Naše najobľúbenejšie jedlo boli vtedy zeleninové fašírky. Mali sme ich skoro každú nedeľu. Dnes už ich pripravujeme bežne z čerstvej zeleniny, ale tento recept som schválne pripravil z mrazenej. Ako poctu Dunajskej zeleninovej zmesi, ktorá nám pomohla prežiť našu prvú vegetariánsku zimu.
Okrem mrazenej zeleniny si pripravíme ešte dva grahamové rožky, dve vajcia, jednu veľkú cibuľu a cesnak. Fašírky okoreníme klasicky rascou, čiernym korením, červenou paprikou, majoránkou a soľou.
Ďalej budeme potrebovať hladkú múku, vajíčka a strúhanku na obaľovanie a olej na vyprážanie,

Do veľkej panvice dáme olej, rozohrejeme ho, opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a vysypeme všetku mrazenú zeleninu.

Zeleninu pod pokrievkou podusíme do mäkka. Potom ju jemne roztlačíme tlačidlom na zemiaky. Nie celkom na kašu, len sa snažíme rozbiť niektoré kúsky zeleniny.

K vychladnutej zelenine pridáme namočené a vyžmýkané rožky, vajcia, cesnak a všetky koreniny. Občas ak zmes dobre nelepí, pridáme aj veľkú lyžicu hladkej múky. Premiešame a necháme odstáť.

Vlhkými rukami vytvarujeme malé fašírky, ktoré obalíme v trojobale.

Vypražíme v horúcom oleji z oboch strán dozlatova.

Fašírky necháme odkvapkať od prebytočného oleja a voňavá zeleninová lahôdka je hotová.

Pre zachovanie vintage nálady sme podávali s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou a kyslou uhorkou. Jemné, šťavnaté a voňavé fašírky sú skvelou alternatívou ku klasickým nedeľným rezňom.

Dobrú chuť.
