Mnohí, najmä skôr narodení ešte aj dnes pripravujú kapustnicu tak, že v základe dajú variť kyslú kapustu vo vode, v ktorej sa predtým uvarilo údené mäso. Moja mama to robí dodnes tak. A ja jej kapustnicu milujem. Presne takú, akú ju robí. Je jednoduchá, mama nepoužíva žiadne údené, len vodu z neho. V nej kapustu uvarí (kašle pritom na karcinogény, rýchlosoli jej tiež nič nehovoria :)) s celým čiernym korením, bobkovým listom a sušenými hríbmi. Zápražku pripraví zvlášť. Na masti spení cibuľu, pridá trochu pretlačeného cesnaku a hladkú múku. Všetko rozmieša vo vode a na záver pridá hrsť sladkej mletej papriky. Zápražku primieša do variacej sa kapusty, prihodí na kolieska nakrájanú domácu údenú klobásu a dobre prevarí. Na záver vmieša šľahačkovú smotanu, ktorú nechala skysnúť. Je pritom vhodné šľahačku najprv rozmiešať v malom množstve kapustnice, aby sa nám vo veľkom objeme hrnca nezrazila.
Viacerí ešte aj dnes najprv uvaria bravčové kosti spolu s údeným či neúdeným kolenom. Následne do vývaru vložia kapustu, ktorú uvaria s koreninami a hríbmi, kosti oberú, koleno zbavia kože a mäso nakrájajú na kocky. Nakoniec ho pridávajú do kapusty spoločne s nakrájanou klobásou. Na záver vmiešajú zápražku, podobne, ako som spomenul vyššie a niektorí aj smotanu. Výborná však je takáto kapustnica aj bez nej.
Naša kapustnica je tak trochu kompromis. Nepoužívame agresívny vývar z údeného, ani z bravčových kostí. Maximálne použijeme malý kúsok surového, alebo uvareného údeného (teda nie vodu z dvoch kíl údeného), rovnako veľký kúsok bravčového pliecka a podobné množstvo údenej klobásy. O diéte nemôže byť ani reči, výsledná kapustnica je však nesmierne chutná a hlavne vyvážená.
Na 5 l hrnčisko kapustnice potrebujeme:
1kg kyslej kapusty, 30 dkg bravčového pliecka, 30 dkg údeného mäsa (či surové, alebo varené nechám na vás), 30 dkg domácej klobásy, 1 veľkú cibuľu, 3-5 strúčikov cesnaku, 1 lyžicu masti, alebo olej, 3 dkg (30g) sušených hríbov, 2 šľahačkové smotany, poriadnu hrsť sušených sliviek (nie ako na obrázku) 2 lyžice hladkej múky, sladkú mletú papriku, celé nové aj čierne korenie, mleté čierne korenie, mletú rascu, bobkový list, tymián a soľ.

A teraz pomocné práce:
Údené aj pliecko nakrájame na neveľké kocky, klobásu na kolieska. Cibuľu očistíme a nakrájame na jemno, cesnak očistíme a nakrájame na chipsy. Kapustu (ak je to potrebné) nakrájame na menšie kúsky, aby sme pri jedení neboli oplieskaní od hlavy po päty a odložíme si aj vodu z nej.

Cibuľu speníme na masti a pridáme na kocky nakrájané bravčové mäso, ktoré necháme zatiahnuť.

Nasleduje cesnak, sladká mletá paprika, mletá rasca a tymián. Mäso podlejeme pohárom vody, prikryjeme a 15 minút dusíme. Nesolíme.

Do poduseného mäsa vložíme kapustu, pokrájané údené mäso, huby, niekoľko guľôčok nového a čierneho korenia, 3-4 bobkáče a vodu z kapusty.

Prilejeme 2-3 poháre horúcej vody, prikryjeme a necháme variť približne 40 minút.

Následne pridáme klobásu, sušené slivky a horúcou vodou hrniec doplníme.

Kým nám kapustnica opäť zovrie, poriadne si šľahačku vymiešame s 2-3 lyžicami hladkej múky. Dbáme na skutočne hladké vymiešanie a môžeme si pomôcť aj metličkou. Veď sa nič nestane, ak sa nám šľahačka trochu vyšľahá, ako mne. Pena z kapustnice varom postupne ustúpi...:)

Zmes múky a šľahačky vmiešame do variacej sa kapustnice a miešajúc ešte aspoň 15 minút povaríme. Počas varenia môžeme pridať ešte trochu mletého čierneho korenia a tymianu na oživenie arómy. Podľa potreby dosolíme.

Nuž a takto vyzerá nefalšovaný vianočný chutný a voňajúci pokrm.

Dobrú chuť a nádherný Štedrý večer.

tenjeho