reklama

Ked ti cestovanie chce otvoriť oči, nedávaj si okuliare

Často sme nespokojní s tým, kde žijeme, že musíme ráno vstávať do práce a že musíme 15 minút stáť v kolóne. Takmer nikdy si ale neuvedomujeme, že to je tak super. Iní by za to položili život. Cestovanie nám to môže ukázať.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Včera večer som sa stretol s mojím kamarátom. Pár rokov späť sme cestovali po Nórsku, pili sme Jägermaistera, aby nám nebolo zle z "lacných" bagiet a každodenných cestovín s kečupom. Do Nórska sme sa obidvaja zaľúbili, veľa vecí je tam lepších ako doma, na čo sme si po návrate ťažko zvykali. Hrešili sme na Slovensko ako sa len dalo. Dnes je to úplne inak.

Zatiaľ čo ja vidím Bratislavu ako miesto na život iba s pár nedostatkami, on ju vidí ako dieru sveta. Ja som odvtedy zažil čo to je občianska bezmocnosť v Iráne alebo chudoba a nesloboda na Ukrajine, napriek pár kilometrom od Európskej únie. On zase vzhliada k životnej úrovni vo Švajčiarsku, kde chodí pracovať alebo príjemnosti ľudí a prírode v Nórsku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Obidvaja sme spadli do extrému. Ja som sa uspokojil s relatívne málom a on si nevie vážiť to, čo nám spadlo do vienka. Sloboda, bezpečie a celosvetovo vynikajúca životná úroveň.

Cestovanie sa nám snaží otvoriť oči. Obidvaja sme si ale nasadili okuliare. Ja ružové, on čierne. Ani jeden nemáme reálny pohľad na vec, aj keď každý máme pocit, že áno. Až keď budeme vo vnútri otvorení uvidieť opačný extrém, až keď si zložíme okuliare, až vtedy získame komplexný rozhľad.

Nie je to len o životnej úrovni, ale aj o rasovej tolerancii alebo prijatí homosexuality v spoločnosti. Často počujem aké je Slovensko neznášanlivé voči homosexuálom. Áno, zatiaľ nie sme Kanada, aby sme dokázali docieliť rovnosť. O pár dní sa ale chystám do Mjanmarska, hrozí tam za to 15 rokov väzenia. To, že u nás to také prísne nie je berieme ako samozrejmosť. No nie je to tak. Choďte to zažiť.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako relatívne dobre sa máme cestovaním neuvidíme až dokým sa tomu sami neotvoríme. Bez okuliarov. 

Helmut Posch

Helmut Posch

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  55
  •  | 
  • Páči sa:  108x

Som softvérový vývojár, cyklista, bežec a rád sa flákam kade tade - teda cestujem. Cestovanie mi predovšetkým ukazuje to, aký je svet naozaj a búra mi moje spoločnosťou nanútené predstavy. Na rozdiel od veľa iných, väčšinou necestujem primárne ani za prírodou ani za pamiatkami. Najradšej chodím tam "kde nič nie je" alebo tam, "kde ma zabijú". Pretože práve tam je to najkrajšie (a najväčšia sranda). Aj preto na mojom blogu nenájdeš tipy, ktorý hotel na Malorke je najlepší. Nájdete tu skôr sarkasticky ladený opis situácii, ktoré mi niečo ukázali alebo popis miest, ktoré na mňa zapôsobili a nie sú turisticky známe. Milujem progres a neznášam mainstream. Zoznam autorových rubrík:  Irán 2018 - krajina inflácieMyanmar 2019 - domov budhizmuTranssibírska magistrála 2020Gruzínsko & Arménsko 201960 dní v Kanade (2017)Cestovateľské jednorázovkyMúdrostiOpustené miesta

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu