Len pre úplnosť pripomínam, že sme začali minulý týždeň. Tu nájdete postupy ako pripraviť všetko tak, aby ste v deň konania slávnostnej večere neprišli o zdravie. Dôležité na čo som zabudol je, že všetky množstvá na obrázkoch sú na osem porcií.
Zopakujme si ešte v krátkosti čo sme spravili minulý týždeň.
Cibuľový džem vydrží v chladničke určite aj mesiac, a tak ho môžeme uvariť kedykoľvek keď budeme mať čas.

Týždeň až desať dní vopred konfitujeme kačacie stehná.

Deň pred večerou upečieme zemiakovú babu ochutenú na provensálsky spôsob.

Pripravíme si čokoládové tortičky, ktoré necháme zatuhnúť v chladničke.

V chladničke potrebuje poriadne stuhnúť aj králičia paštéta.

V deň konania slávnostnej večere môžeme začať napríklad prípravou vínnej redukcie. Potrebujeme pol litra červeného vína, deciliter červeného vínneho octu a lyžicu medu. Všetko dáme do hrnca a varíme tak dlho kým celá zmes nezíska konzistenciu medu.

Dokončíme čokoládové tortičky. Na vrch patrí poleva z rozpustenej horkej čokolády, ktorú by sme mali nejako ozdobiť. Môžeme použiť napríklad klasické vianočné zdobenia. U nás sme použili kúsky pravej zlatej fólie.

Nemusíte mať strach tá fľaštička na obrázku nestála ani dve eurá. Kúpiť sa dá v potrebách pre výtvarníkov, alebo na internete. Tortičky opäť odložíme do chladničky.

To je všetko čo treba pripraviť naozaj vopred. Teraz máme čas na zušľachtenie vianočnej tabule, alebo samých seba. S ďalšou prácou začneme až hodinu pred konaním večere.
Roztopíme konfitát, vyberieme z neho stehná a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie. Štyri jablká ošúpeme, zbavíme jadrincov a nakrájame na krížalky. Rozložíme ich po stehnách.

Haruľu nakrájame na jednotlivé porcie, rozložíme po plechu vystlanom papierom na pečenie a na každú nalejeme dve lyžice masti z konfitátu.
Stehná aj haruľa sa budú piecť v rúre rozohriatej na dvesto stupňov ešte pätnásť až dvadsať minút. Všetko by sme mali zapekať naraz a stehná by pri tom mali byť v rúre vyššie. Najlepšie načasovanie so začatím zapekania je, keď hostia začnú jesť predjedlo.

Na taniere naaranžujeme králičiu paštétu a cibuľový džem. Taniere s predjedlom už môžu byť pripravené na prestretom stole a čakať na hostí. Je lepšie keď paštéta získa izbovú teplotu.
Zemitá chuť paštéty a sladký výrazný cibuľový džem, v ktorom dominuje chuť vermútu. Podávame s kúskom bagety, jemne posypané čerstvo namletým čiernym korením

Počas jedenia paštéty zapekáme stehná s jablkami a haruľu. Na tanieri všetko polejeme vínnou redukciou. Konfitované stehná sú úplne mäkké, pri tom však úžasne šťavnaté a vôbec nepôsobia ťažkým mastným dojmom. Pečené jablká a haruľa sú prílohy, ktoré sú naozaj tradičné a toto jemné mäso skvele dopĺňajú.

Na dezert si dáme čas. Čokoládové tortičky sú výrazne čokoládové a skvele sa k nim hodí kvalitná čierna káva.

Tak a to je všetko. Dovoľte, aby sme vám prvý krát v tomto roku zaželali krásne a požehnané Vianoce. A samozrejme aj Dobrú chuť.