reklama

29. august SNP (Slovensko Nemecké Potulky)

Prisahám vačku, že táto akcia nebola umelo nachystaná. Spontánna bola. Hlboko som sa zamyslel a ešte hlbšie zaspomínal. Pred rokom sme boli na výročie SNP v Čičmanoch a pred pred rokom v Gaderskej doline. Tento krát sa zameriame na komunikácie okresného významu. Súbežne sa pokúsime sa zabiť niekoľko múch jednou ranou. Nebudeme my z rozmaru týrať vlastné telá stúpaniami do kopca, drať si zo zábavy dezén na kolesách bicyklov, či zapekať brzdové systémy v pekelných zjazdoch. Budeme predovšetkým pátrať. Čítal som totiž knižku. Božinečku, ako to intelektuálne znie. Nech mi je v tejto chvíli poľahčujúcou okolnosťou fakt, že to bolo pekelne dávno. Celé to pojednávalo o japonskom bojovníkovi, ktorému zabudli oznámiť, že vojna sa už skončila. Chudáčisko, bránil pozíciu asi 20 rokov. Nuž a pri hojnom výskyte občanov s 255 v našich končinách, nám hrozí dosť vysoké percento, že sa Šťastena usmeje a nájdeme ho. Zabudnutého odbojára. Alebo aspoň Yetiho. Ja to celé pre Vás pofotím.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Ej pána beka, dobrý to bol plán. Zlyhal však na jednom totálne nespoľahlivom subjekte. Ten nezodpovedný drúk, tá hlava dubová, to najslabšie ohnivko reťaze...zabudol som foťák doma. Výzva je výzva a preto sa nevzdávam. Idem improvizovať. Použijem fotky čo mám. Nevadí že sú z Nemecka, práve naopak.

Nesmiem prepáliť štart. Preto pekne pomaly, najviac 30 km/hod. A to platí pre všetkých!

Obrázok blogu

Ideme cez kúty s K, teda cez Kúty. To je časť perly Hornej Nitry, kam vedie cesta, že aj horský bicykel by zaplakal od bolesti. Tu sa nám stavia nehorázne do cesty vodný tok - rieka Nitra. Vyzerá takto nejako podobne.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

V tejto jej fáze sa aj pomenovanie riečka javí ako mladícka trúfalosť. Minulý rok sa riadne napaprčila a vyliala sa z koryta. Toto by sme tu mali mať, vyšla by nás tá šlamastika lacnejšie. No ale nemôžeme sa na všetko pozerať iba cez peniaze.

Obrázok blogu

Miernym, ale teda vytrvalým stúpaním sa dostávame do obce Lazany. Smrad zo silážnych jám pri miestnom družstve, popri ktorom ideme, tak ten jednoducho nebudem komentovať, lebo to je niečo strašné. Kultúrny šok gigantických rozmerov! Dedina inak ujde. Škoda len, že tam nemajú takýto staviteľský skvost. Nitovaný most, bez jediného zvaru. Tento krásavec už čosi preskákal.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Zo mňa by bol partizán ako hrom. Darmo by ma mučili, darmo by ma prosili, odo mňa by sa nedozvedeli, ako sa táto rastlinka volá. Ale voňala priam až omamne.

Obrázok blogu

Trojmetrová kukurica je ideálny terén pre partizánsku, záškodnícku, ako aj inú nevyhnutnú činnosť.

Obrázok blogu

Ľudové vozidlo - chrobák, ktoré používali vojská nemeckého letectva už počas 2. sv. vojny.

Obrázok blogu

Tu je dôkaz. A čo som tým chcel povedať? Viem ja?

Obrázok blogu

Inak ja som mal spolužiaka, spolubývajúceho a spolubojovníka v jednej osobe, čo sa volá Ľudo. Aby ste vedeli, ako Ľudo teraz vyzerá, tak zavrite oči (Nie hneď, až keď si to prečítate čo máte robiť!) a predstavte si Mahatmu Gándiho. Teraz môže nasledovať ťah s tými očami. Nehovorím, celý on.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Starec, ozvi sa!

Pred Malinovou máme v ceste ďalší potok. Našťastie je ošetrený mostom, tak ho prekonávame suchou nohou. Na ilustračnom obrázku je však Rhein.

Obrázok blogu

Ten domček s červenou strechou, tak to je Maďarsko. Viem to celkom presne, lebo ich prezident sa volá Šarkózy.

Obrázok blogu

Podľa EU kalendára (Made in China) je tento rok globálnym rokom kukurice. Minule to bola repka olejka.

Obrázok blogu

Niektoré stupáky zdolávam tempom hrdo nazvaným - ako v lete na saniach.

Obrázok blogu

Nasledujúca fotka nemá sprievodný text, lebo čo také sa dá napísať o kukuričnom záhone.

Obrázok blogu

Jedným očkom sa mrkneme do samoobsluhy, aký podpultový tovar je hitom dnešného leta.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ale už aj naspäť do rodného teritória! Suverénne najlepšie pivo, v celom blízkom okolí, mali cez tieto školské prázdniny v Tužine. Čierna ovca našej rodiny (inteligentná narážka na konzumáciu pivových výrobkov a nikotínu mojou osobou) si dala do každej nohy po jednom pollitri.

Obrázok blogu

A čo ďalej? Dáme ešte dve a ide sa samospádom z kopca domov? To bolo po á. Alebo po bé, vyťochníme sa 10 kilometrovým stúpaním do Gápelského sedla? Zmysel pre povinnosť - bádateľskú zvíťazila nad pohodlnosťou. Do dnešného dňa nechápem, ako sa mi to mohlo stať. Asi starnem, fuj tajfl! Keby som aspoň sedel v takomto plne klimatizovanom nemeckom tanku.

Obrázok blogu

Unavenému pútnikovi príde prestávka vhod. Doplníme tekutiny, vyfajčíme jeden až dva krátke dymy a je aj najvyšší čas konečne niečo vypátrať. Najprv ale tá sľubovaná pauza.

Obrázok blogu

Toto by sa mi ľúbilo, plávať si nezáväzne vzduchom. Pri tejto plavbe nehrozí telesnej schránke vymáchanie sa v studenom Hrone, ani úder veslom po šiške. Ledaže by nevyšiel na 100% pristávací manéver.

Obrázok blogu

Raz, keď výhodne vyčenčujem bicykel za takýto balón, tak sa budem pohybovať už iba vo vyšších sférach.

Obrázok blogu

Sme cakúm prásk totálne presne v polovici dnešnej tortúry a po partizánoch žiadnej stopy. Ani po gardistoch, aby som bol vyvážený. Veď most nevyhodený do luftu je toho jasným dôkazom.

Obrázok blogu

Staršina ma nahovoril na parádnu skratku, ktorou sa dostaneme poza Čičerman do Hluchej doliny. Vyúsťuje v obci Chvojnica. Vytlačíme iba 100 metrov a sme tam. Lenže nepovedal, že tá prekliata číslovka sa vzťahuje na výškový rozdiel a nie vzdialenosť. Pomáhajte všetci svätí v kukurici!

Obrázok blogu

Cez Chvojnicu ideme tým najsprávnejším smerom na svete. To znamená nie do kopca, ale práve že naopak. Preto vôbec nerepcem, len brzdím o 106 a hlavne ako o život.

Obrázok blogu

Dobrý mrav nám káže pristaviť sa v hostinci a doplniť cestovateľský bedeker o nasledujúce informácie: švárna obsluha, prítulný havo a pivo? Pivo mali tiež.

Obrázok blogu

Prichádzame do Malinovej, ale odtiaľ to už poznáte. Je čas uzavrieť dnešnú expedíciu. Ako inak, než romantickým západom slnka nad kukuričným poľom.

Obrázok blogu
Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  81x

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu