"No veľká sláva to teda nebude," hovorím si v duchu, kráčajúc kzastávke. "Naši 'namlsaní' diskutéri nebudú tentokrát blahom pišťať. No čo,pridám tam ešte cuketu, nech je to trochu šťavnatejšie."
Prichádzamk zastávke a čakajúc na autobus, uvažujem ďalej: "Kúpim v Terne eštejeden baklažán. Bude to také mäsovo-rajčinovo-cuketovo-baklažánové aspolu so syrom a vajíčkom, to už bude super." Potešil som sa: "Tak predsa sa mi len rozjasnilo."
Nastupujem doautobusu: "A čo keby som tie cukety a baklažán najprv ugriloval nagrilovacej panvici. To už bude naozaj lahôdka. No a prečo by somvlastne mal robiť džuveč, v ktorom sa všetko pomieša," hovorím si,vystupujúc z autobusu na zastávke pred Ternom. "Urobím musaku, kde sa všetko ukladápekne po vrstvách a dám do nej aj kyslú smotanu pomiešanú s vajíčkom, "meditujem si len tak pre seba a produkcia mojich slinných žliaz je takásilná, že ledva stíham prehĺtať...
Potrebujeme:
1 kgbravčového pliecka, 3 vajíčka, 3 rajčiny, 2 cukety, 2 baklažány,viazaničku novej cibule, 3 strúčiky cesnaku, 0,5 kg zemiakov (najlepšieskorých), 25 dkg tvrdého syra, viazaničku petržlenovej vňate, olej atéglik kyslej smotany.
Ochutíme sladkou mletou paprikou, mletým čiernym korením, saturejkou (alebo čubricou) a samozrejme posolíme.

Hurá do práce:
Cukety aj baklažány nakrájame nahrubšie kolieska (1 až 1,5 cm), posolíme a necháme 20 minút odstáť.Očistíme zemiaky a nakrájame na neveľké kocky, cibuľu očistíme,nakrájame a podobne aj rajčiny pokrájame na nie príliš veľké kocky.Petržlenovú vňať umyjeme a nasekáme, bravčové mäso nakrájame na kocky.

Na olej dáme novú cibuľku a speníme, pretlačíme cesnak, pridáme nakrájané mäso a necháme zatiahnuť.

Prisypeme soľ, čierne korenie, sladkú mletú papriku, krátko prehrejemea podlejeme 2 dcl vody. Dusíme prikryté do mäkka, či takmer mäkka...

Kým sa nám mäso podusí, potrvá to asi hodinku, a to je super čas nagrilovanie. Panvicu rozpálime na silno, ale nežeravíme ju úplne dovrela. Zbytočne by nám potom počas grilovania dymila. Jemne ju potriemeolejom (metličkou) a poukladáme do nej kúsky cukiet a baklažánov nagrilovanie, z ktorých sme zliali soľou uvoľnenú tekutinu. Každý kúsokešte zvrchu potrieme olejom a jemne posolíme. Grilovať nemusíme úplnedo mäkka, veď všetko sa bude ešte piecť. Navyše sa nám bude sozeleninou lepšie manipulovať, keď nebude úplne mäkká. Ide o to, dostaťdo musaky tú báječnú chuť grilovanej zeleniny. Zhnednuté kúsky obrátimea ugrilujeme aj na druhej strane...

Mäsko sa nám krásne podusilo.

Pekáč vytrieme olejom. Spodnú vrstvu tvoria zemiaky. Jemne ichposolíme a posypeme saturejkou. Ďalej nasypeme rovnomerne rajčiny a ajtie jemne posolíme a pridáme saturejku. Nasleduje vrstva mäsa, ktorúnavrstvíme na rajčiny so zemiakmi aj so šťavou. Dobrá musaka musí byťšťavnatá. Na rad príde cuketa a...

...úplne na vrch poukladáme veľké kolieska voňavého ugrilovanéhobaklažánu. Pekáč vložíme do rúry a odokrytý ho na strednom stupnipečieme zhruba 40 minút.

V tom čase si pripravíme zálievku, pomiešaním kyslej smotany svajíčkami a pridať môžeme ešte trochu saturejky a soli. Tvrdý syrnastrúhame.

Tak a nižšie už vidíme upečenú musaku (vyzerá presne ako predpečením, ale to je iba zdanie), na ktorú nalejeme zálievku, hustoposypeme nasekanou petržlenovou vňaťou a vrch ešte dobre husto nastrúhaným syrom.

Pečieme ešte aspoň 20 minút, alebo dovtedy, kým nám musaka taktokrásne nezozlatne. Potom vypneme rúru a pokrm môžeme nechať ešteďalších 20 minút v rúre odpočívať. Nech sa nadbytok tekutiny odparí.

Zemiačkov je v tomto voňavom jedle málo, preto ako prílohu použijeme chlieb, biele pečivo či bagetu.

Dobrú chuť, milí naši.:)

Poznámka:
Nemusím, dúfam, pripomínať, že bravčové mäso môžete nahradiť napríklad morčacím,či kuracím mäsom. Vegetariáni a dietári, kúpte si namiesto mäsa 3/4 kgmrkvy (menej ako mäsa, nezmenšuje natoľko pri dusení objem), ktorúupravte presne tak, ako som ja upravil bravčové. Určite nebudeteľutovať.
tenjeho