reklama

Bez tajomstva v očiach

Už je to vyše roka, čo Martin Chudík vydal svoju štvrtú (a poslednú) básnickú zbierku Za tajomstvom očí.

Bez tajomstva v očiach
Za tajomstvom očí (Zdroj: Martin Chudík)
Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Martinovu poéziu mám rád, odkedy som na ňu naďabil na tunajšom blogu, keď ešte sekcia Poézia žila. Spoločná záľuba vo viazanom verši na úrovni nás, keď to môžem posúdiť, zblížila, a tak sme kamaráti. Jeho knihy som si vždy kúpil medzi prvými, rovnako som sa im vždy s chuťou venoval. Napokon, na predchádzajúcu zbierku Precitnúť som spísal aj kratší textík (viď odkaz na konci článku). S dielom Za tajomstvom očí to však bolo inak.

Po prvom prečítaní po vydaní som knihu sklamane odložil do police a dlho som rozmýšľal, či sa k nej ešte niekedy vrátim. Vrátil som sa. Poznáte to – nie je každý deň sviatok. Básnická zbierka zaplnená básňami o ženách na motívy kalendára, čo útvar, to konkrétne meno, znie na prvé počutie ľahko. Osobne sa nazdávam, že je to naopak. Nie je nič ťažšie! Písať všeobecne o ženách, všeobecnú poéziu... Znie to strašne! Pokiaľ to nemá byť lacné, ale majstrovské, vyžaduje si to (podľa mňa), mať veľa odžité (ideálne s mnohými ženami... hm, asi to nebudem rozvádzať, nech nedôjde na rozvod) a ešte aj naštudované (pokiaľ chceme pracovať s menom ako symbolom). Martin sa snaží o oboje:

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Eva

(tá, ktorá dáva život)

 

daroval som ti rebro

aby moje srdce

malo viac miesta pre lásku

(v)raj bolí milovať

 

darovala si mi jablko

aby som pochopil

že utrpenie prinavracia život 

Varovný signál vyžaruje už z obálky. Prostá fotka sympatickej dievčiny oblápajúcej stoporený kmeň z dielne samotného autora na mňa pôsobí ako z červenej knižnice. Nič proti tomu, ale akosi som naladený na iný typ vkusnej vizuálnej podoby intímnej lyriky. Zbierka obsahuje šesťdesiatpäť básní, a teda ženských mien. Nie sú preto všetky a okrem klasických (Eva, Kristína, Soňa...) sa nájde aj pár menej frekventovaných (Auróra, Cecília). Netuším, akým kľúčom boli vybraté a či majú konkrétne predobrazy v reálnych osobách. Čo však vidím, je, že kniha má dve tváre.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Magdaléna

(žena z Magdaly, veža)

 

na jar som zaštepil čerešňu

pod ktorou si ma zvykla čakať

možno ďalšie odchádzanie

nebude už také trpké

 

z každého kvetu cítim

tvoj pohľad

rána sú však ešte príliš chladné

na dotyk

 

vždy keď stojíš pod čerešňou

si mojou strážnou vežou

skryjem sa v tebe

pokým dozrieme

Prvá je formálna. Je to pekná útla zbierka v pevnej väzbe, nevyhýba sa častému neduhu dnešného vydavateľského trhu, a teda máte tu aj údaje o vydaní a aj obsah. Ilustrácie sa obmedzujú na pár „zblurovaných“ fotiek, z ktorých ostro vystupujú tváre mladých žien. Žiaľ, musím konštatovať, že ich nepovažujem za úplne šťastnú formu vizuálneho sprievodu básní. Rešpektujem však, že ide o vec vkusu a to, že mňa rušia, nemusí platiť univerzálne.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Viola

(fialka)

 

Keby som mal predpisovať chorým liek

na ich syndróm dráždivého sveta,

bola by to vôňa tvojich fialiek,

ktorá v hlave ako motýľ lieta.

Beriem si ťa trikrát za deň, do žily,

počkám, kým sa všetka vášeň vstrebe,

nebezpečné účinky sa zmnožili,

moje telo patrí už len tebe.

Druhá je obsahová. Martin píše zručne, ako viazaný verš, tak ten neviazaný. V obidvoch prípadoch neexperimentuje a necháva plynúť rytmus. Pár slov je viac ako grafomanstvo. To sa mi páči. Rovnako sa vie vyhnúť začiatočníckym neduhom drvivej väčšiny súčasných básnikov, tu však troška rezignoval. Nečakajte gramatické rýmy, ale pripravte sa na to, že vo výrazovosti nechá zaznieť aj očakávané obrazy (nádej je bolesť, krv je horúca) a nevyhne sa ani mnohým genitívnym metaforám (vôňa borovice, pieseň narodenia, syndróm sveta, vôňa fialiek, čistota chvíle, odraz srdca...). Pod každým nadpisom (menom) je v zátvorke uvedená nejaká asociácia, ktorá rozširuje, respektíve zameriava význam diela. Verše sú takmer prosté diakritiky, pôsobia čisto, dávajú slová do popredia. Zároveň však preto občas pôsobia na oči mechanicky, neľudsky chladno. Drvivá väčšina básní je trošku trpká, melancholická, akoby šťastná láska nepatrila do veršov. A ak áno, tak s biblickým zafarbením. Nechápte ma zle, čítajú sa pekne a ľahko, Martin má nežný prejav a ten mu sedí, dúfam, že ho nikdy nestratí. Chýba mi však čosi, čo neviem pomenovať a nechce sa mi po vzore profíkov z oblasti literárnej kritiky maskovať svoju neľúbosť kvantom cudzojazyčných slov, aby som bol za vedca. Básne nie sú veda, sú extraktom pocitov a myšlienok, ktoré v nich nachádzam ako čitateľ. Alebo, ako v tomto prípade, nenachádzam.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rebeka

(povraz z uzlíkmi)

 

v zabúdaní

je čistota chvíle

odraz srdca

pred strmým skokom

do tmy

 

odkedy ma poznáš

nosíš na zápästí

šnúrku s uzlíkmi

za všetky naše

bozky

 

dnes som ti ju

roztrhol

aby každý ďalší chutil

ako ten náš prvý

Marián Hatala sa v krátkom doslove nazdáva, že „básnická zbierka Martina Chudíka Za tajomstvom očí sa svojou jednotou myšlienkového fundamentu a formálnych (hoci skôr tradičných, než inovatívnych) prostriedkov a postupov môže stať spestrením či dokonca obohatením súčasnej slovenskej poézie.“ Myslím si pravý opak, ostane skôr zbierkou do počtu, sucho vymenovanou v medailónikoch o autorovi. Avšak, aký by to bol svet s jednotným názorom na poéziu! Toho sme si užili za komunizmu nadostač, a preto nepochybujem, že táto knižka si nájde svojich čitateľov a čitateľky. Ja už vyzerám ďalšiu a verím, že Martin nájde takú múzu, ktorá mi sadne. 

Použitá literatúra:

CHUDÍK, Martin. Za tajomstvom očí. Bratislava : Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov, 2020. 78 s. ISBN 978-80-8202-138-0

Erik Kriššák

Erik Kriššák

Bloger 
  • Počet článkov:  690
  •  | 
  • Páči sa:  168x

Fanúšik komiksov, literatúry a hudby. Zoznam autorových rubrík:  PoéziaTextyBásnické grify v praxiPrózaPre detiSúkromnéO hudbeInéKomiksJazerní básnici a iné preklady

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu