Jednoducho tiramisu

Dnes som to mal s názvom celkom ľahulinké. Žiadne prízemné bulvarizmy a ani všeobecne obľúbené vulgarizmy by trefnejšie nedokázali vystihnúť podstatu tohto doplnkového pokrmu. Žiaľ vedecky nie je dokázané, či sa jedná o koláčikovinu, alebo tortičkovinu. Ale nám je to šuma fuk, my ideme...čo vlastne ideme? Vari len nie hádam že piecť? V takomto teple? Ešte to tak, my budeme chladiť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (72)

Dnešná maškrtka je výzva ako hrom. Tak časovo náročný postup prípravy pokrmu sme tu už dávno nemali. Treba si rezervovať minimálne 8 hodín. Preto sa tento cukrovinkársky skvost oplatí robiť cez pracovnú dobu, aby sme podaromnici nemíňali drahocenný voľný čas, určený predovšetkým na regeneráciu síl, respektíve k návšteve pohostinského zariadenia nižšej cenovej skupiny. My také šťastie nemáme. Prenesme sa v čase do ostatnej nedele. Vtedy to celé začalo. Bolo to tak.

Patrím medzi živočíchy, ktoré keď nemajú ráno kávu s cigaretou, tak ani nevyliezajú zbytočne na svetlo božie. Keď už tak pobehujeme v negližé po kuchyni, urobíme si základný prvok našej sladkosti. Uvaríme poriadneho smrťáka. Bez cukrovej repy a dobrého pol litra. Alebo aj viac, lebo to je lepšie ako menej.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Teraz nasleduje prestávka, lebo musíme počkať kým nám čierne kafíčko vychladne. Silnejšie osobnosti sa môžu venovať osobnej hygiene, domácim prácam a podobným nezmyslom. My, slabošské to persóny, zalezieme pre istotu naspäť do pelechu.

Obrázok blogu

No, tak čo všetko tu máme k dispozícií:

2 x 250 g mascarpone

100 g cukru

4 ks vajec

Veľa piškótiek, na jednej strane ocukrované

Obrázok blogu

Do pravej ruky uchopíme prvé vajíčko. Opatrne ho rozbijeme. Ja to robím tak, že ním švacnem o nejakú hranu. Oddelíme nacvičenými grifmi oranžovítko od priesvitnovítka. Postupnosť krokov je rovnaká pre druhé, štvrté a aj tretie vajce. K oranžovítkam pridáme sachar a

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

poriadne vymiešame aby to bolo pekné, penivé a dvojnásobne objemovité.

Obrázok blogu

Pridáme mascarpone a miešame presne do momentu, keď si povieme že už by hádam aj stačilo. Takto to vypadá.

Obrázok blogu

Teraz si konečne všimneme aj bielka. To je to žlté v strede fotky.

Obrázok blogu

Vytrepeme z nich dušu a penu.

Obrázok blogu

Zmiešame to citlivo do maltovej konzistencie.

Obrázok blogu

Ideme topiť. Kávu si prelejeme do nejakého vhodného ploskáča.Piškótu zovrieme medzi ukazovák a palec. Ponoríme do kávy. Po 1 sekunde vyberieme. To je taká tvrdá norma, že piškótu radšej ani nepustíme z ruky.

Obrázok blogu

 Vložíme ju do pripravenej vhodnej nádoby.

Je fakt dobré, keď je tá nádoba pripravená. Nechceme pôsobiť predsa komickým dojmom, pobehujúc bezradne po kuchyni s piškótou v ruke. Vystelieme si dno kamoškami piškótami.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Mascarponovou zmesou prikryjeme piškótové dno tak, že nevidíme ani jednu keksíkovinu. Piškóty majú nad hlavou 1 centimeter krému. Znovu potápame a následne vystelieme druhú vrstvu.

Napokon ešte krémik a šmitec.

Obrázok blogu

Tortu (rozhodol som sa pre tento hrdý názov) uložíme do chladničky. Mali by sme ju niečím prekryť, lebo asi nie je žiaduce, aby mascarpone chytilo segedínsko gulášovú arómu. Teraz máme dostatočný časový interval, aby sme porozmýšľali, koho a či vôbec budeme voliť. Ja idem bicyklovať k Rýnu, stretneme sa za 6 hodín. Toľko musí byť výtvor minimálne v chlade.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Vrch posypeme kakaom, naporcujeme a nakoniec tiramisu zdlabneme. Prečo sa to ale tak volá, tak to sa ma nepýtajte.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Vychutnávame, popíjame chladený alkoholický nápoj a počúvame muzičku.

((snadnejezit))

Igor Múdry

Igor Múdry

Bloger 
  • Počet článkov:  196
  •  | 
  • Páči sa:  82x

Stále musím ešte do roboty chodiť. Zoznam autorových rubrík:  Československo moje rodnéNemecko moje prechodnéPokusy o veselostiDomáce úlohyReceptáriumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,072 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu