Pripravíme si pol kilogramu kyslej kapusty, štvrť kilogramu tmavej fazule, jednu cibuľu, pol hlavičky cesnaku, asi jeden kilogram bravčového stehna a jednu paradajkovú konzervu, či tri až päť račín, ktoré majú chuť, čo je v tomto období komlikované.
Na okorenenie sme použili zmes korenia dovezenú z Bulharska, ktorú tam používajú pri varení fazule a ktorá bola zmesou sušených vňatí a saturejky Túto ingredienciu u nás nezoženiete, ale môžete ju nahradiť vlastnou zmesou zelených či sušených byliniek (zeler, petržlen, kôpor a saturejka, alebo len samotné provensálske byliny....) K nej budeme ešte potrebovať červenú papriku, čierne korenie a soľ.

Na sporák dáme variť fazuľu. Kým sa uvarí, nasekáme nadrobno cibuľu a cesnak. Mäso nakrájame na väčšie kocky.

Ideálne je použiť hrniec, ktorý je možné použiť zároveň aj na zapekanie v rúre. Na oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak a keď sa rozvonia tak zaprášime červenou paprikou. Prehrejeme odstavené od sporáka, aby sa paprika prehriala, ale nezhorela.

Pridáme kapustu, mäso, paradajkovú konzervu, soľ a všetko korenie.

Podlejeme vodou a pod pokrievkou privedieme k varu. Na miernom ohni varíme kým nie je mäso takmer mäkké. (trištvrte hodiny až hodinu)

Mäso vyberieme a k podusenej rajčinovej kapuste pridáme uvarenú fazuľu. Premiešame a mäso vložíme späť.

Rozložíme ho o povrchu, teraz sa jedlo bude odokryté zapekať v rúre.

Zapekáme na stosedemdesiatich stupňoch, pokiaľ sa voda neodparí a mäso sa jemne nepripečie. Podľa množstva tekutiny to môže trvať tridsať až päťdesiat minút. Vôňa, ktorá sa z toho pri tom šíri, je priam vražedná.

Podávame s chlebom, prípadne aj s prílohou, ktorú u nás doma voláme "tekvičky", čo je originálny skvelý bulharský recept na usmažene krúžky tekvíc či cukiet v smotanovom (jogurtovom) dresingu s kôprom. Recept nájdete tu.

Dobrú chuť
