reklama

Kapitolky z baletu a tanca - Naposledy klasika

Naozaj to môže vyzerať tak, že klasický balet je len práca na dokonalej technike a dril. Uznávam, že aj videá, ktoré som vyberal, boli hlavne o tom, ako špičkoví členovia najslávnejších svetových baletných súborov zvládajú dokonalý baletný pohyb. Písal som o tom, aké je ťažké a vlastne aj zdraviu škodlivé to denno denné ničenie vlastného tela v kráse akou balet bezo sporu je. Ale balet je predovšetkým umenie takže dnes niečo o tom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Kedy sa zo sólistky stane primabalerína a zo sólistu premier dancer?Stačí technika na to, aby sa z naozaj dobrých tanečníkov stal ten jedenjediný, ktorého meno je na plagátoch s najväčšími písmenami? Je v tomtechnicky dokonalom pohybe vôbec miesto na emócie? Na umelecký prednes?

Hovorí sa, že skúškou dospelosti pre každú primabalerínu je baletGiselle. Že až vtedy keď sólová tanečnica dostane hlavnú úlohu v tomtobalete a zvládne ju, môže sa radiť k ozajstnej špičke. Prečo je to tak?

To čo má úloha Giselle navyše oproti iným úlohám, je bohatosť výrazovýchprostriedkov. Presne tak. Od primabaleríny sa neočakáva len dokonalátechnika, ale aj dokonalé predvedenie vlastných emócii. V balete Gisellemusí primabalerína zvládnuť tri rozdielne charaktery.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na začiatku je Giselle šťastné veselé mladé dievča. Nespútané, hravé. Taktrochu ešte dieťa. Má svojho milého a v kruhu priateliek sa zaoberávlastne len zábavou. Také nazáväzné poskakovanie po lúke plnej kvetín.Zjednodušene a dnešnou rečou, je to taká trochu bláznivá pubertiačka.

Giselle sa čírou náhodou pri svojich veselých potulkách po lúkach,lesoch a poliach stretne s krásnym mladíkom. Vášnivo sa do sebazamilujú v typickom klasickom Pas de deux. Jej priateľ z rodnej dedinyvšak Giselle prezradí, že krásny mladík je princ a nikdy si ju nevezme.Ako dôkaz svojho tvrdenia prinesie znak princovho stavu, jeho meč.Giselle však odmietne počúvať a tak žiarlivý mladík privolá princovudružinu a Giselle, ktorá nechce veriť jeho slovám, sa dozvie celúpravdu. Navyše princ, ktorý jej sľuboval večnú lásku, je zasnúbený soženou zo svojho stavu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Giselle od smútku stratí rozum a bláznivá tancuje na miestach, kdekedysi ako veselé dievča poskakovala. Od žiaľu jej pukne srdce.

Začiatok druhého videa je trochu nudný. Odhalenie princa a príchod jehodružiny je presne to, čo ja osobne v balete príliš nemusím, ale akpočkáte, uvidíte strhujúci výkon Alessandri Ferri ako bláznivej Giselle,ktorý vyrazí dych každému milovníkovi baletu. Je jednoducho úžasná.

Giselle ako nevinné dievča sa po smrti stáva vílou. A to je tretí,rozprávkovo snový charakter, ktorý musí poriadna primabalerínazvládnuť.

Viac o tom ako to celé dopadne vám písať nebudem. Pekne sa vyberte dodivadla a rozprávku o nešťastnej láske a smutnom konci si pozrite sami.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V pánskych úlohách takáto skvelá superúloha tuším ani nie je. Párskvelých charakterových úloh, ktoré nie sú síce hlavné, ale obvykle sana ne obecenstvo teší, by sme našli. Jednou z nich je napríkladčarodejník v Labuťom jazere.

Jednu skvelú ukážku práce s emóciami predsa len mám. Richardo Bolle ajeho smrť Rómea. Málo techniky, veľa veľmi zaujímavého herectva. Videlsom niekoľko krát tancovať túto pasáž aj poriadne preafektovane, aleBolleho výkon je úplne uveriteľný.

A dnes mám pre vás malú úlohu na záver článku. Máte nejakú obľúbenúemotívne silnú hudbu? Tak si ju pustite. Potom na počítači stíšte zvuka k tej vašej obľúbenej hudbe si pustite posledné video z tohotočlánku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Za objavenie tejto hry vďačím pánovi Pavlovi Šmokovi, ktorý túto srandičku nazval - Šmokúv videoefekt. Veľa zábavy.

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu