Najdôležitejšou ingredienciou sú samozrejme zemiaky. Nemali by byť nové a mali by byť čo najmúčnatejšie.
Okrem kilogramu zemiakov si pripravíme ešte viazaničku mladej cibule, dvestopätdesiat gramov hrudkovitého tvarohu, tri vajcia, petržlenovú vňať, kyslú smotanu, trochu hladkej múky, strúhanku, slaninu, soľ a olej na vypráženie.

Zemiaky uvaríme v šupke, necháme ich vychladnúť, ošúpeme a roztlačíme. Pridáme nasekanú cibuľu, petržlenovú vňať, tri lyžice múky, tvaroh a jedno vajce. Podľa chuti osolíme a okoreníme.

Všetko poriadne premiešame. Ak je cesto príliš mäkké, alebo riedke, môžeme pridať ďalšiu lyžicu hladkej múky, prípadne počas smaženia, ak bude cesto príliš rednúť, zamúčime. V zásade však s múkou nepreháňame.

Z hmoty vytvarujeme menšie fašírky, ktoré obalíme najprv v strúhanke, potom v rozšľahanom vajíčku a potom znova v strúhanke.

Vyprážame vo vyššej vrstve horúceho oleja do zlatohneda.

Necháme odkvapkať prebytočný olej.

Podávame poliate kyslou smotanou a posypané opraženou slaninou.
Mäkké šťavnaté kjufteta s kopou zeleninového šalátu sú pre mňa prijemným osviežujúcim jedlom.

Dobrú chuť.

Tak a ďalšie tipy.
Namiesto tvarohu je vynikajúci balkánsky syr. V takom prípade sa ako zálievka viac hodí biely jogurt.
S tvarohom môžeme recept previesť aj na sladko. Vynecháme cibuľu a vňať a naopak pridáme cukor, prípadne vanilkový cukor. Vysmažené kjufteta polievame smotanou ochutenou vanilkovým cukrom a obložíme ovocím, prípadne potrieme kvalitným džemom.