premiešame na jednotnú hmotu. Ak sa nám zdá, že je to celé príliš riedke, pridáme lyžicu hladkej múky. Hmota by mala byť jemne lepkavá a držať pohromade.

Obrázok blogu

Plnka je hotová a ideme si pripraviť listy na plnenie. Z listov odrežeme spodnú tretinu, ktorú si odložíme na šalát a zbytok listu ponoríme do vriacej vody, ako som písal v úvode (ja som vynechal).

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Naberieme hrsť plnky a uložíme na kapustový list.

Obrázok blogu

Zavinieme. Práve pri zvinovaní listu oceníme, že sme si dali prácu s jeho niekoľkosekundovým varením. List nebude taký veľmi krehký a nebude sa tak strašlivo lámať. Ja som si veru pekne zanadával. Takto postupne spotrebujeme celú plnku.

Obrázok blogu

Na dno hrnca rozložíme hrsť kyslej kapusty. Na ňu naukladáme jednotlivé sarmy.

Obrázok blogu

Potom znovu kyslú kapustu.

Obrázok blogu

Znovu sarmy.

Obrázok blogu

A takto pokračujeme, až pokiaľ neminieme všetky ingrediencie.

Obrázok blogu

Do hrnca nalejeme vodu. Prsne toľko aby hladina siahala po povrch jedla. Zaťažíme hlineným tanierom, prikryjeme pokrievkou a varíme priblžne štyridsaťpäť minút.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Ako sme tak tie sarmy pojedali a ja som bol v tejto činnosti naozaj veľmi dobrý, celkom som ich zabudol odfotiť. Tak si môžete pozrieť len túto porciu zabalenú ako obed do práce.

Kúsok tmavého čerstvého chleba dokonale doplní toto skvelé, chutné jedlo. Ja osobne sarmy milujem a táto vegánska verzia u mňa za tou mäsovou ničím nezoastávala.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu