Hlavné silvestrovské jedlo bol u nás "Kohút na víne" a pripravil som z neho mäsový koláč. Zostalo dosť veľa vynikajúcej omáčky, v ktorej plávali opražené šalotky, slanina, hríby a kúsky mäsa. K tejto hustej omáčke pridáme ešte štyri vajcia, pol balíčka prášku do pečiva a približne dve šálky hladkej múky.

Jednoducho to všetko pomiešame. Cesto by malo mať rovnakú hustotu ako cesto na placky.

Vylejeme ho do pekáča vystlaného papierom na pečenie a rovnomerne ho rozotrieme tak, aby hrúbka cesta bola rovnaká na všetkých miestach.

Pečieme na stosedemdesiat stupňov približne tridsať minút.

Cesto zložíme z plechu a necháme ho vychladnúť. Po dĺžke ho prekrojíme na polovicu a jednu polovicu cesta natrieme. Tu sme použili ďalší zbytok zo sviatkov, cesnakovo syrovú pomazánku. Ak ju nemáme, môžeme použiť, tavený syr, nátierkové maslo... verím že si ľahko poradíte.

Natretú polovicu cesta priklopíme druhou polovicou, pritlačíme a necháme stuhnúť v chladničke.

Orežeme okraje a ozdobíme surovou, alebo nakladanou zeleninou.

Tento mäsový koláč bol mimoriadne delikátny, vhodný ako ľahká večera, predjedlo, alebo chutné raňajky.

Veľmi sa k nemu hodil cibuľový šalát.

Jedna z vecí, ktoré u nás doma bežne nezostávajú, ale tento rok sme sa akosi prerátali a zostalo jej naozaj priveľa, bol chlieb. Pozeral som sa na tú horu čo zostala a zo dňa na deň tvrdla a schla stále viac a pochopil som, že budem musieť poňať tento problém globálne a minúť to všetko naraz. Tak a tu je výsledok.
Chlebový pudink.
K starému chlebu potrebujeme ešte jeden liter mlieka, šesť vajec, jeden tvaroh, štyri kopcovité lyžice práškového cukru, v miske zostal pomiešaný s vanilkou (používali sme ho na obaľovanie vianočného pečiva). V ďalšej miske som našiel zvyšky z vianočného pečenia, lentilky, hrozienka, kus marcipánu a kúsok horkej čokolády. Do chlebového pudingu sa hodilo úplne všetko.

Chlieb nakrájame na centimetrové plátky. Ak chceme mať puding jemnejší a exkluzívnejší, tak poodkrajujeme aj kôrku.

V mise si rozmiešame mlieko s práškovým cukrom, jednu lyžicu cukru odložíme. Krajce chleba poriadne namáčame do mlieka, aby sa poriadne napil. Na dno zapekacej misy rozložíme prvú vrstvu z napitých krajcov chleba. Zasypeme lentilkami a kúskami marcipánu. Druhú vrstvu potrieme tvarohom zmiešaným s cukrom a posypeme hrozienkami. Na poslednú vrstvu nalámeme napríklad čokoládu.
Okrem toho čom našiel v zbytkoch ja, môžeme použiť napríklad aj mleté orechy, lekvár, kokos, nutelu, zomletý mak...

Do mlieka dáme štyri vajcia a dva žĺtky. Z dvoch bielkov vyšľaháme tuhý sneh.

Rozmiešané vajíčka vylejeme do zapekacej misy.

Pečieme v rúre vyhriatej na stosedemdesiatpäť stupňov dvadsaťpäť minút. Potom vyberieme a potrieme bielkovým snehom.

Teplotu stiahneme na stopäťdesiat stupňov a zapekáme ešte pätnásť minút

Puding je najlepší ešte horúci, nabrať veľkou lyžicou s kopčekom valkovej zmrzliny. Príliš esteticky sa to naservírovať nepodarí (pokiaľ pudink celkom nevychladne), ale takto je jednoducho najlepší.

Dobrú chuť.
