Priznám sa, že u nás doma tých zvyškov veľa nezostáva, ale jednej veci sa nám vždy podarí uvariť akosi priveľa. Omáčku na špagety. Boloňskú omáčku robíme veľmi jednoducho. Len na cibuľke opražíme mleté mäso, pridáme paradajky, bazalku a cesnak, prisolíme, prikoreníme a dusíme. V chladničke potom vďaka výpeku z mäsa stuhne celkom do tuha.

Prvý recept je viac než jednoduchý. Zo zbytku boloňskej omáčky si pripravíme
Boloňské toasty
Okrem omáčky budeme potrebovať ešte na plátky nakrájaný tvrdý syr a toastový chlieb, alebo akékoľvek obľúbené pečivo.

Na plátky chleba pokladieme tvrdý syr, na neho rozotrieme omáčku a prikryjeme druhým plátkom chleba.

Pripravíme v toastovači, alebo v rúre ohriatej na dvesto stupňov päť minút. Chrumkavé voňavé raňajky s chuťou Talianska a dovolenky sú hotové.

Nasledujúce jedlo zostane u nás málokedy. Aj tentokrát sme museli oficiálne vyhlásiť, že toto je zvyšok, inak by sme určite dovarili za misku kolienok a spráskali ho. Paprikáš patrí u nás k obľúbeným jedlám. Tento je morčací a bol vynikajúci.

S pár v domácnosti bežne dostupných ingrediencií z neho pripravíme skvelé:
Paprikášové mafiny
K zostatku paprikáša (v podstate to môže byť akákoľvek mäsová omáčka perkelt, sviečková, stroganov, hovädzie na hubách...) si pripravíme pol šálky oleja, pol šálky jogurtu (mlieka, smotany, zákvasu...), jedno vajce, jeden a pol šálky hladkej múky a pol balíčka kypriaceho prášku do pečiva.

Najprv z paprikášu povyberáme "husté".

Do "riedkeho" pridáme olej, jogurt, vajce a môžeme aj jemne prisoliť a dokoreniť. Všetko spolu premiešame.

Pridáme hladkú múku a varechou spracujeme na vláčne cesto.

Pripravíme si plech na mafiny. Vložíme do neho papierové košíčky a lyžicou ich naplníme. Do košíčka dáme lyžicu hmoty, vložíme kúsok "hustého" ktoré sme vybrali na začiatku a prikryjeme druhou lyžicou hmoty.

Pečieme na stosedemdesiat stupňov dvadsať minút. Necháme vychladnúť.

Hodí sa ako večera s kopou chrumkavého šalátu, alebo namiesto pagáčikov, či iného slaného pečiva na párty a oslavy.

Dobrú chuť.
