Varíme s medveďom - Viem čo jem - Domáca klobása

Dobré ráno a šťastný Nový rok!Na Nový rok sa vždy snažíme priniesť nejaký zaujímavý a nie celkom obyčajný recept. Tento rok som sa rozhodol, že bude z najúspešnejšej rubriky "Viem čo jem". Rubriky, ktorá asi najviac vyhovuje tomu, čo bolo v gastronómii v minulom roku moderné. Tradičná domáca kuchyňa, pripravená z čo najkvalitnejších surovín.Trendy v roku 2012 zostávajú stále veľmi podobné. Návraty k tradíciam, starým receptom, pôvodným jedlám, vždy však s prísnym dôrazom na čo najvyššiu kvalitu použitých ingrediencií, bez náhražok a s čo najmenším podielom "chemického potravinárskeho priemyslu". Pojem zdravé jedlo sa tak trochu posunul z predstavy chrúmania čerstvej brokolice, k predstave jednoduchého jedla pripraveného z miestnych, sezónnych surovín a obsah omega šesť mastných kyselín pridaných do jedla "umelo" už nikoho až tak zásadne nezaujíma.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (41)

Nazvať domáce klobásy zdravou stravu by bolo asi trúfalé. Napriek tomu si myslím, že ak ste (rovnako ako ja) nikdy neochutnali klobásu, v ktorej presne viete čo jete, bude pre vás výsledok dnešného receptu mimoriadne prekvapujúci a pokojne ho slovami: "Toto je zdravá klobása", nazvete. Rovnako ako ja.

Čo budeme potrebovať

Pomery jednotlivých ingrediencií si upravíme podľa množstva, ktoré chceme pripraviť. My sme pripravili približne dvanásť kilogramov klobásy. Na tie sme použili približne deväť kilogramov bravčového stehna, dva kilogramy bravčového bôčiku, jeden a pol kilogramu odležanej diviny z diviačej lopatky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pomer mäsa môžeme upraviť podľa toho či chceme suchšie, alebo mastnejšie klobásy, až k pomeru mäsa k tuku 7:3. Prakticky to znamená, že si pripravíme 7 kilogramov chudšieho bravčového mäsa a 3 kilogramy mastnejšieho bôčiku. My sme robili suchšie klobásy. Divinu môžeme nahradiť hovädzím mäsom.

Obrázok blogu

Všetko mäso nakrájame na kocky. Veľkosť kociek závisí od toho, aký máme mlynček na mäso.

Obrázok blogu

Nakrájané mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku s väčšími dierkami. Ich veľkosť vyberieme podľa toho akú veľkú chceme mať mozaiku v klobáse.

Obrázok blogu

Mäso je pomleté a ide sa dochucovať.

Pripravíme si 125 g mletej červenej sladkej papriky, 25 g mletej červenej pálivej papriky,75 g mletého čierneho korenia,50 g mletej rasce,50 g práškového cukru rozpusteného v decilitri vody,220 g soli, 100 g prelisovaného cesnaku. Pomer pálivej a sladkej papriky môžeme samozrejme zmeniť. Toto je verzia "pre deti".

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Všetky pripravené koreniny vysypeme do mäsa.

Obrázok blogu

A premiešame. Ak chceme aby klobásy boli čo najkompaktnejšie, masu aj poriadne premasírujeme.

Obrázok blogu

Najdôležitejšia vec ktorú budeme potrebovať je nástroj, alebo nástavec na naplnenie klobás. Poradím vám, obráťte sa na google a skúste nájsť niečo, čo sa bude dobre používať vám.

Ďalšia ingrediencia, ktorej prípravu som dokonca zabudol nafotiť sú črevá. V nejakom dobrom mäsiarstve si radšej kúpte už predpripravené, vypraté, čisté a nasolené, (predávajú sa väčšinou v malých okrúhlych baleniach po 20 metrov), ktoré pred použitím necháme len odležať v teplej vode minimálne 30 minút, aby zmäkli.

SkryťVypnúť reklamu

Mäkké črevo navlečieme na plniaci nástavec a na jeho konci spravíme uzlík.

Obrázok blogu

Tak a ide sa plniť. Najlepšie ak pri tom budeme dvaja. Jeden bude do prístroje vkladať pripravené mäso a druhý bude pridŕžať plniace sa črevo, aby klobása bola rovnomerne naplnená. Učili sme sa to asi na troch, štyroch kúskoch čreva, ale potom to už išlo perfektne.

V kamarátkinej kuchyni sme spravili jej novému mäsovému mlynčeku poriadnu zaťažkávaciu skúšku.

Obrázok blogu

Tak toto už začína vyzerať jak klobása!

Obrázok blogu

Naplnené črevo opatrne pozakrúcame podľa toho, aké dlhé chceme mať klobásy.

Obrázok blogu

A tu sú! Pripravené do udiarne.

Obrázok blogu

Kamarátov kamarát vybavil údenie u svojho suseda. Klobásy nás opustili na tri dni, ale keď sa vrátili...

SkryťVypnúť reklamu

Veru vám neviem poradiť ako dlho a ako presne sa klobásy údia a kde nájsť niekoho, kto ich vyúdi vám. To čo potrebujete, je veľa priateľov, ktorých do tejto úlohy zaangažujete a to by v tom bol čert, aby sa niekto nenašiel. Ja osobne som im za pomoc pri údení, ale aj pri celej príprave klobás, naozaj veľmi vďačný.

Verím, že aj medzi našimi čitateľmi by sa našli takí, ktorí túto službu vedia ponúknuť. Verte že každý, kto býva v paneláku za ňu rád zaplatí.

Tak toto sú ony. Naše prvé domáce klobásy pri ktorých sa nám hruď dmie pýchou. Čo s nimi všetko môžeme robiť, vám asi nemusím písať. Jedno ale viem isto. K tým kupovaným budem už od teraz vždy pristupovať s miernym dešpektom.

Obrázok blogu

Ja ich mám najradšej takto. Opečené s horčicou a kusom čerstvého chleba.

Obrázok blogu

Dobrú chuť a krásny, bohatý, chutný, zdravý, čerstvý a voňavý rok 2012!

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu