Varíme s medveďom - Viem čo jem - Raňajkové pečivo

V občasnej rubrike "Viem čo jem", v ktorej som sa venoval najmä raňajkám, mi chýba jedna základná vec. Nejaké chutné pečivo. Je pravda, že použiť môžeme aj úžasný Mackov chlieb, alebo niektoré z placiek, ale ja aj tak stále premýšľam nad nejakým chutným pečivom na nedeľné raňajky. Výsledkom sú dnešné dva recepty a pečivo sa do omrvinky zjedlo na jednej grilovacej párty. Dnes si teda pripravíme celozrnné bagetky a bezlepkové keiserky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)

Celozrnné bagetky

Pripravíme si pol kilogramu špaldovej a pol kilogramu ražnej múky, obe mleté z celého zrna. Deciliter oleja, kocku kvasníc, asi pol litra teplej vody, lyžicu cukru a soľ.

Obrázok blogu

Z teplej vody cukru a kvasníc si necháme vzísť kvások.

Obrázok blogu

Do väčšej misy vysypeme múky a soľ a poriadne premiešame.

Obrázok blogu

Pridáme olej, kvások a varechou vymiešame. Ak je cesto husté, alebo voda nestačila pobrať všetku múku, prilievame teplú vodu a zapracovávame ju varechou. Cesto s ražnou múkou sa veľmi lepí a trochu ťažšie sa s ním pracuje. Malo by byť trochu redšie, ale nemalo by sa rozlievať.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Prikryjeme a hodinu necháme kysnúť na teplom mieste.

Obrázok blogu

Vál aj ruky si poriadne pomúčime a vyberieme cesto z misy.

Obrázok blogu

Len zľahka ho pováľame v múke, aby sa nám nelepilo na prsty. Potom z neho ostrým nožom odkrajujeme menšie kúsky a každý samostatne znova jemne obalíme v múke.

Obrázok blogu

V pomúčených rukách ho premiesime a šúľaním z neho pripravíme malú bagetku. Pracujeme podobne, ako keď sa pripravujú šúľance, len vo väčšom.

Obrázok blogu

Z tohoto množstva môžeme pripraviť asi dvanásť bagetiek. Veľkosť je podľa kratšej strany koláčového plechu. Bagetky ukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a celé ich poriadne potrieme olejom.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Môžeme pripraviť aj väčšie bagety. Uložíme ich na koláčový plech po dĺžke. Vtedy ostrým nožom naznačíme šikmé zárezy a rovnako ich potrieme olejom.

Obrázok blogu

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdeiat stupňov asi dvadsať až dvadsaťpäť minút.

Obrázok blogu

Rovnako pečieme aj dlhé bagety.

Obrázok blogu

Bezlepkové keiserky

Bezlepkových múk a zmesí na bezlepkové pečenie je na trhu viac dnes dosť. Ja som sa rozhodol použiť pol kilogramu zmesi na chlieb a pridať k nej dvadsaťpäť dekagramov kukuričnej a dvadsaťpäť dekagramov pohánkovej múky. K tomu si pripravíme ešte jedno vajce, kocku kvasníc jeden a pol decilitra oleja, asi pol litra vody a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Rovnako ako v predchádzajúcom recepte si najprv pripravíme kvások a ten spolu s olejom, vajcom a soľou pridáme k múkam.

Obrázok blogu

Cesto spracujeme rukami a hotové posypeme trochou kukuričnej múky.

Obrázok blogu

Necháme vykysnúť na teplom mieste. Na rozdiel od predchádzajúceho receptu, teraz budeme pracovať s poriadne naolejovanými rukami.

Obrázok blogu

Odtrhneme malý kúsok cesta, v rukách uvaľkáme gulôčku a uložíme ju na plech vystlaný papierom na pečenie. Jemne ju stlačíme a ostrým nožom narežeme tri zárezy. Necháme ešte chvíľu kysnúť a potom upečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov asi dvadsaťpäť až tridsať minút.

Obrázok blogu

Hotové necháme vychladnúť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pečivo je najlepšie uchovať tak, že ho dobre zabalené zamrazíme. Ale väčšinou aj tak nie je čo mraziť.

Dobrú chuť!

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

316 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu