Ingrediencií do eintopfu nemusí byť veľa. Do pripraveného základu postupne prihodíme tak tri až päť zložiek. Len v juhoamerickej kuchyni som sa stretol s tým, že eintopf obsahoval viac ako sedem igerediencií.
Nasledujúci recept je na osem porcií. Pripravíme si kilogram mäsa. Použili sme morčacie stehno, ale pokojne to môže byť aj bravčové, alebo hovädzie. Jediné čo sa zmení, je potom čas dusenia, ktorý sa zásadne predĺži. Ďalej potrebujeme dve väčšie mrkvy, kilogram kyslej kapusty, šálku ryže, pol litra pasírovaných paradajok, jednu cibuľu a cesnak.
Entopf okoreníme soľou, čiernym korením, mletou rascou, červenou paprikou a bobkovým listom.

Mrkvu, mäso a kapustu nakrájame na stredne veľké kúsky. Cibuľu a cesnak nasekáme.

Z oleja, cibule a cesnaku spravíme základ. Popražíme do sklovita a pridáme mrkvu.

Desať minút zakryté podusíme, pridáme mäso a všetky koreniny okrem soli.

Opäť podusíme, premiešame, zalejeme pasírovanými paradajkami a dvomi decilitrami vody. Prikryté privedieme k varu a varíme ďalších pätnásť minút.

Pridáme nakrájanú kyslú kapustu.

Premiešame, ochutnáme a až teraz podľa potreby posolíme. Všetko varíme asi 40 minút, aj viac. Mrkva aj mäso by mali byť celkom uvarené. Samozrejme, že napríklad bravčové mäso môžeme variť aj dlhšie ako hodinu.
Pridáme pohár ryže a dvojnásobný objem vody.

Varíme ďalej asi desať minút. Občas premiešame, aby sa ryža nepripáliia. Tá vypije všetku tekutinu a uvarí sa celkom do mäkka.

Naozaj vynikajúce, chuťovo výrazné a zároveň veľmi jednoduché zimné jedlo môžeme doplniť na tanieri lyžicou bieleho jogurtu alebo nadrobno nasekanou zelenou vňaťou.

Dobrú chuť.
