reklama

Cesta 6

Rachel sa v očiach objavili dve iskričky. Boli to presne tie isté iskričky, ktoré v jej očiach vídala Narna už v časoch, keď svorne dreli školské lavice. Keď Rachel prechádzala s Narnou po ich starom dome, u oboch žien ožívali staré zážitky a spoločné dobrodružstvá pred dávnymi časmi. Obe ich srdcia vzápätí zaliala vlna detského porozumenia a sympatie, ako keby neprešlo takmer štyridsať rokov.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)
Obrázok blogu

"Som taká rada, že ťa vidím. Vlastne ani neviem, prečo sa nestretávame častejšie."

"Vieš Rachel, ja žijem veľmi hektickým životom. Práca ma pohlcuje čímďalej, tým viac. Je to ako vlak bez staníc, ktorý sa rúti ďalej aďalej. Nikde nestojí a nikdy neodpočíva."

"Počula som o tebe a tvojich úspechoch, ako v liečbe bylinkami, takaj v jasnovidectve. Veď ty si bola už odmala taká čarodejnica.", smejesa Rachel, no vzápätí zvážnie.

"Už isto vieš, čo nás pred časom postretlo. Prišli sme o našu drahúmatku Gudrun. Otec akoby sa s tým ani nechcel vyrovnať. Už len pasívnečaká, kedy bude môcť odísť za ňou."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

"Práve preto som tu, Rachel. Prosím ťa, pokús sa pripustiť si ksvojmu srdcu, čo ti teraz poviem. Ja som s tvojou mamou v kontakte."

Rachel nebola neprístupná k otázkam posmrtného života a kontaktu sdušami, ale keďže sama nikdy žiadnu dušu nevidela, len sa prostoduchoopýtala: "Naozaj? A ako sa má?"

"Gudrun sa má výborne. Ostatne má sa presne tak, ako keď žila tu snami. Mnohí z nás si myslia, že po smrti budú žiť kvalitatívne lepšíživot. Nie je to však pravda. Veci síce budú chápať v širšejperspektíve, pospomínajú si na mnohé z iných svojich životov, ale stáleto neznamená, že napríklad hlúpy človek ihneď zmúdrie a cynik prestanebyť cynikom. Tvoja úžasná matka je v centre lásky, dobroty a múdrosti,ktoré sama dostáva a s láskou opätuje. Rachel, ver mi, že tvoja matkaje veľmi obdarovávaná a obdarujúca. A teraz je tu s nami."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

V tej chvíli akoby Rachel srdce začalo pri bití spievať a jej dušadostávať novú miazgu lásky. Cítila sa ako malé dievčatko, keď jej mamafúkala oškreté koleno.

"Však ju teraz cítiš aj ty?", spýtala sa Narna. "Zväčša tieto energienecítime len preto, lebo sa na ne nenaladíme. Jednoducho im nedovolíme,aby sa prejavili."

"Áno, cítim ju.", hlas Rachel sa trasie. "Maminka moja. Som taká šťastná, že si v poriadku. Škoda, že ťa nemôžem počuť."

"Tvoja matka chce, aby si aj bratovi povedala, že je v poriadku. Ozaj, kde je?"

"Je s našim otcom. Obávame sa, že už s nami dlho nepobudne."

"Prosím ťa, zavoláš ho?"

Keď sa mladý Olaf zvítal s Narnou a vypočul si dôvod, prečo prišla,najprv si zachovával odstup. Bolo pre neho naozaj ťažké akceptovať prisvojej racionálnej povahe vedca niečo, čo nevedel uchopiť či zmerať.Dobrota a tolerancia jeho srdca mu však bránila odmietnuť Narninorozprávanie ako bludy pomätenca. A Narna nečakala. Všetko obomsúrodencom porozprávala. O smrti ich deda Hanika, o pocite viny, ktorásprevádzala starého Olafa celý život a aj o tom, ako je Hanik uviaznutýv najnižšej úrovni Všehomíra a ako ho k nej púta Olafova bolesť a vina.Počas rozprávania cítila Rachel smútok a hlboký súcit. Zároveň všakcítila, ako jej bolesť intenzívna prítomnosť matky ihneď vyhája.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

"Chudáčik starký. Čo si len musel vytrpieť. Ako je možné, že sa za celétie roky nedokázal oslobodiť od toľkej viny. Veď urobil len to, čo odneho Hanik chcel. A urobil to najlepšie, čo v danej situácii urobiťmohol."

"Veľkú úlohu zohrala aj našepkávačka a nevhodná kombinácia so skutočným starým hriechom."

"A čo máme teraz urobiť? Náš otec je veľmi dobrý a láskavý, alezároveň veľmi jednoduchý človek. Bude veľmi ťažké všetko mu rozpovedaťa presvedčiť ho, aby tú seba trýzeň zanechal."

"Napriek tomu sa o to musíme pokúsiť." Narna sa zahľadela Ráchel dotváre. "Jeho pocity vznikli v tomto živote a bude oveľa jednoduchšie,keď sa ich zbaví v tomto živote. Nebuďte prosím smutní z toho, čo vámteraz poviem. Je však pravdou, že jediná vec, ktorá teraz drží vášhootca pri živote je vina a podvedomý strach z trestu po smrti."

SkryťVypnúť reklamu
reklama

tenjeho

Roman Daniel Baranek

Roman Daniel Baranek

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  661
  •  | 
  • Páči sa:  693x

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu