Na obrázku sú ingrediencie pre väčší počet stravníkov, približne osem porcií. Pre štyri osoby budeme potrebovať jeden balík sójových plátkov, jedno vajce, sójovú omáčku, dve lyžice hladkej múky, mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu, smotanu na varenie, hnedý cukor a olej. Omáčku okoreníme bobkovým listom a celým čiernym a novým korením.
Na dochutenie omáčky použijeme soľ, cukor, ocot a plnotučnú horčicu.

Najprv si uvaríme omáčku. Do hrnca dáme hnedý cukor. Pripravíme z neho karamel, ktorý zalejeme vrelou vodou a rozpustíme. Získame tým karamelovú vodu

Do nej nahádžeme očistenú zeleninu a korenie. Doplníme vodou a pridáme lyžicu oleja.

Varíme do úplného zmäknutia zeleniny. Vyberieme korenie, rozmixujeme ponorným mixérom do hladka a vrátime korenie. V smotane rozmiešame lyžicu hladkej múky, vlejeme do omáčky a ešte päť minút varíme.

Teraz dochutíme omáčku poriadnou lyžicou horčice a chuť dokončíme soľou, cukrom a octom. Samozrejme že každý podľa svojej chuti. Prevaríme a omáčka je hotová.

Sójové plátky varíme v osolenej vode asi dvadsať minút. Zlejeme ich jemne vyžmýkame a každý plátok pokvapkáme trochou sójovej omáčky.
Z vajca, vody, hladkej múky a soli pripravíme redšie, jemne slané cesto. Každý plátok obalíme najprv v hladkej múke, potom v ceste a z oboch strán vypražíme do zlato hneda.

Cesto je redšie, pretože by ho mala byť len tenká vrstva. Chrumkavé plátky sú hotové a môžeme jedlo dokončiť. Celé to chutí oveľa lepšie, keď plátky niekoľko hodín odstoja namočené v omáčke. Takže plátky vložíme do omáčky premiešame a necháme odstáť.

Podávame s knedľou a lyžičkou brusnicovej zaváraniny. Jemná zeleninová, sladko slano kyslá omáčka a mäkké plátky sóje potešia mnohých vegetariánov.

Dobrú chuť.
