reklama

Adriana Macháčová, Róbert Dyda: Vieme prví

Kúpil som si Nový čas. Nie že by som tam zrazu zbadal niečo, bez čoho by som doteraz nemohol existovať. Bola to čisto výskumná úloha. Po prečítaní knihy Vieme prví od autorskej dvojice Adriana Macháčová a Róbert Dyda, som bol vážne zvedavý, ako tie bulvárne noviny vlastne vyzerajú. Tak som si kúpil Nový čas. Prvýkrát v živote. A aj som ho celý prečítal.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (7)
Obrázok blogu

Podrobne sa rozpisovať o tom, čo všetko som zistil, naozaj nemá význam, a tak len niekoľko jednoduchých zistení.

V celých novinách som nenašiel jedinú informáciu, ktorú by som potreboval, ktorá by mi nejako pomohla, ktorá by ma akokoľvek obohatila a ktorá by bola naozaj zaujímavá.

V jedinom vydaní tohto denníka sa nachádzalo spolu 23 nadpisov s výkričníkom na konci. Včetne mierne tupého „zábavného“ testu.

Najobľúbenejšie slovo je jednoznačne „šokujúce“, samozrejme s výkričníkom!

Otáznikmi sa v redakcii viditeľne šetrí. Len šesť?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Myslím, že stačilo. Venujme sa radšej knihe „Vieme prví“. Jeden z jej autorov má osobnú skúsenosť s prácou v redakcii bulvárneho denníka. Takže hoci sú dej, postavy a názvy vymyslené, systém fungovania takejto reakcie je odpozorovaný pomerne presne. Verím tomu viac práve potom, čo som si ten denník kúpil.

Kniha sa mi čítala naozaj výborne. Postavy v nej sú živé, uveriteľné a neumelé. Napríklad ich slovník. Autori ich nechali, aby používali súčasný, nie vždy celkom spisovný slovník, pretože koniec koncov tak sa bežne vyjadruje skoro každý z nás. Robia chyby, tak ako ich robí každý z nás, sú nedokonalí a práve preto takí skutoční. Mimochodom v knihe je vedľajšia postava, na ktorú som vyložene vždy čakal. Skvele napísaná Helena ma očarila. Držal som jej palce asi viac ako hlavným hrdinom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dá sa vôbec o bulvárnom braku napísať dobrá kniha? Dá! Autorom sa to podarilo a kniha „Vieme prví“ je nie len dobre napísaná a skvelo sa číta, ale som presvedčený, že čítať ju má zmysel. Iný ako len oddych a zábavu. Možno vás dokonca poriadne nahnevá. Ale možno prídete na to, že všetky tie články s výkričníkmi v nadpisoch, sú vo vašom živote zbytočné. A vlastne vám škodia.

Systém fungovania bulvárnej tlače je systém, ktorý lavíruje na hrane zákona, slušnosti aj ľudskosti. Všetko sa podriaďuje výške nákladu a remitendy. Urobí čokoľvek pre to, aby pritiahla a udržala svojho čitateľa. Pokojne doženie známu speváčku k sebevražde. Preto som si síce bulvár kúpil prvýkrát v živote, ale aj posledný. Myslím, že ak toto je smer, kam sa práca bulvárnej tlače, nie len že ju nechcem čítať. Nechcem ju ani mať v svojej blízkosti.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Adriana Macháčová a Róbert Dyda, pre mňa to bola skvelá poctivá spisovateľská práca a zo srdca ďakujem za dobré čítanie. Knihu určite odporúčam všetkým.

Jediným cieľom žurnalistiky má byť služba. Novinová tlač má veľkú moc, ale tak ako nespútané prúdy zaplavujú celé kraje a pustošia úrodu, tak neskrotené pero slúži len zmaru.

Mahátma Gándhí

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu