Varíme s Medveďom - "Záááse ryža!"

Takto nejako sme pred pár desiatkami rokov odpoly žartom reagovali, keď nám mama po neviem koľký raz priniesla zo závodnej jedálne ryžu s niečím... A keď bolo ryže už aj na socialistickú 'závodku' priveľa, na rad prišla tarhoňa. Jeden kontrólny pohľad do obedára a už sa ozvalo ťahavé a na celý barák: "Taaarhoooňaaa!"Boli sme to ale hlúpe decká, veď navyše sme tú ryžu aj tarhoňu mali veľmi radi. To len naše pubertálne harašenie bolo vinníkom, keď nám občas naša uťahaná mama hláskom 'vľúdnym' naspäť 'odšveholila': "A čo by ste chceli ž**ť? A ty somár starý (náš milý ocko) čo to trepeš, potom to tie decká po tebe opakujú?!"

Písmo: A- | A+
Diskusia  (120)

Deti, nech už je ako chce, taká dobrá tarhoňa (to som ale vyhrabal šupu starú...) či ryža, keď sa dobre pripravia aj samotné ako hlavné jedlo, nie len ako príloha, sú lahôdky na pohľadanie. A navyše ryža je pre dietárov ako stvorená (samozrejme bez toho bravčového guláša a nie pre chorých dnou) a môže sa pripraviť na bez počet spôsobov. Tu sú dve inšpirácie:

Balkánska ryža

Potrebujeme:

0,5 kg ryže, 15dkg balkánskeho syra, 2 cukety, 1 veľký pór, 5 opečených a ošúpaných paprík (lenivci nahradia paprikami upečenými v rúre, či čerstvou paprikou), 2-3 mrkvy, kus čínskej kapusty, čierne mleté korenie, petržlenovú vňať (sušenú či čerstvú), saturejku, alebo čubricu (inú bylinku, napríklad oregano), olivový olej a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Aj ryžu si treba zaslúžiť...

Opečenú či upečenú papriku (pečieme v rúre na 160 stupňov vcelku v olejom vymastenom pekáčiku dohneda) nakrájame na menšie kúsky, čínsku kapustu nakrájame na rezančeky, ryžu dobre premyjeme, pór pokrájame na pol krúžky, cuketu podobne, len väčšie a mrkvu očistíme a nastrúhame na hrubom strúhadle.

Obrázok blogu

Vo vhodnej hlbšej najlepšie teflonovej nádobe s pokrievkou najprv urestujeme mrkvu, pridáme pór, bylinky a čierne korenie.

Obrázok blogu

Posolíme a prehrejeme. Na rad prichádza čínska kapusta,

Obrázok blogu

potom cuketa, všetko trochu podlejeme, prikryjeme a 5 minút dusíme, len aby nám zmes trochu povolila.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pridáme ryžu, pečenú papriku, dobre podlejeme a občas premiešajúc dusíme do mäkka.

Zo začiatku bude ryža trochu lepiť. Trpezlivo pomaly miešame a postupne počas varu prilievame ubúdajúcu vodu tak, ako ju bude ryža pohlcovať.

Obrázok blogu

Výsledok je veľmi príjemný. Ryža je úplne mäkká, nasala všetky chute zeleniny a zároveň sa krásne oddeľuje zrniečko od zrniečka.

Obrázok blogu

Podávame posypané balkánskym syrom a obložené čerstvou zeleninou, alebo aj nie, veď zeleniny v našom rizote dosť.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

Zapekaná špenátová ryža

Potrebujeme:

0,5 kg ryže, viazaničku mladej cibuľky, 2 balenia mrazeného listového špenátu, 1 balenie údeného tofu syra, 0,5 l smotany na varenie, 3 strúčiky cesnaku, 3 vajíčka, muškátový oriešok, čierne mleté korenie, mletú rascu, soľ a olivový olej.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Na oleji najprv urestujeme nakrájanú mladú cibuľku, pridáme nakrájaný cesnak a mrazený špenát. Zmes okoreníme, osolíme a pridáme aj trochu mletej rasce. Rasca a cesnak sú dobré na prekrytie prípadnej horkosti mrazeného špenátu.

Obrázok blogu

Hrniec prikryjeme a necháme špenát rozpustiť. Občas premiešame. Na rad prichádza premytá ryža. Ako v prvom prípade dobre podlejeme a dusíme ryžu do mäkka prilievajúc vodu koľko ryža pojme. V prípade potreby ešte dosolíme.

Obrázok blogu

Tak a tu máme našu ryžovo - špenátovú smrť.

Obrázok blogu

Nasypeme ju do vymasteného pekáča, urovnáme a

Obrázok blogu

vymiešame si zmes vajíčok so smotanou na varenie a postrúhaným údeným tofu syrom. Ochutíme ju čerstvým muškátovým orieškom (1/3 kávovej lyžičky), posolíme ju

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

a šup s ňou na špenátovú ryžu.

Obrázok blogu

Po zhruba 30 minútach pečenia na 180 stupňoch vytiahneme túto nádheru.

Obrázok blogu

Dobrú chuť

Obrázok blogu

a príjemný zvyšok nedele.

Obrázok blogu

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Roman Kebísek

Roman Kebísek

105 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu