Väčšina receptov, ktoré som na nete ponachádzal a ktorými by sa dali nahradiť "zdravé" produkty používané prevážne na raňajky a desiaty, mali zásadný problém. Ich príprava trvala strašne dlho. Nemôžem očakávať, že mamina, ktorá doteraz len otvorila konzervu, alebo rozbalila syr bude odteraz venovať hodinu a pol príprave, potom týždeň čakať a potom ďalšiu hodinu dokončovať. Moje "Viem čo jem" môže mať úspech len vtedy, ak bude rýchle a jednoduché. Musím sa vám vážne priznať, že nasledujúce recepty ma mimoriadne potešili a na ten druhý som osobne hrdý.
Domáci tavený syr
Budeme potrebovať dvestopäť gramov tvarohu, päťdesiat gramov masla, lyžičku sódy bikarbóny a niečo na ochutenie syra. Ja som použil cesnak. Z týchto ingrediencií vyrobíme syr s obsahom tuku 23 percent.
Ak máte prístup k domácemu tvarohu a maslu, určite použite tie. Z 'Viem čo jem' sa tak stane vyšší level, ale aj takto je výsledok zdravší ako väčšina kupovaných syrov.

Do tvarohu dáme lyžičku sódy bikarbóny, roztlačený cesnak a všetko poriadne premiešame.

V malom kastróliku rozpustíme maslo a keď začne vrieť, pridáme k nemu tvaroh. Celý čas poriadne miešame aby zmes neprihorela.

Tvaroh sa postupne rozpúšťa a vzniká úplne riedka masa. Všetko to určite netrvalo dlhšie ako päť minút.

Prelejeme ju do kameninovej alebo keramickej misky a necháme vychladnúť.

Pripravil som ešte jeden syr. Vynecháme cesnak a keď je syr rozpustený vmiešame do neho na jemno nasekanú hrsť pažítky.

Keď som skončil prvý syr, všimol som si, že na povrchu sa vytvorila vrstva zasušenej "kože" skoro ako na teplom mlieku. Tomu zabránime jednoducho, z papiera na pečenie vystrihneme koliesko a položíme ho z vrchu na tuhnúci syr.

Čerstvé pečivo z pekárne na rohu, jarné reďkovky z trhu na Žilinskej a domáci pažitkový syr. Proste nádherné ráno.

Dobrú chuť.

Viem čo jem nemusí nutne predstavovať vegetariánsku stravu. Dokonca ani stravu, ktorá je diétna, alebo v našich mysliach zakorenená ako zdravá. Nasledujúci recept je konečne prvý, ktorý nie je vegetariánsky ani vegánsky. Toto jedlo skutočne nikto nemôže podozrievať z toho, že by bolo diétne, ale pri jeho konzumácii si stopercentne môžeme povedať 'Viem čo jem'.
Domáca pečeňová paštéta
Budeme potrebovať, pol kilogramu kuracích pečienok, jednu malú cibuľu, alebo dve biele časti jarnej cibule, dvestopäťdesiat gramov šampiňónov, jedno kyslejšie jabĺčko, lyžicu masti, lyžicu bazalky a soľ.

Na panvici rozohrejeme masť a opražíme na nej nasekanú cibuľku.

Pridáme nakrájané šampióny, jabĺčko a bazalku. Premiešame a asi päť minút podusíme pod pokrievkou.

Pridáme očistenú a nakrájanú kuraciu pečeň. Premiešame a ďalších päť minút podusíme.

Ak je treba a zmes obsahuje priveľa tekutiny, tak ju ešte odokrytú povaríme, aby sa tekutina čo najviac zredukovala. Mne stačili dve minúty.

Ponorným mixérom všetko poriadne rozmixujeme a zmes jemne osolíme a premiešame.

Preložíme do vhodnej nádoby a necháme vychladnúť. Ak chceme niekoľko dní uchovať v chladničke, roztopíme masť a nalejeme ju v tenkej vrstve na paštétu.

Podávame s čerstvým chlebom a jarnou cibuľkou, ktorá sa podľa mňa hodí najviac.

Tak dobrú chuť a nazdravie!