Pravdu povediac ani s tou bežnou šunkou to nie je všetko úplne v poriadku a jediným šťastím často je, že na tj už nakrájanej si teda nič o tom čo obsahuje neprečítame. Tak som rozhodol. Dnes si pripravíme domácu šunku, bez akejkoľvek chémie a lepku. Potrebovať budeme len dve ingrediencie
Jeden kilogram bravčového stehna a polievkovú lyžicu morskej soli. Je to si tak polovičné množstvo ako je na obrázku. To je všetko.

Mäso očistíme, zbavíme tuku a šliach a nakrájame ho na malé kocky.

Tie uložíme do hrnca a zasypeme soľou.
A teraz príde na radu masáž. Riadne, silou aspoň dve tri minúty mäso so soľou masírujeme a premiešavame. Zakryjeme pokrievkou a odložíme do chladničky na jeden alebo dva dni.

Po dvoch dňoch je mäso pripravené. Na pohľad sa veľmi nezmenilo, ale ak ho chytíme do ruky, je na povrchu mazľavé a lepkavé.
Pripravíme si veľký hrniec s vodou. Rúru nastavíme na osemdesiat stupňov a hrniec do nej strčíme. Ak nemáme nádobu na varenie šunky, použijeme bežný sáčik na tlačenku...

a mäso do neho poriadne natlačíme. Snažíme sa aby v sáčku nevznikali vzduchové bubliny. Sáčik pevne zaviažeme. Strčíme do hrnca v rúre a pri osemdesiatich stupňoch varíme asi dve hodiny.

Voala.

Počas varenia šunky sa do sáčiku vyvarila aj nejaká voda z mäsa. Je to v poriadku. sáčik môžeme prepichnúť a vodu nechať vytiecť, potom už treba šunku len nechať úplne vychladnúť, najlepšie cez noc a vybrať zo sáčika.

Tenké plátky domácej šunky, ktorá je z mäsa a bez chémie. A gazdinky si ešte ako bonus môžu spočítať, že je lacnejšia ako tie najlacnejšie "šunky" z obchodu.

No a čo s ňou urobíme? Čokoľvek. Hoci to čo sme spravili my asi nie je ani bezlepkové a ani najzdravšie, ale na fracúzke bagety ja proste trpím. No dobre tak spravte hemendex. :) A vyskšajte aj kuraciu a morčaciu.

Dobrú chuť.
