Recept na zdravé chipsy bol: "Zeleninu pokrájame na kolieska, vo friťáku ofritujeme, ešte horúce posolíme." Priznám sa, že som znovu stratil svoju stokrát stratenú dôveru v reklamný priemysel. Tak tu sa niekto tvári, že to nezdravé na chipsoch sú nebodaj tie zemiaky a nie tá kopa oleja a soli, ktoré obsahujú? To čo je za hlúposť? Keď bude tú kopu oleja a soli obsahovať mrkva, tak o čo bude zdravšia?
Ja som totiž mal utkvelú predstavu, že zeleninové chipsy by mali byť upečené a nie fritované a nakoniec sa ukázalo, že som mal pravdu. Zachránili ma anglické a americké stránky, kde receptov na zeleninové chipsy nájdete celú hromadu. Tak poďme na to!
Čo budeme potrebovať
Samozrejme, že predovšetkým zeleninu. Ja som skúsil petržlen, mrkvu a sladký zemiak. Ďalšie vhodné sú, cvikla, čierna reďkovka, paštrnák, zeler, kaleráb... a k tomu olivový olej a soľ. To je základ, ktorý môžete rôzne ochutiť. Ja som skúsil provensálske zeleninové chipsy a použil som cesnak a provensálske bylinky. Fantázia v dochutení je úplne namieste a súčasťou tohoto receptu sa tak môže stať akákoľvek vaša obľúbená korenina.

Ako budeme postupovať
Zeleninu ošúpeme, očistíme a ostrým nožom ju nakrájame na tenké asi milimetrové kolieska. Môžete použiť aj kvalitné strúhadlo, ale mne sa práca s nožom páči, takže ja zostanem pri ňom.

Nakrájanú zeleninu preložíme do misy a naozaj poriadne ju osolíme. Nebojte sa, tej soli sa vzápätí zbavíme, takže posolíme naozaj riadne. Necháme odstáť asi pol až trištvrte hodinu.

Preložíme do sitka a pod studenou vodou poriadne prepláchneme. Teraz je čas zbaviť sa soli a tak to spravíme naozaj dôkladne. Zeleninové kolieska, ktoré boli pred tým chrumkavé sú teraz ohybné a mäkké.

Na čistej suchej utierke ich osušíme.

Do oleja zamiešame bylinky, ktorými sme sa rozhodli ochutiť naše chipsy. Tu je vidieť cesnak a provensálsku zmes. Nesolíme!

Osušené kolieska zeleniny premiešame ochuteným olejom.

Veľký plech na pečenie vystelieme papierom a v jednej rade na neho naukladáme zeleninu.

Pečieme v rúre rozohriatej na 130 stupňov Celsia (na plyne stupeň 2) asi tridsaťpäť až štyridsať minút a necháme celkom vychladnúť. Vôňa pri pečení je úplne úžasná.

Tak tu sú naše provensálske zeleninové chipsy. Prekvapili svojou plnou chuťou bez použitia dochucovadiel. Na večernú párty, by to chcelo tak štyri až päť plechov, čo je dosť prácne, ale večer k telke stačia dva.

K zeleninovým chipsom sa skvele hodí nejaká omáčka, dip, alebo nátierka. Guacamole, hommus, ajvar, lutenica ... môžeme sa obrátiť na ktorúkoľvek svetovú kuchyňu, alebo len do chladničky, čo v nej práve nájdeme. My sme si dali jednoduchý bylinkový jogurt.

Dobrú chuť.