Varíme s medveďom - Zemiakové kjufteta

Tento recept by sa pokojne mohol volať aj zemiakové fašírky, ale našli sme ho na bulharskom serveri a vlastne je to aj bulharské jedlo tak sme to trochu vylepšili. No uznajte, "kjufteta" neznie to exoticky? V podstate až na tú slaninu na záver je to vegetariánsky recept a tú slaninu môžete pokojne vynechať, alebo nahradiť opečenou cibuľou.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (5)

Najdôležitejšou ingredienciou sú samozrejme zemiaky. Nemali by byť nové a mali by byť čo najmúčnatejšie.

Okrem kilogramu zemiakov si pripravíme ešte viazaničku mladej cibule, dvestopätdesiat gramov hrudkovitého tvarohu, tri vajcia, petržlenovú vňať, kyslú smotanu, trochu hladkej múky, strúhanku, slaninu, soľ a olej na vypráženie.

Obrázok blogu

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť, ošúpeme a roztlačíme. Pridáme nasekanú cibuľu, petržlenovú vňať, tri lyžice múky, tvaroh a jedno vajce. Podľa chuti osolíme a okoreníme.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Všetko poriadne premiešame. Ak je cesto príliš mäkké, alebo riedke, môžeme pridať ďalšiu lyžicu hladkej múky, prípadne počas smaženia, ak bude cesto príliš rednúť, zamúčime. V zásade však s múkou nepreháňame.

Obrázok blogu

Z hmoty vytvarujeme menšie fašírky, ktoré obalíme najprv v strúhanke, potom v rozšľahanom vajíčku a potom znova v strúhanke.

Obrázok blogu

Vyprážame vo vyššej vrstve horúceho oleja do zlatohneda.

Obrázok blogu

Necháme odkvapkať prebytočný olej.

Obrázok blogu

Podávame poliate kyslou smotanou a posypané opraženou slaninou.

Mäkké šťavnaté kjufteta s kopou zeleninového šalátu sú pre mňa prijemným osviežujúcim jedlom.

Obrázok blogu

Dobrú chuť.

Obrázok blogu

Tak a ďalšie tipy.

SkryťVypnúť reklamu

Namiesto tvarohu je vynikajúci balkánsky syr. V takom prípade sa ako zálievka viac hodí biely jogurt.

S tvarohom môžeme recept previesť aj na sladko. Vynecháme cibuľu a vňať a naopak pridáme cukor, prípadne vanilkový cukor. Vysmažené kjufteta polievame smotanou ochutenou vanilkovým cukrom a obložíme ovocím, prípadne potrieme kvalitným džemom.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  703x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu