Nebolo by od veci, dať si jedno poldeci

Dnes to bude o alkohole. Budeme sa pohybovať po tenkom ľade, po lane nad priepasťou, prípadne na hrane noža. Osobne sa radím do skupiny konzumentov, potácajúcej sa medzi alkoholizmom a abstinenciou. Tam sa ale vidíme asi všetci. Bude to teda o chľaste. Alkohol je divný prípad. Demagogicky ho môžeme považovať aj za paradoxný liek. Pomáha nám prekonať samotu. Spôsobom iba jemu vlastným a to tak, že ju vlastne prehĺbi. S jeho pomocou dokážeme zabudnúť aj na to, čo je nezabudnuteľné. Dobré aj zlé. Dokáže liečiť nevyliečiteľné choroby ešte nevyliečiteľnejšími. Vynasnažím sa nevelebiť ho a nezatracovať. Pre vytrvalcov, ktorí sa prepijú až na koniec článku, som tam nachystal ako bonus jednu raritu. Poďme teta vypáliť červíka a  okoštujme ten nemecký trúnok.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (39)
Obrázok blogu

 

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Ako vidno na uvedenej názornej agitácií, rastlinná výroba v Sasbachwaldene prevláda nad živočíšnou. V zásade produkty ľudského umu v kombinácií s fyzickou prácou môžeme rozdeliť do troch skupín.

Pivo. Taký rýchly odsek som tu ešte nemal. Absencia pivovaru v obci prezrádza, že pivo sa tu nevarí. Na navodenie správnej atmosféry aspoň piesenka: V. Mišík: Gambrinus

((gamb))

Víno. Dorobiť pitné vínko je kumšt a drina. Starostlivosť o porast viniča je veda sama o sebe. Ja, ako vinohradnícky amatér to s radosťou preskočím. Nechcem Vás uviesť zbytočne do omylu. Nás aj tak interesuje iba výsledný produkt celoročnej snahy - bobuľka. Tú našu jednu konkrétnu, spolu s jej setrami, pomelieme a potom od samej radosti poriadne vystískame. Hovoríme tomu prešovanie. Presse znamená v nemčine aj lis.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Obrázok blogu

Ako sa tak pozerám po okolí svojim laickým, ale o to viac kritickým a dioptrickým, alkoholom zahmleným zrakom, zdá sa, že úroda bude tento rok obstojná. Strapčeky bielej a ružovej révy sa už nemôžu dočkať jemných prstíkov oberačov ženského pohlavia.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Čo je veľa, to je veľa. Ak je na dôvažok aj hrozna veľa, treba problém riešiť s nadhľadom. „Tento hroznový preš" - ako si môžeme prečítať na tabuľke - „bol postavený v roku 1860. Je z dubového dreva. V prevádzke bol zhruba do roku 1930. Objem koša je asi 1 000 litrov hroznovej zmesi. Z toho sa získa asi 700 litrov vína. Ručným otáčaním špindle (hriadele so závitom) je brvno tlačené smerom dole. Týmto sa vytlačí hroznová šťava z bobúľ."

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Obrázok blogu

V kolektíve je sila. Preto sa tu zaviedla kolektivizácia. Presne v tom istom roku, v ktorom sa na Slovensku vynašli Ľudové milície. „Vinárske družstvo Sasbachwalden. Bolo založené v roku 1948. Pridružených je 415 vinárov. To je 90% z celkového počtu vinárov. Tu sa hrozno od všetkých vinárov spoločne prešuje a predáva. Takto nemusí každý vinár vykonávať tieto činnosti. Plocha viníc všetkých združených vinárov je 230 hektárov. Skladové možnosti vinárskeho družstva sú 5,0 miliónov litrov. Pre porovnanie: v Bádensku je plošná výmera viníc 16 000 hektárov, v Nemecku 100 000 hektárov.

Obrázok blogu

A červenému sa tu dobre darí, lebo je modré. Šľachtický, resp. vyšľachtený pôvod s modrou krvou sa nezaprie.

SkryťVypnúť reklamu

Hudobná vložka: V. Mišík: Koukni na tu fotku

((koukni)) 

Destiláty.

Obrázok blogu

Tento technický skvost, zrejme odsúdený doživotne na praktizovanie muzeálnej činnosti - státie iba tak na jednom fleku, som sem prepašoval z neďalekej obce. Ten kotol nie je náš. Naše fachčia. A v takejto pálenici:

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Obrázok blogu

Kedysi sa posolstvá pre budúce generácie vytesávali do kameňa. Je moderná doba, tak sa na šutre iba pripínajú. „Pálenica na dohodu. V spolkovej republike je 34 500 malých pestovateľských páleníc, ktorých väčšina sa nachádza vo Schwarzwalde. Množstvo spracovaného ovocia v pálenici je ohraničené na 300 litrov alkoholu (600 litrov 50% pálenky) ročne. Každé pálenie sa musí oznámiť colnému úradu a toto je strážené colnými úradníkmi. Za takýto ročný kontrakt platí pestovateľ ročne 6 000 DM daň do štátnej kasy."

SkryťVypnúť reklamu

BONUS. V úvode sľubovaný. Vec nevídaná. Konečne som objavil ten správny prameň na pálenku. Cena za jeden pohárik je 1€. Pitná voda na zapitie grátis. SAMOOBSLUHA.

Obrázok blogu

Obrázok blogu

V ponuke máme slivovičku, hruštičkovičku a dva druhy čerešňovičky. Jedna je čertovská.

Obrázok blogu

Na záver V. Mišík: Špejchar blues

((blues))

Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  82x

Stále musím ešte do roboty chodiť. Zoznam autorových rubrík:  Československo moje rodnéNemecko moje prechodnéPokusy o veselostiDomáce úlohyReceptáriumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu