Zapekaná lusková omáčka
Macko navaril poriadny hrnčisko luskovej omáčky a po treťom dni nám už akosi prestala šmakovať. Tá tmavšia farba nie je z toho, že by už začínala chodiť. Na jej zahustenie totiž použil pohánkovú múku. V chladničke zostalo ešte trochu polievkových cestovín (sú to známe slovenské gágoríky), ktorých sme uvarili akosi priveľa a nezostala pre ne polievka. Použiť môžeme akýkoľvek prívarok, ktorý sa nepodarilo skonzumovať a k nemu ešte pridáme. Trochu krájanej šunky, kúsok syra, cesnak a vajcia.

Vajcia vyšľaháme metličkou.

Pridáme k nim prívarok, cestoviny, nasekanú šunku, polovicu nastrúhaného syra a roztlačený cesnak a všetko spolu premiešame.

Hmotu prenesieme do pekáča a posypeme druhou časťou strúhaného syra.

Pri dvesto stupňoch pečieme približne tridsať minút.

Podávame s čerstvou zeleninou.

Dobrú chuť.

Zeleninová polievka zvonku aj zvnútra
Zeleninové polievky varievame veľmi často. Je to dobré diétne jedlo, ktoré dokáže zasýtiť a hlavne dá sa uvariť stokrát a vždy bude trochu iná. Do tejto sme okrem koreňovej zeleniny, papriky a paradajky pridali aj fazuľu s konzervy. Ale je naozaj jedno akú polievku použijete. Mohol by byť pokojne aj číry mäsový vývar.

Dôležité je aby sa polievka dala scediť. Riedke do jednej misy, husté do druhej. K polievke budeme potrebovať ešte vajcia, hladkú múku, tavený syr, tvrdý syr a cesnak.

Z riedkej časti polievky, vajec a hladkej múky spravíme palacinkové cesto.

Klasickým spôsobom opražíme palacinky. Naozaj nádherne voňajú.

Tavený syr vymiešame s roztlačeným cesnakom.

A môžeme palacinky plniť.

Každú potrieme trochou cesnakového syra a posypeme hustou časťou polievky. Zabalíme palacinky a je to hotové.

Palacinky môžeme ešte posypať strúhaným syrom. K tomu sa skvele hodí nejaký ten šalát s čerstvej zeleniny.

Dobrú chuť.
