Nazvať domáce klobásy zdravou stravu by bolo asi trúfalé. Napriek tomu si myslím, že ak ste (rovnako ako ja) nikdy neochutnali klobásu, v ktorej presne viete čo jete, bude pre vás výsledok dnešného receptu mimoriadne prekvapujúci a pokojne ho slovami: "Toto je zdravá klobása", nazvete. Rovnako ako ja.
Čo budeme potrebovať
Pomery jednotlivých ingrediencií si upravíme podľa množstva, ktoré chceme pripraviť. My sme pripravili približne dvanásť kilogramov klobásy. Na tie sme použili približne deväť kilogramov bravčového stehna, dva kilogramy bravčového bôčiku, jeden a pol kilogramu odležanej diviny z diviačej lopatky.
Pomer mäsa môžeme upraviť podľa toho či chceme suchšie, alebo mastnejšie klobásy, až k pomeru mäsa k tuku 7:3. Prakticky to znamená, že si pripravíme 7 kilogramov chudšieho bravčového mäsa a 3 kilogramy mastnejšieho bôčiku. My sme robili suchšie klobásy. Divinu môžeme nahradiť hovädzím mäsom.

Všetko mäso nakrájame na kocky. Veľkosť kociek závisí od toho, aký máme mlynček na mäso.

Nakrájané mäso pomelieme na mäsovom mlynčeku s väčšími dierkami. Ich veľkosť vyberieme podľa toho akú veľkú chceme mať mozaiku v klobáse.

Mäso je pomleté a ide sa dochucovať.
Pripravíme si 125 g mletej červenej sladkej papriky, 25 g mletej červenej pálivej papriky,75 g mletého čierneho korenia,50 g mletej rasce,50 g práškového cukru rozpusteného v decilitri vody,220 g soli, 100 g prelisovaného cesnaku. Pomer pálivej a sladkej papriky môžeme samozrejme zmeniť. Toto je verzia "pre deti".

Všetky pripravené koreniny vysypeme do mäsa.

A premiešame. Ak chceme aby klobásy boli čo najkompaktnejšie, masu aj poriadne premasírujeme.

Najdôležitejšia vec ktorú budeme potrebovať je nástroj, alebo nástavec na naplnenie klobás. Poradím vám, obráťte sa na google a skúste nájsť niečo, čo sa bude dobre používať vám.
Ďalšia ingrediencia, ktorej prípravu som dokonca zabudol nafotiť sú črevá. V nejakom dobrom mäsiarstve si radšej kúpte už predpripravené, vypraté, čisté a nasolené, (predávajú sa väčšinou v malých okrúhlych baleniach po 20 metrov), ktoré pred použitím necháme len odležať v teplej vode minimálne 30 minút, aby zmäkli.
Mäkké črevo navlečieme na plniaci nástavec a na jeho konci spravíme uzlík.

Tak a ide sa plniť. Najlepšie ak pri tom budeme dvaja. Jeden bude do prístroje vkladať pripravené mäso a druhý bude pridŕžať plniace sa črevo, aby klobása bola rovnomerne naplnená. Učili sme sa to asi na troch, štyroch kúskoch čreva, ale potom to už išlo perfektne.
V kamarátkinej kuchyni sme spravili jej novému mäsovému mlynčeku poriadnu zaťažkávaciu skúšku.

Tak toto už začína vyzerať jak klobása!

Naplnené črevo opatrne pozakrúcame podľa toho, aké dlhé chceme mať klobásy.

A tu sú! Pripravené do udiarne.

Kamarátov kamarát vybavil údenie u svojho suseda. Klobásy nás opustili na tri dni, ale keď sa vrátili...
Veru vám neviem poradiť ako dlho a ako presne sa klobásy údia a kde nájsť niekoho, kto ich vyúdi vám. To čo potrebujete, je veľa priateľov, ktorých do tejto úlohy zaangažujete a to by v tom bol čert, aby sa niekto nenašiel. Ja osobne som im za pomoc pri údení, ale aj pri celej príprave klobás, naozaj veľmi vďačný.
Verím, že aj medzi našimi čitateľmi by sa našli takí, ktorí túto službu vedia ponúknuť. Verte že každý, kto býva v paneláku za ňu rád zaplatí.
Tak toto sú ony. Naše prvé domáce klobásy pri ktorých sa nám hruď dmie pýchou. Čo s nimi všetko môžeme robiť, vám asi nemusím písať. Jedno ale viem isto. K tým kupovaným budem už od teraz vždy pristupovať s miernym dešpektom.

Ja ich mám najradšej takto. Opečené s horčicou a kusom čerstvého chleba.

Dobrú chuť a krásny, bohatý, chutný, zdravý, čerstvý a voňavý rok 2012!