Varíme s medveďom - Výborné lievance

Tento recept nie je môj. Mám ho od mojej maminy, to je tá najlepšia kuchárka na svete. Pamätáte? Už dlho som mal chuť na mamine lievance, ale stále sa mi nedarilo nikoho dostať na návštevu. Nemôžem ich robiť len pre nás, lebo by som ich určite všetky zjedol a to by bolo dosť. Teda dosť veľa.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)

Čo budeme potrebovať

Pol litra vlažného mlieka, tri vajcia, vanilkový cukor, hladkú múku, pol kocky droždia, jednu vaničku tvarohu, práškový cukor, Nutelu alebo podobný čokoládovo-orieškový krém, jahodový kompót, olej na vyprážanie.

Obrázok blogu


A čo s tým urobíme

Najprv si pripravíme cesto na lievance. Do väčšej misy rozbijeme tri vajcia, pridáme pol balíčka vanilínového cukru, pol litra vlažného mlieka, dve lyžice práškového cukru, pol kocky droždia a približne 30 dekov hladkej múky. Všetko spolu vymiešame metličkou na hladkú hmotu bez hrčiek. Mala by byť určite hustejšia ako cesto na palacinky, ale redšia ako kysnuté cesto. Tak približne ako dobre vyšľahaná piškóta. Ak je hmota riedka pridáme múku ak je hustá pridáme mlieko. Cesto v mise zakryjeme a necháme nakysnúť.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Zatiaľ si pripravíme tvaroh. Vymiešame ho s druhou polovicou vanilínového cukru, dvoma lyžicami práškového cukru a s kôrou z pol citróna na hladkú hmotu. Najjednoduchšie je použiť krémové odtučnené tvarohy. Ak máte klasický hrudkovitý tvaroh budete potrebovať aj lyžicu smotany či mlieka a možno aj mixér. Vymiešaný tvaroh by mal byť celkom hladký a pritom hustý.

Otvoríme jahodový kompót a zlejeme šťavu. Tú samozrejme vypijeme.

Cesto na lievance už medzi tým vykyslo. Mala by mu stačiť tak pol hodinka. Z vykysnutého cesta na panvici, alebo na lievanečníku vyprážame na horúcom oleji lievance. Do zlatova z oboch strán. Ukladáme ich na servítku, ktorá z nich vysaje prebytočný olej a ešte horúce ich z jednej strany natierame Nutelou.

SkryťVypnúť reklamu

Teraz treba chvíľu vyčkať, hoci sa slinky zbiehajú. Lievance by totiž mali vychladnúť a roztečená nutela, ktorá sa do nich aj čiastočne vpila by mala znova stuhnúť na krém.

Vymiešaný tvaroh prenesieme do zdobiaceho sáčku alebo rúrky s hviezdicovým hrotom. Na stuhnutú Nutelu nastriekame koliesko tvarohu. Do stredu každého kolieska umiestnime odkvapkanú jahodu.

Obrázok blogu

Tak, vynikajúce lievance sú hotové. Vďaka patrí mojej mamine za vynájdenie vynikajúcej chuťovej kombinácie a tiež Králikom, že konečne prišli na návštevu a mohli sme si ich pripraviť. Teda lievance nie Králiky...pripraviť.

Dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

766 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,078 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu