Na úvod jedno upozornenie. Budeme krájať, ako som už spomenul v úvode. S výnimkou cibule pokrájame všetko ostatné na približne rovnaké kúsky. Prečo? Lebo sa mi to tak páči v tanieri. Začneme zemiakmi. Asi 1 slabý kilogram, konkrétne 750 - 900 gramov.

Koreňová zelenina je zastúpená čerstvou mrkvou z obchodu. Ešte aj vňať mala. V decembri. Sláva globalizácií. Pokrájame tak, ako som odporučil. Karotka sa nám zato odvďačí estetickým dojmom, čo si môžete odkontrolovať na záverečnej fotke. 4 kusy.

Cibuľa je famózna zelenina. Ja by som ju pre jej vlastnosti zaradil kľudne aj medzi ovocie. 2 kusy stredne veľkej hmotnosti.

Zvýrazňovače chutí:
soľ morská, alebo aj suchozemská,
čierne korenie si pomelieme priamo do hrnca, dodá nám viac vône, ako ostrosti, čo je žiadúce,
červená mletá sladká paprika,
celá rasca. Tak tento prvok nebol jednoznačný a tápali sme medzi celou, drvenou a mletou. Zvíťazila celá rasca. Nepýtajte sa ma prečo.
Majoránka. Zabudol som ju odfotiť, ale vyskytuje sa v podobnom obale, ako rasca. Familiárne ju oslovujem maderánka, čo niekomu trhá žily.


Teraz, keď práve píšem tento recept, ktorý som samozrejme nevymyslel, ale iba obkukal, sa dozvedám, že jeho hlavný protagonista je tak nesmierne zdravý a pre nás prospešný, že hriech by bolo nepodeliť sa s Vami o tieto informácie

Hliva ustricovitá Pleurotus ostreatus sa vyskytuje aj v našich končinách. Vypátral som, že rastie od X. do III. mesiaca a to takto každý rok. V živote som ešte hlivu vo voľnej prírode nenašiel. Hrozné, aký som dnes úprimný a sebakritický. Ešte že tu máme diskontný reťazec.
Vymenúvam vlastnosti bez abecedného poradia: obsahuje množstvo vlákniny, vitamíny (B,D,C,K), látky znižujúce tvorbu cholesterolu, stopové prvky, minerály a tomu by ste neverili, ale aj beta-glukán. Kto chce vedieť viac, nech si zistí sám, my musíme krájať. Lupeňovú časť pokrájame samostatne.

Hlúbiky pokrájame tiež separátne. Vysvetlím prečo. Sú hutnejšie, fantastický výraz, trošku tvrdšie a preto ich budeme variť dlhšie, ako klobúčiky. No skôr by sa hodilo šiltovky, či baretky. Objemovo toľko, koľko aj zemiakov.

Kto maže - ten jede. Šup za 2 lyžice masti. Kto chce, nech si dá olej, veď je tu demokracia.

Ona (cibuľa) sa vie niekedy správať trochu agresívne, ale tepelná úprava jej dodá glanc a otupí ostrosť.

Restujeme ju do momentu, keď dosiahne sklovitý vzhľad. V tejto chvíli pridáme mletú papriku a miešame ako o preteky.

Zalejeme vodou a pridáme pokrájané hlúbiky, alebo ak chcete, tak hlivové stonky. Radšej hlúbiky, stonky to znie priam debilne, až umelo. Varíme 5 minút.

Dozrel čas na našu karotku. Šup a je v hrnci. Varíme kontinuálne ďalej aspoň 7 až 10 minút.

Pridáme zemiaky a pokrájané hlivové lupene. Samozrejme využijeme túto chvíľu a náš budúci pokrm si dochutíme prísadami. Korenie, maderánka a soľ. Tvrdohlavci si môžu nasypať aj vegetu, ja by som to však zbytočne nekazil. Ani chuť a ani dojem.

Doplníme objem kvapaliny tak, že pridáme prevarenú, horúcu vodu z rýchlo varnej kanvice. V našom prípade po štrich.

Varíme 15 minút v miernom tempe, aby nám zemiačiky zmäkli.

Naberieme si do taniera a fúkame. Je to horúce ako fras, ale keď inak sa nedá a ja musím...Dobrú chuť vospolok!
