Varíme s Medveďom - Zeleninová terina

Dlhšie už túžim pripraviť niečo chutné, k čomu by ma inšpirovala obrazová kuchárska kniha z vydavateľstva Ikar  z roku 2008 - Paštéty a teriny (kol.) Má podobný osud ako viaceré dobré kuchárske knihy a síce, že sa predávajú pomalšie a keď sa konečne dopredajú a o ich dotlači sa ani len neuvažuje, vtedy ich ľudia začínajú individuálne zháňať, prosíkať a vyvolávať: 'Nenašiel by sa niekde aspoň jeden jediný kus?'

Písmo: A- | A+
Diskusia  (88)

A ja som sa rozhodol pre čisto vegetariánsku a čo najviac racionálnu úpravu. Inak publikácia samozrejme ponúka skutočne veľké množstvo aj mäsových terín, terín stužených želatínou, ale aj vaječných terín dusených v pare. O sladkých terinách a o paštétach ani nehovoriac. Veľmi inšpiratívne...

Potrebujeme:

Množstvá sú naozaj individuálne a závisia v konečnom dôsledku od celkového objemu nádoby, v ktorej ideme terinu pripravovať. Ja som mal objem 1,2 l. A robil som tri vrstvy, každú po 400 ml, takže:

4 mrkvy, 2 cukety, 1 balenie mrazeného hrášku, 1 smotanu na varenie, 1 malú 10% kyslú smotanu (dve bolo priveľa :)), trochu čerstvej bazalky, oregano, čierne korenie, soľ a hlavne 3 balenia želatíny v plátkoch. Tá je najlepšia, nie je potrebné ju variť a je použiteľná ako v sladkej, tak aj v slanej kuchyni. Vegetariani použijú vegetariánsku želatínu, napríklad agar agar.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A aby mala moja terina ešte punc exkluzivity, tak som k nej pripravil omáčku, ktorú sme podávali na studeno, pozostávajúcu z čerstvých šampiňóňov, cesnaku, črievkového syra, mlieka, soli a trochy olivového oleja.

Obrázok blogu

Príprava je skutočne nesmierne jednoduchá, to zdôrazňujem. :)

Nižšie vidíme očistenú a nakrájanú zeleninu. Mrkvu, hrášok a cuketu.

Obrázok blogu

A tu je náš šporák s tromi hrncami. V každom je jedna so zelenín zaliata 1 deckom vody, mierne posolená a v jednej je trocha čierneho korenia, v druhej oregano a hrášok je dokonca len posolený, bez akejkoľvek ďalšej bylinky.

Obrázok blogu

Zakryť a udusiť do mäkka. Trvá to chvíľočku v závislosti od konzistencie zeleniny. (cuketa a hrášok bleskovo, mrkva 10 minút)

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Ak chceme mať terinu peknú, odložme si z tvrdších druhov uvarenej zeleniny nejaké kúsky na mozaiku. Ja som dokonca niekoľko kúskov mrkvy nakrájal na plátky a tie potom z uvarenej mrkvy povyberal.

Obrázok blogu

Ponorným mixérom každú zložku rozmixujeme, vrátane vody, v ktorej sa zelenina dusila. Následne každú zložku prenesieme do meracej nádoby a do objemu 400 ml dolejeme zmesou sladkej a kyslej smotany. Dobre rozmiešame a hlavne podľa chuti dosolíme, prípadne pridáme čerstvé bylinky. Tú zelenú bazalku v ingredienciách som nasekal nadrobno a vmiešal do rozmixovaného hrášku, v ktorom bola iba soľ.

Ako vidíme, ani ja nemám každú zložku s konštantnou hustotou. Vôbec to nevadí, veď žalatína všetko dokonale zahustí.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pre každú zeleninovú zložku je určené jedno celé balenie plátkovej želatiny a každú pripravujeme zvlášť.

Do decka vody ponoríme plátky želatíny a necháme ich cca 4 minúty napučať. Následne opatrne zohrejeme a želatínu miešajúc rozpustíme. Nevaríme! Do rozpustenej zelatíny najprv vlejeme dve lyžice príslušnej zeleninovej zložky, dobre rozmiešame a až následne vlejeme zvyšok konkrétnej vrstvy. Rozmiešame.

Obrázok blogu

Tu už máme nádobu, do ktorej budeme vrstviť našu terinu. Vhodný je napríklad aj srnčí chrbát. Nádobu vymastíme olejom, prípadne vystelieme potravinárskou fóliou.

Obrázok blogu

Vlejeme so nej prvú v našom prípade mrkvovú zložku, ktorú sme rozmiešali so želatínou a pridali sme aj odložený nerozmixovaný hrášok. Nádobu vložíme do mrazničky na 5-10 minút tak, aby vrstva trochu zhustla. Bolo by škoda, keby sme ju z nedočkavosti zaliali ďalšou vrstvou priskoro a obe by sa zmiešali.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

A tak ešte pre istotu chvíľu počkáme a pustíme sa do prípravy ďalšej vrstvy. Želatína - rozpustiť - zmiešať s dvomi lyžicami a následne s celou cuketovou vrstvou.

Cuketovú vrstvu opatrne nalejeme na tuhnúcu mrkvovú a poukladáme na ňu odložené, varené plátky mrkvy. Opäť nádobu vložíme na 10 minút do mrazničky.

Obrázok blogu

Postup opakujeme s treťou vrstvou.

Boli ste predsa len nedočkaví a niektoré vrstvy sa vám trochu premiešali? Tak vám treba.:) Zaručujem vám, že to aj tak bude krásne. Vhodné je každú vrstvu nechať dobre stuhnúť a jej tuhosť vyskúšať prstom. Nemalo by sa na neho nič nalepiť a malo by to aspoň trochu 'odpružiť'.

Nádobu preložíme do chladničky a necháme tuhnúť cca 2-3 hodiny, najlepšie cez noc.

Obrázok blogu

A tu sú ešte raz ingrediencie k omáčke za studena.

Obrázok blogu

V malom množstve slanej vody šampiňóny s pretlačeným cesnakom uvaríme.

Obrázok blogu

Ponorným mixérom zmes rozmixujeme.

Obrázok blogu

Pridáme črievkový syr, mlieko a dobre vymiešame. Omáčka je vlastne hotová. Necháme ju vychladnúť a následne do nej vlejeme trochu kvalitného olivového oleja.

Obrázok blogu

Tu je hotová terina.

Obrázok blogu

A takto sme ju podávali zaliatu omáčkou s kúskom chleba či bagety v našom prípade celozrnnými.

Obrázok blogu

Deti, terina je v prvom rade skvelé, veľmi nenáročné a efektné predjedlo či súčasť studeného bufetu. Môže však byť fantastickým ovocným dezertom. Určite je pri nej dôležité iba povoliť uzdu fantázie a vaši hostia vás budú milovať.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu