Celozrnné bagetky
Pripravíme si pol kilogramu špaldovej a pol kilogramu ražnej múky, obe mleté z celého zrna. Deciliter oleja, kocku kvasníc, asi pol litra teplej vody, lyžicu cukru a soľ.

Z teplej vody cukru a kvasníc si necháme vzísť kvások.

Do väčšej misy vysypeme múky a soľ a poriadne premiešame.

Pridáme olej, kvások a varechou vymiešame. Ak je cesto husté, alebo voda nestačila pobrať všetku múku, prilievame teplú vodu a zapracovávame ju varechou. Cesto s ražnou múkou sa veľmi lepí a trochu ťažšie sa s ním pracuje. Malo by byť trochu redšie, ale nemalo by sa rozlievať.

Prikryjeme a hodinu necháme kysnúť na teplom mieste.

Vál aj ruky si poriadne pomúčime a vyberieme cesto z misy.

Len zľahka ho pováľame v múke, aby sa nám nelepilo na prsty. Potom z neho ostrým nožom odkrajujeme menšie kúsky a každý samostatne znova jemne obalíme v múke.

V pomúčených rukách ho premiesime a šúľaním z neho pripravíme malú bagetku. Pracujeme podobne, ako keď sa pripravujú šúľance, len vo väčšom.

Z tohoto množstva môžeme pripraviť asi dvanásť bagetiek. Veľkosť je podľa kratšej strany koláčového plechu. Bagetky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a celé ich poriadne potrieme olejom.

Môžeme pripraviť aj väčšie bagety. Uložíme ich na koláčový plech po dĺžke. Vtedy ostrým nožom naznačíme šikmé zárezy a rovnako ich potrieme olejom.

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdeiat stupňov asi dvadsať až dvadsaťpäť minút.

Rovnako pečieme aj dlhé bagety.

Bezlepkové keiserky
Bezlepkových múk a zmesí na bezlepkové pečenie je na trhu viac dnes dosť. Ja som sa rozhodol použiť pol kilogramu zmesi na chlieb a pridať k nej dvadsaťpäť dekagramov kukuričnej a dvadsaťpäť dekagramov pohánkovej múky. K tomu si pripravíme ešte jedno vajce, kocku kvasníc jeden a pol decilitra oleja, asi pol litra vody a soľ.

Rovnako ako v predchádzajúcom recepte si najprv pripravíme kvások a ten spolu s olejom, vajcom a soľou pridáme k múkam.

Cesto spracujeme rukami a hotové posypeme trochou kukuričnej múky.

Necháme vykysnúť na teplom mieste. Na rozdiel od predchádzajúceho receptu, teraz budeme pracovať s poriadne naolejovanými rukami.

Odtrhneme malý kúsok cesta, v rukách uvaľkáme gulôčku a uložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Jemne ju stlačíme a ostrým nožom narežeme tri zárezy. Necháme ešte chvíľu kysnúť a potom upečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvadsaťpäť až tridsať minút.

Hotové necháme vychladnúť.

Pečivo je najlepšie uchovať tak, že ho dobre zabalené zamrazíme. Ale väčšinou aj tak nie je čo mraziť.
Dobrú chuť!