reklama

Kapitolky z tanca a baletu – Prirodzené tancovanie

Ak si chceme urobiť obraz o tom, ako asi mohla vyzerať taká sobotná diskotéka u lovcov mamutov, najlepšie je pozrieť si tance prírodných národov. Prirodzený tanec, ktorý nemá žiadne technické pravidlá, učí sa prirodzene pri samotnom tancovaní, prenáša sa z generácie na generáciu a verte tomu, že je obvykle dosť vymakaný.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (49)

Naozaj to vyzerá jednoducho. Veď len chodia a občas zamávajú rukami.Nedajte sa pomýliť. Je to mimoriadne zložitý štýl pohybovania.Napríklad také africké „kráčanie do kruhu" je makačka jak šľak. Vyzeráto ako krok s pohupom, ale...

Telo ide s nohami v kontra rytme. Hlava má obvykle celkom iný vlastnýrytmus a ruky ani nehovorím, hoci sa často hýbu len ramená býva to vinom obvykle treťom rytme. Hovorí sa tomu polyrytmický a polycentrickýpohyb. Každá časť tela sa hýbe samostatne, každá v inom rytme a v inomsmere. Priemerný beloch skončí jak sneh v máji. Urobíme si malý pokus.Pre zjednodušenie zapojíme len ruky.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Postavte sa, pekne sa vystrite, veď ideme tancovať, nie. Pravou rukoubudete znázorňovať štvorštvrťový takt, jednoducho budete vo vzduchukresliť štvorec. Ľavou rukou skúste pridať trojštvrťový tak, že vovzduchu budete kresliť trojuholník. Začnite počítať

- raz, raz, raz, raz...

Na každú dobu nakreslite jednu stranu pravou rukou aj ľavou rukou. Totoje najjednoduchší pokus o polyrytmiku. Správne by ste totiž malipočítať

- raz, dva, raz, dva...

a počas toho nakresliť celý štvoruholník a viac ako jeden trojuholník,najlepšie jedno panvou a druhé ramenami. Držím palce. Z tohtojednoduchého testu si môžete overiť, či z vás bude poriadny černošskýjazzový tanečník. Naozaj vynikajúca ukážka prirodzeného tancovania,ktoré vychádza z tradícií. Títo páni nemajú žiadne tanečné vzdelanie ato čo predvádzajú... no uf.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pohupové a podupové chôdze sú základom každého prirodzeného tanca.Uvidíte ich u Indiánov, u afrických či novozélandských pôvodnýchobyvateľov a nájdu sa aj v najstarších a najjednoduchších formáchslovenského folklóru. Pozor SĽUK Vám niečo podobné ako prirodzenétancovanie nepredvedie, ale nejaký deduško z Oravy určite áno.

A ešte malá ukážka toho, ako to vyzerá, keď si americký žiaci skúšajújednoduchú pohupovú chôdzu. Len si všimnite ako kráčajú prvé tri dámy ačo z toho stvorila tá kopa za nimi. Korene sú pretrhané, nemajúnajmenšiu šancu.

Na záver ešte taká drobná zaujimavosť z teórie, pre fajnšmekrov. Pritomto type prirodzeného tancovania je zaujímavá napríklad aj tvorbaskokov. Výška a let skokov sa nedosahuje za pomoci dopnutia špičiek asilou achilovky ako v balete. Títo tanečníci skáču pomocou kolien.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na budúce - bláznivý starovek a jeho tance

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu