Varíme s Medveďom - Zeleninové chipsy

Prvýkrát som o nich počul z reklamy. Bolo to niečo ako: "Zdravé maškrtenie k televízoru". Ja všelijaké tie presolené lupienky nemusím, ale zdalo sa mi, že prirodzená chuť zeleniny, by predsa len mohla byť lepšia, ako tie údené slaninky zložené z parádnej kopy éčok. Internet a google ponúkli hlavne množstvo komerčných stránok a dopracovať sa k receptu ani za nič. Až na neviem koľkej stránke sa skvel recept českého šéfkuchára známeho z televízie Paprika TV. Celé sa to volal, že "Pripravte zdravú oslavu vašim deťom" a medzi množstvom receptov som konečne nešiel zeleninové chipsy.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (39)

Recept na zdravé chipsy bol: "Zeleninu pokrájame na kolieska, vo friťáku ofritujeme, ešte horúce posolíme." Priznám sa, že som znovu stratil svoju stokrát stratenú dôveru v reklamný priemysel. Tak tu sa niekto tvári, že to nezdravé na chipsoch sú nebodaj tie zemiaky a nie tá kopa oleja a soli, ktoré obsahujú? To čo je za hlúposť? Keď bude tú kopu oleja a soli obsahovať mrkva, tak o čo bude zdravšia?

Ja som totiž mal utkvelú predstavu, že zeleninové chipsy by mali byť upečené a nie fritované a nakoniec sa ukázalo, že som mal pravdu. Zachránili ma anglické a americké stránky, kde receptov na zeleninové chipsy nájdete celú hromadu. Tak poďme na to!

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čo budeme potrebovať

Samozrejme, že predovšetkým zeleninu. Ja som skúsil petržlen, mrkvu a sladký zemiak. Ďalšie vhodné sú, cvikla, čierna reďkovka, paštrnák, zeler, kaleráb... a k tomu olivový olej a soľ. To je základ, ktorý môžete rôzne ochutiť. Ja som skúsil provensálske zeleninové chipsy a použil som cesnak a provensálske bylinky. Fantázia v dochutení je úplne namieste a súčasťou tohoto receptu sa tak môže stať akákoľvek vaša obľúbená korenina.

Obrázok blogu

Ako budeme postupovať

Zeleninu ošúpeme, očistíme a ostrým nožom ju nakrájame na tenké asi milimetrové kolieska. Môžete použiť aj kvalitné strúhadlo, ale mne sa práca s nožom páči, takže ja zostanem pri ňom.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Nakrájanú zeleninu preložíme do misy a naozaj poriadne ju osolíme. Nebojte sa, tej soli sa vzápätí zbavíme, takže posolíme naozaj riadne. Necháme odstáť asi pol až trištvrte hodinu.

Obrázok blogu

Preložíme do sitka a pod studenou vodou poriadne prepláchneme. Teraz je čas zbaviť sa soli a tak to spravíme naozaj dôkladne. Zeleninové kolieska, ktoré boli pred tým chrumkavé sú teraz ohybné a mäkké.

Obrázok blogu

Na čistej suchej utierke ich osušíme.

Obrázok blogu

Do oleja zamiešame bylinky, ktorými sme sa rozhodli ochutiť naše chipsy. Tu je vidieť cesnak a provensálsku zmes. Nesolíme!

Obrázok blogu

Osušené kolieska zeleniny premiešame ochuteným olejom.

Obrázok blogu

Veľký plech na pečenie vystelieme papierom a v jednej rade na neho naukladáme zeleninu.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pečieme v rúre rozohriatej na 130 stupňov Celsia (na plyne stupeň 2) asi tridsaťpäť až štyridsať minút a necháme celkom vychladnúť. Vôňa pri pečení je úplne úžasná.

Obrázok blogu

Tak tu sú naše provensálske zeleninové chipsy. Prekvapili svojou plnou chuťou bez použitia dochucovadiel. Na večernú párty, by to chcelo tak štyri až päť plechov, čo je dosť prácne, ale večer k telke stačia dva.

Obrázok blogu

K zeleninovým chipsom sa skvele hodí nejaká omáčka, dip, alebo nátierka. Guacamole, hommus, ajvar, lutenica ... môžeme sa obrátiť na ktorúkoľvek svetovú kuchyňu, alebo len do chladničky, čo v nej práve nájdeme. My sme si dali jednoduchý bylinkový jogurt.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

90 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu