Sójová drť upravená tak, ako je ďalej v recepte je výborná napríklad na posypanie halušiek, alebo do nátierok namiesto oškvarkov, pre vegetariánov.
Takže poďme na to.
Čo budeme potrebovať
Asi trištvrte kilogramu zemiakového cesta, recept je tu (na spodku receptu), ale pokojne ho môžete pripraviť z prášku, všetko sa tým zjednoduší a zrýchli. K tomu jednu cibuľu, pol sáčku sójovej drte, smotanu, vajcia a trochu oleja.
Všetko okoreníme soľou, čiernym korením a majoránkou.

A čo s tým spravíme
Najprv dohneda osmažíme cibuľu. Z olejom budeme šetriť, netreba ho veľa. Na kvalitnej panvici sa cibuľa osmaží aj s trochou oleja.

Potom zalejeme sójovú drť horúcou vodou. Po približne tridsiatich sekundách vodu zlejeme a sóju trochu vyžmýkame.

Aj sóju, podobne ako cibuľu, opražíme do hneda a do chrumkava. Oleja budeme potrebovať trochu viac, ale ani tu to netreba preháňať.
Opraženú sójovú drť jemne posolíme a...

... zmiešame ju s opraženou cibuľou. Pridáme čierne korenie a majoránku a premiešame. Plnku musíme nechať celkom vychladnúť.

Zemiakové cesto prenesieme na pomúčenú dosku.

Vyvaľkáme na obdĺžnik.

Zvrchu posolíme a posypeme plnkou.

Narežeme na pásy široké približne štyri centimetre. Každý pás zrolujeme do slimáka. Pomôžeme si ostrým nožom, ktorým oddeľujeme cesto od podložky, ak sa náhodou prilepilo.

Slimáky rozložíme v zapekacej miske. Smotanu rozmiešame s vajíčkami, čiernym korením a soľou a...

... slimáky zalejeme.

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiat stupňov približne tridsať minút.

K slimákom pripravíme jednoduchý šalát z kyslej kapusty. Kyslú kapustu pomiešame s nastrúhaným jablkom a pikantným chrenom. Je to jednoduchý a výborný zimný šalát.

A je to hotové.

Dobrú chuť.
