Základom dnešnej receptúry, pripomeniem názov: Ešte onakvejšia sedliacka omeleta, je omeleta. Sedliacka omeleta. Pýtate sa: „Prečo sedliacka?" Dobrá otázka, žiaľ odpoveď neviem. Ja som sa s ňou stretol počas študentských čias, v dobách temna a sociálnych istôt. Samozrejme v reštauračnom zariadení tretej cenovej skupiny, ľudovo pomenované lepšia krčma. Preto si aj veľmi dobre pamätám, že k tomuto jedlu sa hodí pivo a že štúdium bolo niekedy značne náročné.
Level 1 - Bežná omeleta
K veci. Fundamentom bežnej omelety sú vajíčka. Posvietime si trochu na tých krpatých gaunerov. Otvoríme chladničku a... buď svetlo! Zoberieme tri kúsky a rozbijeme im držky. Zaprisahám Vás, solíme iba symbolicky! Nepýtajte sa: „Prečo, prečo, prečo?" Musíte mi bezhlavo veriť.

Hladina 2 - Sedliacka omeleta
Sedliacka omeleta sa od tej bežnej líši prítomnosťou amerického zahusťovadla - zemiakov. Urobíme teraz taký filmársky strih. Zemiaky sú už uvarené a preto ich pokrájame na menšie kúsky. Komu by chýbal na tomto mieste návod, nech si to nalistuje, už sme to preberali. Ja len naznačím - varia sa v osolenej vode. Horúčkovite zapneme zdroj tepla, do panvice pridáme nejaké mazivo a jednoducho ich tam šupneme. Opekáme. To je dobrá robota. Človek môže ísť fajčiť na balkón a zároveň aj opeká.

3 poschodie - Ešte onakvejšia sedliacka omeleta
Do hmoty, s pracovným názvom trikrát jedno vajce denne, pridáme čerstvo namleté korenie. To znamená, že sme pričarovali orientálnu vôňu a nie štipľavosť. Teraz ideme šperkovať. Použijeme ozajstný kulinársky klenot - sterilizovaný hrášok v slanom náleve.

Inak medzi nami, Hrach siaty (Pisum sativum) je nesmierne užitočný, lebo
po á - je to jediný spoľahlivý prostriedok na odhalenie pravosti princezničiek,
po bé - sú z neho poriadny chlapi - viď Janko Hraško,
po cé - dá sa elegantne hádzať o stenu a národným hrdinom pod nohy,
po dé - táto strukovina z čeľade bôbovitých je vlastne ovocie, čo som nechyroval.
Nasledujúca fotka nám čiastočne poodhaľuje tajomstvo prípravy pre jeden hladný krk. My šikovnejší to dokážeme otočiť a opiecť aj z druhej strany.

Opona sa pomaly dvíha, svetlá rámp prenikajú hustou tmou, slávnostné fanfáry znejú a na scénu vchádza zlatý klinec dnešnej estrády.

Sýty hladnému neverí. Prečo však hladný sýtemu vždy a aj opakovane naletí? A nemuselo by to tak byť. Stačilo by občas používať zdravý sedliacky rozum. Viete, aby nám chutilo, čo si sami navaríme, keď už sa nám tu zvolebnieva.

Želám nám, aby sme mali prázdne taniere len po jedle. Nech nám v tom sedliacka omeleta pomáha.