Činžiakový gulášik podľa môjho ocina

Dnes (piatok 17.07.2009) nás to znovu zavialo do krajského sídla. V našom prípade sa jedná o uzavretú osadu Trenčín. Doba je momentálne zlá, preto ak Vás to poteší, tak cesta sem bola naozaj hrozná, miestami priam mizerná a doma nám navyše prestal fungovať internet. Oskar tu praží ako za dvoch. Sedím si v centre pod obrovským slnečníkom, inhalujem tabakový výrobok a čakám. Na objednanú ľadovú kávu, na mojito bez chľastu a ešte aj na moju polovičku. Sedím si, čakám a spomínam. Na veľmi príjemný minulý víkend a hlavne na recept. Ale poďme ho rovno, samozrejme s miernou okľukou, k procesu varenia. Fakt je dnes tak teplo, že aj sedenie je únavné. Nieto ešte premýšľanie. Ale jesť sa musí za každého počasia. Dnes to bude pokus o niečo extrovne zdravé, teda myslím na moje pomery, jedným slovom diétne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (39)

Inšpiráciu na tento pokrm som dostal v lone prírody. Boli sme splavovať Hron. Kto by sa chcel dozvedieť niečo viac, nech si klikne tu, alebo vedľa vpravo pod „O mne:", na ten neustále sa meniaci obrázok. Hlavný bod programu, hneď za ním nasledoval samotný splav, bola konzumácia Medveďovho gulášu. To bol taký ten pravý, nefalšovaný, kráľovský kotlíkový guláš, pripravovaný na prírodnom ohni. Ja viem, že Vy ste tam všetci neboli a je mi Vás preto aj úprimne ľúto. Všetci nemôžeme splavovať rieky a vlastniť kotle s ohniskami. Ale nemajte boja, Vy moje panelákové ovečky bezradné, ja Vám nedám zahynúť od hladu.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Spektrum použitých surovín, ako aj postup zvolil môj otec, lebo to bol jeho nápad. Dobrovoľne som sa degradoval na výkonnú krájaciu a zároveň aj dokumentačnú námezdnú silu. „Kúp nejakú hovädzinu, uvaríme guláš!" - znela jasná logistická úloha dňa. Samozrejme som cestou zabudol aké a tak som si nechal poradiť od ženy za pultom v špecializovanej predajni. K otcovi som dovliekol kilo a pól pliecka. To by malo bohato stačiť.

Obrázok blogu

Najprv sa vrhneme na cesnak. Zoberieme za hrsť malých štipľavcov, oderieme ich z kože a nakrájame na tenké plátky. Papriku - my máme dve polovičky, lebo sme skromní - pokrájame na kocky, ktoré sú menšie, ako sme pôvodne predpokladali. Jednu rajčinu pokrájame halabala. Mrkvu podľa inštrukcií šéfkuchára postrúhame na jemno. Teraz príde na rad cibuľa. Taká cibuľa, to je ako žena. Do duše jej nevidíte. Keď konečne spoznáte čo je zač, tak je už neskoro a Vám ostanú iba oči pre plač. Tá naša cibuľa je veľká a stará. Tiež by som bral radšej dve mladšie, ale čo sa dá robiť. Snažíme sa ju pokrájať na drobné kúsky, aj keď sa bráni zubami nechtami.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Papriky, mrkvu a to, čo bolo kedysi paradajka odložíme niekam bokom, nech to teraz zbytočne nezavadzia. Cesnak a cibuľku presunieme do panvice a začíname to piecť, restovať alebo smažiť, presne tak, ako to budú s nami robiť v pekle.

Obrázok blogu

Skúsený kuchár si koreniny nachystá vopred: mleté čierne korenie, mletá sladká paprika, mletá štipľavá paprika, gulášové korenie, soľ sme odignorovali, maderánku dáme zatiaľ bokom. Majoránka bude totiž náš happy end.

Obrázok blogu

Aby sme zmravnili poskakujúcu a prskajúcu cesnakovo-cibuľovú zmes na panvici, pridáme tam mäsko vopred pokrájané na kocky. Zasypeme koreninami a sporadicky, s ležérnym výrazom na tvári, to sem-tam premiešavame.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Po chvíli to presunieme do hrnca. Ako som už naznačil, kotlík, či kotlisko nepatrí medzi typických obyvateľov bytovkovej kuchynskej linky. Nevadí, my máme aj tak niečo lepšie! Niet nad papiňák, čiže kuchtu. Je rýchly, šetrí energiu a boja sa ho ženy a malé deti. Prisypeme pokrájané suroviny hore uvedené. Na zahustenie pridáme jeden, ako ináč, ako na drobno pokrájaný zemiak. Podlievame červeným vínkom, alebo len vodičkou, či kombináciou jedna k jednej až kým to celé nie je pod hladinou. Majoránku ešte nie!

Obrázok blogu

Uzavrieme poklop ako do ponorky a dusíme poctivých štyridsaťpäť minút slovenských. Keď to odstavíme zo zdroja tepla, eliminujeme tlak v nádobe a ak šťastlivo prežijeme fázu demontáže pokrievky, tak majoránku včul už! Príloha je ľubovoľná. Pečivo, alebo zemiaky, alebo knedľa, alebo...

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Celú túto akciu pekne zhodnotil môj otec: „ Ale je to dobrý guláš. Jedli sme síce už aj lepšie, ale tento je tiež dobrý. Taký diétny."

Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  82x

Stále musím ešte do roboty chodiť. Zoznam autorových rubrík:  Československo moje rodnéNemecko moje prechodnéPokusy o veselostiDomáce úlohyReceptáriumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Tupou Ceruzou

Tupou Ceruzou

315 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu