Ale zase zázraky na počkanie sa diať nebudú. Dobrý šalát, ktorý bude mať vlastnosti zemiakového šalátu, je možné vytvoriť aj bez zemiakov a majonézy. Inak však pozor, dobrá majonéza nemusí byť až taký prehrešok. Mala by to však byť kvalitná majonéza s dobrým olejom a nemalo by jej byť veľa. U nás tieto kvality spĺňa Hellmanska. Ale ja dnes budem zanovitý a teda zemiakový majonézový šalát bude bez zemiakov a aj bez majonézy. A ešte aj bude dobrý.
Potrebujeme:
Na 4 dobré porcie šalátu jeden stredne veľký zeler, 2 - 3 mrkvy, mrazený hrášok, 3 vajíčka, zhruba polovicu pohára sterilizovaných uhoriek, jogurt a k šalátu si ugrilujeme kuracie prsia. Jedlo dochutíme horčicou, mletým čiernym korením, soľou, no a ak máte trochu stévie, či zerocukru, máte vyhraté. Totiž uhorky, ktoré dostať v obchode, majú nekonečne veľa cukru v náleve, preto je dobré mať vlastné uhorky zavárané v náleve so zerocukrom, ako mám ja, alebo použiť DIA uhorky, či radšej pridať trochu čerstvých uhoriek.

Holt, vlasť si žiada obete. :) Ak sa daný jedinec dá na nízkosacharidové stravovanie, veci pomôže, keď je precíznejší vo výbere ingrediencií. Ale pokiaľ nerátame každé kilo, samozrejme môžeme použiť majonézu, sterilizované uhorky z Kauflandu, či hrášok v náleve. A aj tak dostaneme nutrične vyvážené, zdravé jedlo s ktorého nepriberieme. Len s tým chudnutím to nemusí byť až také ružové. :)
A ideme nato:
Najprv si očistíme zeler a nakrájame ho na menšie, ale zase nie miniatúrne kúsky. Zoberieme plech, vystelieme ho papierom na pečenie a prikryjeme druhým kúskom papiera. Môžeme odvrchu trochu zaťažiť a vložíme na polhodinku do trúby zohriatej na 180-190 stupňov. Následne odstránime vrchný papier a dopekáme ešte cca 20 minút. Necháme vychladnúť.
V tom čase si nakrájame očistenú mrkvu a uvaríme ju vo vode. Keď je mäkká, vyberieme ju, necháme odkvapkať a do vody nasypeme mrazený hrášok. Prevaríme a opäť hrášok vyberieme a necháme odkvapkať. Vajíčka uvaríme na tvrdo a ošúpeme. Všetko necháme vychladnúť, ale zase netreba, aby to bolo vyslovene studené. Sterilizované či čerstvé uhorky nakrájame na drobné kúsky.
Do vhodnej nádoby dáme upečený zeler, roztlačené vajíčka, uvarenú mrkvu, hrášok a uhorky. Do jogurtu pridáme trošíčku zerocukru, či stevie, (pozor, zľahka...) poriadnu lyžicu horčice, štipku mletého korenia a soľ. Vymiešame a kydneme to do nádoby zo zeleninou a vajcom. Dobre rozmiešame a podľa seba dochutíme. Majonézový šalát bez majonézy je hotový. A vôbec nie je zlý. Mal by teraz odstáť aspoň polhodinku.
Vezmeme kuracie prsia, nakrájame ich na plátky, okoreníme a osolíme a cez igelit zľahka naklepeme.
Deti, používate grilovaciu panvicu? Kvalitnú liatinovú? Tak to skúste. Na nič iné si potom už ani nespomeniete. Všetko sa na nej dá ugrilovať. Všetky drahé grily sú vám pri bežnom používaní nanič. Panvicu len rozohrejete, potriete olejom (oleja nedávame veľa, inak nebudeme grilovať, ale vyprážať či dusiť) a čo potrebujeme, ugrilujeme z jednej i druhej strany. Výborná je aj grilovaná zelenina, rôzdne fašíročky, steaky a tak ďalej. Kuracie prsia stačí nechať 3 minútky z jednej a 2-3 minútky z druhej strany tak, aby sa vytvorila 'mrežovina' a aby nám zbytočne nezoschli. Je to paráda.
No a zázrak je na svete. Veľa proteínov, minimum cukrov a zdravé na zbláznenie. :) Veď len samotný zeler je ospevovaný z každej strany. Jeho zázračné účinky na krvný tlak, obsah minerálov, vitamínov a čo ja viem čoho ešte. Liek na všetky choroby, urýchľovač metabolizmu a teda razantný pomocník pri chudnutí, diabetes žiadny problém, močové cesty v pohodičke, afrodiziakum, protizápalové...no proste taký zázrak a za pár šupov. Ale dobré omastené krumple to holt nikdy nebudú. :)


Dobrú chuť od Medveďa.

Roman Dulgerov