Jarný zemiakový šalát
Pripravíme si nové zemiaky, reďkovky, jarnú cibuľku, kôprovú vňať, citrón, kvalitný olej a vajíčko.

Nové zemiaky poriadne umyjeme a v šupke dáme variť do horúcej vody. Ostatnú zeleninu nakrájame, presypeme do misy a jemne osolíme.

Uvarené zemiaky zlejeme, necháme trochu vychladnúť a nakrájame na kolieska.

Zálievku na šalát môžeme spraviť jednoduchšiu len z oleja a citrónovej šťavy v pomere 2 : 1, alebo sa s ňou môžeme pohrať trochu viac. Poriadne vymiešame horčicu, med a kvalitný olej v pomere 1 :1 : 3.

Zemiaky jemne premiešame so zeleninou a zálievkou a aspoň hodinu necháme odstáť v chladničke.

Pri podávaní doplníme ešte vajíčkom uvareným na tvrdo.

Jarný zemiakový šalát sa výborne hodí napríklad k pečenému kuraťu, alebo aj ako samostatné jedlo.

Letný zemiakový šalát
Na letný zemiakový šalát môžeme použiť neskoré zemiaky uvarené v šupke a ošúpané, paradajky, sušené paradajky naložené v oleji, čierne olivy, mozarelu, čerstvú bazalku, citrónovú šťavu, olej, soľ a čerstvo mleté čierne korenie.

Paradajky, sušené paradajky a mozarelu nakrájame na menšie kusy. Vykôstkujeme čierne olivy.

Na zeleninu so syrom pretlačíme uvarené zemiaky.

Pridáme citrónovú šťavu, olej, veľmi jemne osolíme a okoreníme čerstvo mletým čiernym korením. Nakoniec pridáme nadrobno nasekanú bazalku a všetko spolu jemne premiešame.

Šalát podávame mierne vychladený a odležaný. Letný zemiakový šalát je výborným doplnkom napríklad klasickej letnej grilovačky.

Dobrú chuť.
