Varíme s medveďom - Vianočná kapustnica

Na našom blogu sme už vyskúšali ledajakú vianočnú pochúťku. Minulý rok sme sa snažili nalákať vás na goralskú kapustnicu a pritom tradičnú vianočnú sme opísali len v diskusii pod ňou. Diskusia bola veľmi príjemná a aj po roku stojí za prečítanie. Viete napríklad čo je to 'štiak'? Ako sa podáva? Nech sa páči... A tak sme sa rozhodli, že vám ukážeme, ako varíme našu vianočnú kapustnicu my. Ale najprv pár poznámok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (65)

Mnohí, najmä skôr narodení ešte aj dnes pripravujú kapustnicu tak, že v základe dajú variť kyslú kapustu vo vode, v ktorej sa predtým uvarilo údené mäso. Moja mama to robí dodnes tak. A ja jej kapustnicu milujem. Presne takú, akú ju robí. Je jednoduchá, mama nepoužíva žiadne údené, len vodu z neho. V nej kapustu uvarí (kašle pritom na karcinogény, rýchlosoli jej tiež nič nehovoria :)) s celým čiernym korením, bobkovým listom a sušenými hríbmi. Zápražku pripraví zvlášť. Na masti spení cibuľu, pridá trochu pretlačeného cesnaku a hladkú múku. Všetko rozmieša vo vode a na záver pridá hrsť sladkej mletej papriky. Zápražku primieša do variacej sa kapusty, prihodí na kolieska nakrájanú domácu údenú klobásu a dobre prevarí. Na záver vmieša šľahačkovú smotanu, ktorú nechala skysnúť. Je pritom vhodné šľahačku najprv rozmiešať v malom množstve kapustnice, aby sa nám vo veľkom objeme hrnca nezrazila.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Viacerí ešte aj dnes najprv uvaria bravčové kosti spolu s údeným či neúdeným kolenom. Následne do vývaru vložia kapustu, ktorú uvaria s koreninami a hríbmi, kosti oberú, koleno zbavia kože a mäso nakrájajú na kocky. Nakoniec ho pridávajú do kapusty spoločne s nakrájanou klobásou. Na záver vmiešajú zápražku, podobne, ako som spomenul vyššie a niektorí aj smotanu. Výborná však je takáto kapustnica aj bez nej.

Naša kapustnica je tak trochu kompromis. Nepoužívame agresívny vývar z údeného, ani z bravčových kostí. Maximálne použijeme malý kúsok surového, alebo uvareného údeného (teda nie vodu z dvoch kíl údeného), rovnako veľký kúsok bravčového pliecka a podobné množstvo údenej klobásy. O diéte nemôže byť ani reči, výsledná kapustnica je však nesmierne chutná a hlavne vyvážená.

SkryťVypnúť reklamu

Na 5 l hrnčisko kapustnice potrebujeme:

1kg kyslej kapusty, 30 dkg bravčového pliecka, 30 dkg údeného mäsa (či surové, alebo varené nechám na vás), 30 dkg domácej klobásy, 1 veľkú cibuľu, 3-5 strúčikov cesnaku, 1 lyžicu masti, alebo olej, 3 dkg (30g) sušených hríbov, 2 šľahačkové smotany, poriadnu hrsť sušených sliviek (nie ako na obrázku) 2 lyžice hladkej múky, sladkú mletú papriku, celé nové aj čierne korenie, mleté čierne korenie, mletú rascu, bobkový list, tymián a soľ.

Obrázok blogu

A teraz pomocné práce:

Údené aj pliecko nakrájame na neveľké kocky, klobásu na kolieska. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno, cesnak očistíme a nakrájame na chipsy. Kapustu (ak je to potrebné) nakrájame na menšie kúsky, aby sme pri jedení neboli oplieskaní od hlavy po päty a odložíme si aj vodu z nej.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Cibuľu speníme na masti a pridáme na kocky nakrájané bravčové mäso, ktoré necháme zatiahnuť.

Obrázok blogu

Nasleduje cesnak, sladká mletá paprika, mletá rasca a tymián. Mäso podlejeme pohárom vody, prikryjeme a 15 minút dusíme. Nesolíme.

Obrázok blogu

Do poduseného mäsa vložíme kapustu, pokrájané údené mäso, huby, niekoľko guľôčok nového a čierneho korenia, 3-4 bobkáče a vodu z kapusty.

Obrázok blogu

Prilejeme 2-3 poháre horúcej vody, prikryjeme a necháme variť približne 40 minút.

Obrázok blogu

Následne pridáme klobásu, sušené slivky a horúcou vodou hrniec doplníme.

Obrázok blogu

Kým nám kapustnica opäť zovrie, poriadne si šľahačku vymiešame s 2-3 lyžicami hladkej múky. Dbáme na skutočne hladké vymiešanie a môžeme si pomôcť aj metličkou. Veď sa nič nestane, ak sa nám šľahačka trochu vyšľahá, ako mne. Pena z kapustnice varom postupne ustúpi...:)

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Zmes múky a šľahačky vmiešame do variacej sa kapustnice a miešajúc ešte aspoň 15 minút povaríme. Počas varenia môžeme pridať ešte trochu mletého čierneho korenia a tymianu na oživenie arómy. Podľa potreby dosolíme.

Obrázok blogu

Nuž a takto vyzerá nefalšovaný vianočný chutný a voňajúci pokrm.

Obrázok blogu

Dobrú chuť a nádherný Štedrý večer.

Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu