Varíme s medveďom - Zeleninové fašírky

Pamätám si že bol začiatok osemdesiatich rokov minulého storočia, keď sa jeden z členov našej domácnosti vrátil od lekára s odporučením: "Obmedziť mäso." Všade zúril socializmus a jediné "bezmäsité" jedlá na jedálnych lístkoch v reštauráciach boli vyprážaný syr so šunkou a bryndzové halušky so slaninou. Bol február a rodinná rada rozhodla, že odteraz sme vegetaráni. Jediná vec, ktorá v obchodoch pripomínala čokoľvek bez mäsa boli sáčky miešanej mrazenej zeleniny s názvom Dunajská zeleninová zmes za 4,50 Kčs. Tri mesiace sme všetko varili z Dunajskej zeleninovej zmesi, kým prišla jar a v obchodoch bolo dostať čerstvú zeleninu.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)

Naše najobľúbenejšie jedlo boli vtedy zeleninové fašírky. Mali sme ich skoro každú nedeľu. Dnes už ich pripravujeme bežne z čerstvej zeleniny, ale tento recept som schválne pripravil z mrazenej. Ako poctu Dunajskej zeleninovej zmesi, ktorá nám pomohla prežiť našu prvú vegetariánsku zimu.

Okrem mrazenej zeleniny si pripravíme ešte dva grahamové rožky, dve vajcia, jednu veľkú cibuľu a cesnak. Fašírky okoreníme klasicky rascou, čiernym korením, červenou paprikou, majoránkou a soľou.

Ďalej budeme potrebovať hladkú múku, vajíčka a strúhanku na obaľovanie a olej na vyprážanie,

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Do veľkej panvice dáme olej, rozohrejeme ho, opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu a vysypeme všetku mrazenú zeleninu.

Obrázok blogu

Zeleninu pod pokrievkou podusíme do mäkka. Potom ju jemne roztlačíme tlačidlom na zemiaky. Nie celkom na kašu, len sa snažíme rozbiť niektoré kúsky zeleniny.

Obrázok blogu

K vychladnutej zelenine pridáme namočené a vyžmýkané rožky, vajcia, cesnak a všetky koreniny. Občas ak zmes dobre nelepí, pridáme aj veľkú lyžicu hladkej múky. Premiešame a necháme odstáť.

Obrázok blogu

Vlhkými rukami vytvarujeme malé fašírky, ktoré obalíme v trojobale.

Obrázok blogu

Vypražíme v horúcom oleji z oboch strán dozlatova.

Obrázok blogu

Fašírky necháme odkvapkať od prebytočného oleja a voňavá zeleninová lahôdka je hotová.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Pre zachovanie vintage nálady sme podávali s varenými zemiakmi s maslom a petržlenovou vňaťou a kyslou uhorkou. Jemné, šťavnaté a voňavé fašírky sú skvelou alternatívou ku klasickým nedeľným rezňom.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Radko Mačuha

Radko Mačuha

223 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu