Varíme s medveďom - Zapekaná balkánska trojkombinácia

Naše recepty vznikajú rôzne. Niekedy nájdeme recept v časopise, niekedy sa inšpirujeme pri rozhovore s priateľmi a známymi a niekedy ideme cielene na net vyhľadávať ingrediencie a recepty z nich. Takto začal aj ten dnešný recept. Na bulharskom serveri o varení. Najprv len fazuľa a kyslá kapusta (podobnú polievku sme už varili). Potom sme namiesto varenia premýšľali nad dusením a pridalo sa mäso. Potom sme to zmenili na pečenie a nakoniec sme to celé skombinovali do podoby dnešného receptu. Tieto tvorivé diskusie nad postupmi a receptami mám ja osobne veľmi rád a produkty, ktoré z toho vzniknú mám ešte radšej.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (33)

Pripravíme si pol kilogramu kyslej kapusty, štvrť kilogramu tmavej fazule, jednu cibuľu, pol hlavičky cesnaku, asi jeden kilogram bravčového stehna a jednu paradajkovú konzervu, či tri až päť račín, ktoré majú chuť, čo je v tomto období komlikované.

Na okorenenie sme použili zmes korenia dovezenú z Bulharska, ktorú tam používajú pri varení fazule a ktorá bola zmesou sušených vňatí a saturejky Túto ingredienciu u nás nezoženiete, ale môžete ju nahradiť vlastnou zmesou zelených či sušených byliniek (zeler, petržlen, kôpor a saturejka, alebo len samotné provensálske byliny....) K nej budeme ešte potrebovať červenú papriku, čierne korenie a soľ.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Na sporák dáme variť fazuľu. Kým sa uvarí, nasekáme nadrobno cibuľu a cesnak. Mäso nakrájame na väčšie kocky.

Obrázok blogu

Ideálne je použiť hrniec, ktorý je možné použiť zároveň aj na zapekanie v rúre. Na oleji speníme cibuľu, pridáme cesnak a keď sa rozvonia tak zaprášime červenou paprikou. Prehrejeme odstavené od sporáka, aby sa paprika prehriala, ale nezhorela.

Obrázok blogu

Pridáme kapustu, mäso, paradajkovú konzervu, soľ a všetko korenie.

Obrázok blogu

Podlejeme vodou a pod pokrievkou privedieme k varu. Na miernom ohni varíme kým nie je mäso takmer mäkké. (trištvrte hodiny až hodinu)

Obrázok blogu

Mäso vyberieme a k podusenej rajčinovej kapuste pridáme uvarenú fazuľu. Premiešame a mäso vložíme späť.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Rozložíme ho o povrchu, teraz sa jedlo bude odokryté zapekať v rúre.

Obrázok blogu

Zapekáme na stosedemdesiatich stupňoch, pokiaľ sa voda neodparí a mäso sa jemne nepripečie. Podľa množstva tekutiny to môže trvať tridsať až päťdesiat minút. Vôňa, ktorá sa z toho pri tom šíri, je priam vražedná.

Obrázok blogu

Podávame s chlebom, prípadne aj s prílohou, ktorú u nás doma voláme "tekvičky", čo je originálny skvelý bulharský recept na usmažene krúžky tekvíc či cukiet v smotanovom (jogurtovom) dresingu s kôprom. Recept nájdete tu.

Obrázok blogu

Dobrú chuť

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

299 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu